Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Νέες Χιακές Εκδόσεις ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΡΠΑΣΤΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ "ΑΛΦΑ ΠΙ" ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΗΟΥ

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- Μέλους Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών -Αντιδημάρχου Παιδείας

Δεν είναι καθόλου υπερβολή να αναφέρουμε ότι, ο καλύτερος εκδοτικός Οίκος σε επίπεδο νησιών Αιγαίου είναι ο <<Άλφα Πί>> του αγαπητού φίλου Γιάννη Παληού.

Ο Γιάννης, μετά το αναπάντεχο φευγίο του αδελφού του Αντώνη -ο οποίος διακρινόταν για την επιμέλεια και αρτιότητα των εκδόσεων του Οίκου- επωμίσθηκε ολόκληρο το βάρος της υποδειγματικής δουλειάς και παρουσίασης στο αναγνωστικό κοινό των έργων που εκδίδει και -ως φαίνεται- τα πηγαίνει περίφημα. Δεν υπήρχε, ασφαλώς, αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε, λαμβάνοντας υπόψη μας την εργασιομανία, την τελειομανία και την αγάπη του Γιάννη σε αυτό που κάνει, καθώς επίσης και την εκλεπτυσμένη του καρδιά, που άντεξε όλο αυτό τα βάρος της ευθύνης.

Ο Γιάννης, λοιπόν, ολοκλήρωσε και έφερε στο φως της δημοσιότητας τρία (3) νέα έργα-κομψοτεχνήματα που συνιστούν μεγαλουργήματα των εκδόσεών του.

Πρόκειται για δυο ιστορικά-λαογραφικά έργα και ένα διήγημα. Καθένα από αυτά έχει τη δική του, βαρύνουσα, αξία για τους λόγους που θα περιγράψουμε κατωτέρω.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι, εις πείσμα των χαλεπών καιρών που διανύουμε, τι και αν η τσέπη μας φτωχαίνει ? Το πνεύμα και η ψυχή μας στέκονται ψηλά. Χρήματα δεν έχουμε, όμως δεν υστερούμε σε πνευματικό έργο. Θυμήθηκα, τώρα, τα λόγια του μεγάλου Φωτιστή του Γένους μας, Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που κήρυττε διαρκώς <<Όλα μπορούν να σας τα πάρουν, εκτός από δυο. Τον Χριστό και την ψυχή σας. Αυτά, μόνον εάν εσείς οι ίδιοι τα δώσετε θα σας τα πάρουν>>. Έτσι κι εμείς, στην ύλη και την μιζέρια, αντιπαλεύουμε με την ψυχή και το πνεύμα. Αυτά δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν οικονομικό αναλυτή ή ψευτοπολιτικό, σε καμία τρόικα. Αυτά τα χαρίζουμε, τα δανείζουμε (γιατί και εμάς δεν μας ανήκουν. Μας δόθηκαν από τον Θεό για να υπηρετήσουν το κοινό σύνολο και δεν έχουμε δικαίωμα να τα αφήσουμε ανενεργά, σιωπώντας ή μη δημιουργώντας) για να δώσουμε ζωή σε άλλες ψυχές, ψυχές με ευαισθησίες, με πνευματικές αναζητήσεις, με αγάπη στα γράμματα, τις τέχνες, τον πολιτισμό, την παιδεία, τον άνθρωπο.

Από τη θέση αυτή, ευχαριστώ εγκάρδια τον φίλο Γιάννη Παληό για τη χαρά και την αγαλλίαση που μου δίνει, κάθε φορά που στα χέρια μου φτάνει ένα από τα δημιουργήματα του εκδοτικού του Οίκου. Για τούτο, του είμαι υπόχρεος πνευματικά.

* Χρήστου Γ. Γιατράκου <<ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ>>

Ο συγγραφέας του έργου, άνθρωπος της θάλασσας –καπετάνιος– μα και γνώστης της ευγενικής αύρας των κλασικών σπουδών, ευαίσθητος και πολυγραφότατος, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Συνέγραψε ένα περίφημο διήγημα, που περιγράφει γεγονότα και συμβάντα της θάλασσας και της ζωής των ναυτικών σε ένα έργο 500 και πλέον σελίδων που λαχταράς να το διαβάσεις μονομιάς, αφού ο λόγος του είναι τόσο ζωντανός όσο και ρευστός, με μεγάλη ευκολία και ενδιαφέρον.

Ο αείμνηστος Χρήστος Γ. Γιατράκος δεν πρόφθασε να δει το έργο του να κοσμεί τη χιώτικη βιβλιογραφία. Είμαστε, όμως, σίγουροι ότι θα κοσμήσει την καρδιά κάθε αναγνώστη του και θα περάσουν πολλές γενιές με το διήγημα αυτό στο πλευρό τους. Ιδιαίτερα οι ναυτικοί μας και οι λάτρες των γραμμάτων.

Την έκδοση προλογίζει γλαφυρά ο Υποναύαρχος (Λ.Σ.) Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επίδοσή του, ως δώρο, μάλιστα τις ημέρες αυτές των Εορτών, που είθισται να γίνονται τέτοιου είδους προσφορές. Πρότασή μου να χορηγηθεί ένα αντίτυπο σε κάθε σπουδαστή των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, Χίου και Οινουσσών.

• Δρ. Χαράλαμπου Γ. Χάρη <<ΣΚΛΑΒΙΑ-ΘΟΛΟΠΟΤΑΜΙ: ΈΝΑ ΕΙΔΥΛΛΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ>>

Ο συγγραφέας του ογκώδους τόμου, των 565 σελίδων, Δρ. Χαράλαμπος Γ. Χάρης, έλκει την καταγωγή από το χωριό Θολοποτάμι του νησιού μας και δραστηριοποιείται στην Αμερική (Πενσυλβάνια) ασχολούμενος σε Πανεπιστημιακό επίπεδο με την Πολιτική και Αρχιτεκτονική Μηχανική και με διάφορες τεχνικές εταιρίες. Ενδόμυχο πόθο είχε εδώ και χρόνια, να μελετήσει και καταγράψει τα της γενέτειράς του και ειδικότερα τα των <<Σκλαβιών>>, οικισμού του Θολοποταμίου με τον οποίο και καταπιάστηκε σε μια τεράστια παραγωγική εργασία.

Στον εν λόγω τόμο συμπεριλαμβάνονται ιστορικά, λαογραφικά και άλλα στοιχεία της περιοχής, με έμφαση την πλήρη καταγραφή των οικογενειών που προήλθαν από αυτήν (με πλήρες γενεαλογικό δένδρο ανά οικογένεια), ενώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό διανθίζει την έκδοση.

Αναμφίβολα, το έργο θεωρείται κειμήλιο για τις μετέπειτα γενιές του Θολοποταμίου και των Σκλαβιών και –προς τούτο– θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι, έπειτα από χρόνια, θα χρειαστεί να επανεκδοθεί σε πληθώρα αντιτύπων. Ώστε να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Το έργο του ο συγγραφέας αφιερώνει στη μνήμη των προγόνων του, στις οικογένειες Μαρδά και Κρουσουλούδη (Πατσελύκου) και στα δυο εξαδέλφια του, Πέτρο Στυλιανού Μαρδά και Φραντζή Ευαγγέλου Μαρδά.

• Βασιλείας Μαλαφή- Τριανταφύλλου <<ΤΡΥΠΕΣ ΧΙΟΥ- ΜΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΘΥΜΑΤΑΙ…>>

Η επίτιμος εκπαιδευτικός κα Βασιλεία Μαλαφή- Τριανταφύλλου, μέσα από ένα πανέμορφο βιβλίο, 300 και πλέον σελίδων, κατόρθωσε, με πολλή δουλειά και μεγάλη επιμέλεια, να παραδώσει στο αναγνωστικό κοινό και τον τόπο ένα έργο που θα διατηρήσει την ιστορία του χωριού της στο διηνεκές. Έχοντας υπηρετήσει η ίδια σε πολλά σχολεία της Αμανής, αλλά και σε μεγάλα των Αθηνών κατόπιν, σε αλλοτινούς χρόνους –αναμφισβήτητα δύσκολους εν πολλοίς– συνέγραψε την ιστορία, τη λαογραφία και την παράδοση του χωριού της, εμπλουτίζοντάς τα με
στοιχεία που σπάνια συναντάς πια και που απεγνωσμένα αναζητάς, ερευνώντας τα νησιωτικά χωριά και την ύπαιθρο εν γένει.

Η έκδοση απαρτίζεται από 13 επιμέρους κεφάλαια, όλα ενδιαφέροντα και σημαντικά, ώστε να διαμορφώσει ο αναγνώστης εικόνα για τα του χωριού.

Στο βιβλίο εμπεριέχεται το γλωσσάρι του χωριού των Τρυπών (<<της γιαγιάς>> όπως, χαρακτηριστικά το αναφέρει η πονήσασα) καθώς και έγχρωμο φωτογραφικό υλικό παλιότερων αλλά και νεότερων χρόνων, ενώ αξιοσημείωτος είναι ο πίνακας των τοπωνυμίων του χωριού και η πλούσια βιβλιογραφία που παρουσιάζεται στο τέλος. Οπωσδήποτε οι συγχωριανοί της θα καμαρώνουν για την έκδοση αυτή.

Το έργο η συγγραφέας αφιερώνει στη μνήμη του πατέρα της.

* Παράλειψή μου θα ήταν να μην μνημονεύσω εδώ και την νέα έκδοση του Οίκου <<Άλφα Πι>>, σε όμορφο σχήμα και χρώμα, με τίτλο <<ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΕΩΣ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΧΕΙΡΕΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗ>> που επιμελήθηκε ο, γνωστός συμπατριώτης μας, Πανεπιστημιακός κ. Στέριος Φασουλάκης και που αποτελεί ανάτυπο, με επαυξημένο και βελτιωμένο υλικό.

Σημειώνω ιδιαίτερα την αφιέρωση του επιμελητή της έκδοσης: <<Στον αναίσχυντο φερώνυμο οργανισμό και τους επιδιώξαντες προσωπικά οφέλη, μετά βδελυγμίας>>.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: