Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Απάντηση σε δημοσίευμα εφημερίδας

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Πρόοδος" απαντά το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου.
Το δημοσίευμα παρατίθεται αυτούσιο, ενώ ακολουθεί η απάντηση που στάλθηκε ήδη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εφημερίδας proodos@chi.forthnet.gr και στο φαξ (2271026898).

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ
822 00 ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ
Χίος 31 Ιανουαρίου 2009
Αρ. Πρωτ.: 8
Προς: Εφημερίδα «Η Πρόοδος»
Διαβάσαμε στην έγκριτη εφημερίδα, στο φύλο της 30ης /1/2009 το άρθρο σας με τίτλο «Σεβασμός και όχι κρίση στη χιακή εκκλησία».
Από όσα γράφονται στο σχετικό άρθρο φαίνεται ότι δεν καταλάβατε καθόλου καλά, ούτε τις θέσεις – αιτήματά μας, ούτε και τα γραφόμενά μας, αφού γράφετε ότι επιθυμούμε συνδιοίκηση! Αν είχατε ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας, για τη συνέντευξη τύπου, την οποία αποδέχτηκαν τα υπόλοιπα Μ. Μ. Ε της Χίου θα είχατε τη δυνατότητα και να ακούσετε, και να διαβάσετε, και να ρωτήσετε και σίγουρα να καταλάβετε, ότι «ο Σύνδεσμος δεν επιθυμεί να συνδιαχειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση ή εξουσία, για τον απλούστατο λόγο, ότι πιστεύει στην διακονία των αδελφών και τη λειτουργική και ποιμαντική διακονία του λαού του Θεού και σε έννοιες όπως η συνεργασία και η συμπόρευση»
Η εφημερίδα σας, που αντιλαμβάνεται με το δικό της τρόπο τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δεν δημοσίευσε τις θέσεις – αιτήματα, που απέστειλε ο Σύνδεσμος με σχετικό δελτίο τύπου, όπως και όλα τα μετέπειτα ανακοινωθέντα.
Φαίνεται ότι έχετε αναλάβει, μόνοι εσείς, την υπεράσπιση των αδελφών μας των γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ επιχειρείτε να εμπλέξετε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, ο οποίος οπωσδήποτε δεν έχει ανάγκη τα δικά σας λόγια, αφού εμείς με πράξεις κι όχι με άρθρα, έχουμε αποδείξει ότι τον σεβόμαστε ως τον κανονικό επίσκοπο και πατέρα μας. Αν είχατε ιδέα από το Κανονικό Δίκαιο της Εκκλησίας μας και τους Ιερούς της Κανόνες θα είχε κάποιο νόημα να απαντήσουμε σε όσα περιγράφονται στο σχετικό άρθρο. Επειδή όμως αναφέρεστε στους Κανόνες και το Πολίτευμα της Εκκλησίας μας θα χαρούμε σε επόμενο άρθρο σας να μας υποδείξετε με στοιχεία και όχι με φιλοσοφίες τα «αμαρτήματά» μας, βάσει των Ιερών Κανόνων, που επικαλείστε.
Στην αναζήτηση των ιερών κανόνων μπορούν να σας βοηθήσουν και οι πατέρες των Γραφείων. Αναζητήστε τους Κανόνες στο Πηδάλιον, του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και στο 6άτομο έργο των Ράλλη – Ποτλή, Σύνταγμα των Θείων και Ιερών Κανόνων. Αναζητήστε τον νόμο 590/1977 της ελληνικής πολιτείας, που είναι ο Καταστατικός Χάρτης της Ελλαδικής Εκκλησίας, αλλά και τους επιμέρους κανονισμούς, που έχουν εκδοθεί, όπως ο 8/1979 «Περί Ιερών Ναών και Εφημερίων», αλλά και όσοι παλαιότεροι, όπως ο 2/1969, αν δεν έχουν τροποποιηθεί ή αντικατασταθεί από νεότερους.
Ερευνώντας ίσως ανακαλύψετε ότι μάλλον οι θέσεις μας έχουν στηρίγματα αδιάσειστα στη σχετική νομολογία. Έτσι εξηγείτε η σιωπή των αδελφών μας από την Ιερά Μητρόπολη, όχι γιατί προσεύχονται, ή γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν να απαντήσουν! Αντί αυτών, σεις φαίνεται να έχετε αναλάβει το κοπιαστικό έργο της διαφυλάξεως των οσίων και ιερών της χιακής εκκλησίας!
Η χιακή κοινωνία, την οποία αφουγκραζόμαστε, αφού συμβαίνει να την διακονούμε σε 24ωρη και καθημερινή βάση, φαίνεται να καλοδέχτηκε τις θέσεις μας, με την υπευθυνότητα και παρρησία που διατυπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου της 15/1/2009.
Η αγωνία ειδικά των νέων ανθρώπων είναι να μην κάνουμε πίσω και προδώσουμε την ελπίδα για κάτι καλύτερο.
Στις δημοκρατικές κοινωνίες, όταν διατυπώνεται μία θέση ή άποψη και μάλιστα με επιχειρήματα, ή όταν υποβάλλονται αιτήματα αναμένεται και η αντίθετη άποψη ή η απάντηση στα αιτήματα από τον παραλήπτη τους. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά απάντηση, ούτε καν η διατύπωση της αντίθετης άποψης από χείλη υπεύθυνα, ίσως γιατί το συγκεκριμένο σύστημα διοίκησης που οικοδόμησαν οι αδελφοί μας των γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως δεν αντέχει σε τέτοια διαδικασία, διαλόγου και πλουραλισμού. Ένα τέτοιο σύστημα δεν έχει θέση μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία είναι μια κατεξοχήν δημοκρατική κοινωνία προσώπων.
Μετά τιμής
Το Διοικητικό Συμβούλιο
π. Γεώργιος Κωνσταντίνου
π. Ιωάννης Κοντός
π. Δημήτριος Πύρρος
π. Δημήτριος Μαρμαράς
π. Μαρκέλλος Μαλαφής
π. Αλέξανδρος Κατσαρός
π. Γεώργιος Γεώργαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: