Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

ΜΝΗΜΗ ΑΓΑΘΗ, ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ π. ΜΑΡΚΟΥ ΑΓΑΠ. ΒΑΣΙΛΑΚΗ (+1960)

ΜΝΗΜΗ ΑΓΑΘΗ, ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ π. ΜΑΡΚΟΥ ΑΓΑΠ. ΒΑΣΙΛΑΚΗ (+1960)*
Του Γεωργίου Φωτ. Παπαδόπουλου – Κήρυκα του θείου λόγου
           …………………………
Άξιοι επαίνων είναι οι απόγονοι του π. Μάρκου Αγαπ. Βασιλάκη που, τιμούν τη μνήμη του, τη σημερινή ημέρα, όπου συμπληρώνονται 58 έτη από την προς Κύριον εκδημία του.
Τιμούν τον μακαριστό πατέρα της ενορίας του Αγίου Μάρκου Βροντάδου και επί 40 συναπτά έτη διδάσκαλο και Δ/ντη του 3ου Δημοτικού Σχολείου, Αγ. Μάρκου.
Τον ευλαβή ιερέα, Πρωτοπρεσβύτερο π. Μάρκο Αγαπ. Βασιλάκη ο οποίος απετέλεσε πρότυπο μίμησης για παλαιοτέρους και νεοτέρους για τον ζήλο, την μελέτη, τη συγγραφή, την ευρυμάθεια, την πολυπραγμοσύνη του. Για την αγάπη του στα παιδιά, που απ΄τα ευλογημένα χέρια του έμαθαν γράμματα και απ΄τα ίδια έλαβαν το Φώς, την Αλήθεια και τη Ζωή, το Σώμα και το Αίμα Χριστού, <<εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον>>.
Τον αγαθό και ταπεινό Λευίτη, που αγάπησε και αγαπήθηκε από το ποίμνιό του, που έτυχε τιμητικών διακρίσεων από τη Βιβλιοθήκη Χίου <<Κοραής>> για το πλήθος των βιβλίων και συγγραμμάτων του και για το γεγονός ότι, το έτος 1957, υπήρξε πρώτος στην αναζήτηση και χρήση βιβλιογραφικών πηγών και υλικού, στο πνευματικό αυτό καθίδρυμα της νήσου μας.
Από δε την Ιερά Μητρόπολη Χίου, δια του μακαριστού Μητροπολίτου μας κυρού Παντελεήμονος Φωστίνη (ο οποίος εκοιμήθη ίδιες ημέρες με τον π. Μάρκο, μόλις δυο έτη έπειτα από εκείνον), από την Προοδευτική-Εκπολιτιστική-Κοινωνική Ένωση Βροντάδου (Π.Ε.Κ.Ε.Β.), που εξέδωκε αφιερωματικό τόμο προς τιμήν του, το έτος 1959, αλλά και τον Δήμο Βροντάδου, που αφιέρωσε το όνομά του σε κεντρική οδό της ενορίας του Αγ. Μάρκου.
Συγγραφέας περίπου 25 βιβλίων και αναρίθμητων άρθρων, δημοσιευμάτων και μονογραφιών, κατέλιπε πλούσιο πνευματικό, θρησκευτικό, εθνικό, ιστορικό και πολιτισμικό έργο, αλλά και μια –εξίσου– πλούσια βιβλιοθήκη, που ήδη αξιοποιείται μέσω της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου και του νεοσύστατου Πνευματικού της Ιδρύματος-Βιβλιοθήκης στο Βροντάδο, δημιούργημα έμπνευσης του κατά σάρκα εγγονού του π. Μάρκου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Μάρκου, με τη συνδρομή ευγενών δωρητών.
Ο αείμνηστος π. Μάρκος εφήρμωσε πλήρως στη ζωή του την παραίνεση του Αποστόλου Παύλου προς τον Απόστολο Τίτο, να διαθέτει <<λόγον υγιή ακατάγνωστον, ίνα ο εξ εναντίας εντραπή, μηδέν έχων περί ημών λέγειν φαύλον>> (Τίτον  Β΄, 8). Ο ίδιος ακέραιος, κρυστάλλινος, στιβαρός, μετρημένος !
Σεμνύνεται, πραγματικά, η ενορία του Αγίου Μάρκου για τον άξιο αυτό Λευίτη της.
Κι εμείς όλοι, οι νεότεροι, που, καταστήκαμε κοινωνοί του έργου του, δέκτες των μηνυμάτων του και μεταλαμπαδεύσαμε ως παρακαταθήκη αυτά και για τις μετέπειτα γενιές.
Είη η μνήμη αυτού αιωνία.-

* Μικρό μέρος του κηρύγματος-ομιλίας που πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, στον Ι. Ναό Αγ. Μάρκου Βροντάδου, κατά την -υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου- τελεσθείσα Θεία Λειτουργία και το Ι. Μνημόσυνο υπέρ του Πρωτ/ρου π. Μάρκου Αγαπ. Βασιλάκη, από τον Κήρυκα του θείου λόγου κ. Γεώργιο Φωτ. Παπαδόπουλο.-   

Δεν υπάρχουν σχόλια: