Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Το Ιερατικό Συλλείτουργο στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου και το ευλαβικό προσκύνημα του Συνδέσμου Κληρικών Χίου στον Άγιο Μακάριο και στον Άγιο Στέφανο Βροντάδου.


Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 τελέστηκε Ιερατικό συλλείτουργο στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου(4 – 5ος αιώνας μ.Χ.) στην περιοχή της Λέτσαινας.

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου συλλειτούργησαν οι, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος, Εφημέριος Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς, Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Τσουκαλάς, Αντιπρόεδρος, Εφημέριος Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Μουτσαίνης Βροντάδου και Αντιπρόεδρος του Ιερού Προσκυνήματος, Οικονόμος Μιχαήλ Ζευγιός, Γενικός Γραμματέας, Εφημέριος Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Ελάτης και Πρεσβύτερος Κωνσταντίνος Θηριανός, Ταμίας, Εφημέριος Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μεστών.

 

 

Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική ανακαινίστηκε και αποκαταστάθηκε στην αρχαία μορφή της και αποτελεί πλέον, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κατόπιν προτάσεως και ενεργειών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκου, πανορθόδοξο Ιερό Προσκύνημα και επίκεντρο της τιμής της μνήμης του Πρωτομάρτυρος της Χίου Αγίου Ισιδώρου, δεδομένου ότι σε αυτό βρίσκεται ο τάφος του Αγίου.


 

Η Χίος έχει την ιδιαίτερη ευλογία από φέτος να προσφέρει τη δέουσα τιμή στον Άγιο Μάρτυρα του Χριστού Ισίδωρο τον καλώς αθλήσαντα και στεφανωθέντα, επί μία εβδομάδα προ της κυριωνύμου ημέρας, με την τέλεση ιερών ακολουθιών, πρωί και απόγευμα, την προσκύνηση του ιερού λειψάνου του Αγίου, Αγρυπνία και Αρχιερατική Πανήγυρη, με τον γενικό τίτλο «Α΄ ΙΣΙΔΩΡΕΙΑ» και με επίκεντρο το Ιερό Προσκύνημα της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αγίου Ισιδώρου.

 
 

Ακολουθώντας το πρόγραμμα της προσκυνηματικής εξόρμησης κληρικοί και λαϊκοί μετέβησαν στο Ιερό Προσκύνημα Αγίου Μακαρίου Βροντάδου, όπου ο Ιερός Ναός των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και ο τάφος του Αγίου Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου. Μετά το προσκύνημα στον Ναό και στον τάφο του Αγίου, τελέστηκε Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Χίου κυρού Διονυσίου. 

Τελευταίος σταθμός η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου στην πευκόφυτη περιοχή της Κλειδούς στον Βροντάδο. Προσκύνημα στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Ιματιοθήκης της Αγάπης της Ιεράς μητροπόλεως Χίου, η οποία επιτελεί σπουδαίο έργο με τις ευλογίες του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Μάρκου και την φροντίδα και επιμέλεια των πατέρων Αντωνίου Τσουκαλά και Μιχαήλ Ζευγιού και εθελοντριών κυριών. Στο αρχονταρίκι της Μονής δεχθήκαμε αβραμιαία φιλοξενία από την επιτροπή της Μονής, η οποία με επικεφαλής τον π. Κωνσταντίνο Βιτάκη συντηρεί και αναδεικνύει τη Μονή.

 
 

Το φωτογραφικό υλικό είναι των π. Γεωργίου Κωνσταντίνου και κ.κ. Κωνσταντίνου Μπογή και Αντωνίου Πιτσικούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: