Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Επίσκεψη μελών του Συνδέσμου Κληρικών Χίου στο Χαλκειός

Σε συνέχεια του από 13 Ιανουαρίου 2018 ανακοινωθέντος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου αντιπροσωπεία του Δ. Σ. επισκέφθηκε το Χαλκειός και συγκεκριμένα το χώρο όπου υπάρχει φύλαξη από τους Χαλκούσους σε χωράφι συγχωριανού τους, δίπλα στη ΒΙ.ΑΛ.

Ο πρόεδρος και ο ταμίας του Δ.Σ. του Συνδέσμου, πατέρες Γεώργιος Κωνσταντίνου και Δημήτριος Μαρμαράς μαζί με τους, επίσης μέλη του Συνδέσμου, εφημέριο του Χαλκείου π. Κωνσταντίνο Κρουσουλούδη και εφημέριο Βερβεράτου π. Μελέτιο Γιαννιώδη έφθασαν στην περιοχή λίγο μετά τις 11.00 το πρωί.


Περνώντας από τον Ι. Ν. Αγίου Χαραλάμπους είδαμε στον παρακείμενο κενό στρατιωτικό χώρο κοντέινερ, τα οποία προφανώς προορίζονται και αυτά να τοποθετηθούν στο χώρο γύρω από το λεγόμενο hotspot της ΒΙ.ΑΛ.

Φθάνοντας στο επίμαχο σημείο, σε έναν αγρό, που συνορεύει με το hotspot και που από το "διάβα" του πέρασαν τα ήδη τοποθετημένα νέα κοντέινερ συναντήσαμε ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας να φράζει το διάβα για τα τροχοφόρα. Προχωρήσαμε πεζή στο διαμορφωμένο διαβατό, μέρος του οποίου έχει διαιρεθεί με σιδερένιους πασσάλους φθάσαμε σε ένα αυτοσχέδιο "φυλάκιο" των κατοίκων, οι οποίοι νυχθημερόν βρίσκονται εκεί, μέχρι όπως λένε οι ίδιοι, να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα του ιδιοκτήτη στις 13/2/2018.


Μέσα στον αυτοσχέδιο αυτό χώρο, που έγινε για την προφύλαξη από τις καιρικές συνθήκες συζητήσαμε εκτενώς το θέμα με τους κατοίκους, οι οποίοι τόνισαν ότι καλούν όλους όσους θέλουν να έχουν γνώμη για το θέμα να έρθουν να δουν οι ίδιοι από κοντά πόσο έχει αλλάξει τις ζωές τους η όλη κατάσταση. Παρόλα αυτά οι κάτοικοι δεν μέμφονται για το πρόβλημα τους "πρόσφυγες-μετανάστες", αλλά εκείνους που το δημιούργησαν, με τις ψεύτικες υποσχέσεις για ολιγοήμερη παραμονή, καταγραφή και μεταφορά των εισερχομένων (72 ώρες), με την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων για άσυλο (για το λόγο αυτό είχαν έρθει παλαιότερα και άλλα 10 περίπου κοντέινερ) κάτι που δεν φαίνεται να γίνεται, αφού ο ρυθμός είναι αργός. Μας μίλησαν για την δύσκολη καθημερινότητα στο πάλαι ποτέ φιλήσυχο Χαλκειός, την οποία δύσκολα μπορούν να καταλάβουν όσοι δεν ζουν από κοντά την κατάσταση.


Η αντιπροσωπεία μας συνοδευόμενη από κατοίκους περπάτησε στα ενδότερα του χώρου, φθάνοντας στο σημείο που τοποθετήθηκαν τα νέα κοντέινερ, έξω από το χώρο της ΒΙ.ΑΛ. Γύρω από αυτά σκηνές, νερά και λάσπες λόγω και της πρόσφατης βροχόπτωσης, χημικές τουαλέτες και σε αυτό το σκηνικό ανθρώπινες ψυχές, άνθρωποι από άλλα μέρη, να μας κοιτούν και να μας περιεργάζονται μιλώντας στη γλώσσα τους. Ανταλλάξαμε χαιρετισμούς με νεύματα, κάποιος μας είπε ελληνικά "καλημέρα" και μια ομάδα παιδιών φώναζε ρυθμικά στην αγγλική: "ΒΙΑΛ no good". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: