Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

Νέες Χιακές Εκδόσεις Δημητρίου Διον. Μελαχροινούδη: "Η ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ"

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- Αντιδημάρχου Χίου- Τακτικού Μέλους της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

Στην προσωπικότητα και το έργο του εκλεκτού συμπολίτη μας, κ. Δημητρίου Διον. Μελαχροινούδη έχουμε αναφερθεί και σε παλαιότερα σημειώματά μας, εδώ και αρκετά έτη. Πάντοτε τονίζουμε το ζήλο του ανδρός με ότι καταπιαστεί, επισημαίνοντας ότι κατόρθωσε επιμελώς να μετατρέψει έναν άνθρωπο της θάλασσας και του μόχθου σε ενάρετο κοινωνικό σκαπανέα.

Σχεδόν κάθε 2-3 έτη μας εκπλήσσει θετικά, με την έκδοση ενός νέου πονήματος, επί το πλείστον ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου. Έργα που έχει ανάγκη η νέα γενιά, το μέλλον του τόπου, μιας και κρατά ζωντανή και αδάμαστη του γένους την ψυχή μέσα από την πολύτιμη γραφίδα του. Δεκάδες τα πονήματά του, προϊόντα πνευματικού κόπου και εκατοντάδων εργατοωρών που, ο δημιουργός τους, επέλεξε να αφιερώσει σε παραγωγικά έργα -αντί για τη χασούρα του καπηλειού- χαρίζοντας, στην τοπική βιβλιογραφική πραγματεία, πλούσιους καρπούς.

Με μεγάλη ευχαρίστηση μα και θαυμασμό έφθασε στα χέρια μου ο νέος, ογκώδης, τόμος (σχεδόν 500 σελίδων) του υπό κυκλοφορία έργου του, υπό τον τίτλο "Η ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ". Πρόκειται για ένα ιστορικό, λαογραφικό, κοινωνικό πόνημα, αφιερωμένο στη γενέτειρα γη, το χωριό καταγωγής και διαμονής του συγγραφέα. Εμπεριέχει οτιδήποτε αφορά την κοινωνική ζωή των κατοίκων από πολλών εκατονταετιών μέχρι και σήμερα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία και η λεπτομερής αναφορά στα πρόσωπα του χωριού των τελευταίων δεκαετιών όπου έχει φροντίσει, ο ακάματος ερευνητής Δημήτριος Μελαχροινούδης, να εμφανίσει διεξοδικά, παρέχοντας κάθε δυνατή ανάλυση για όσους επιθυμούν να πληροφορηθούν τα της κωμόπολης αυτής της Νοτιοανατολικής Χίου, έδρας της Δημοτικής Ενότητας Ιωνίας της Περιφέρειας των Μαστιχοχωρίων.

Ο ερευνητής- συγγραφέας διαιρεί το όλο έργο σε 23 επιμέρους κεφάλαια, με έμφαση στην εκπαίδευση, στη γεωργία, τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τα σημαντικά γεγονότα, τους μετανάστες, τις προσωπικότητες του χωριού, το χρονολόγιο, κ.α.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, ο πολυτελής τόμος συνοδεύεται από χάρτη του χωριού με την αναγραφή κάθε οδού της κοινότητας, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, διάσπαρτο σε κάθε κεφάλαιό του.

Το πόνημα ο συγγραφέας αφιερώνει "Σε αυτούς που βλάστησαν και θα φυτρώσουν στης Καλλιμασιάς τα χώματα. Σε αυτούς που μεταφυτεύτηκαν σε ξένες πατρίδες και επιμένουνε να ζουν με των γονιών το μέτρο". Η εκδοτική παραγωγή και επιμέλεια ανήκει στο τυπογραφείο "ΕΝΤΥΠΟ" της Χίου, ενώ η στοιχειοθεσία των κειμένων και οι διορθώσεις έγιναν από το συγγραφέα.

Ο Δημήτρης Διον. Μελαχροινούδης έχει κατορθώσει με τις άοκνες και φιλότιμες προσπάθειές του, τα τελευταία 20-25 χρόνια να αναδείξει την Καλλιμασιά και να αποδείξει έμπρακτα την αγάπη του για το χωριό του. Προσωπικά, θεωρώ τον Δημ. Μελαχροινούδη, μαζί με τον Γιάννη Κολλιάρο και τον π. Γεώργιο Κωνσταντίνου τους τρεις πνευματικούς στυλοβάτες της Καλλιμασιάς, που μεγαλουργούν και την προβάλλουν με κάθε δυνατό τρόπο, μέσα από το μετερίζι του καθένας.

Τον κ. Δημήτρη Διον. Μελαχροινούδη θερμότατα ευχαριστώ, για την επίδοση ενός αντιτύπου του νέου του έργου, με ευγενική αφιέρωση, ευχόμενος να συνεχίσει το συγγραφικό, ερευνητικό, ιστορικό του έργο, χαρίζοντας στη χιακή πνευματική βιοτή και άλλους πολύτιμους, πνευματικούς θησαυρούς, όπως μέχρι σήμερα πράττει.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: