Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Τα βάζει και με τους χριστιανούς ο Πειραιώς

«Μάχες» του Μητροπολιτη Σεραφείμ και κατά του Παγκοσμίου συμβουλίου Εκκλησιών

Της Μαρίας Αντωνιάδου στο ΒήμαOnline

Άφωνοι, πλέον, οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος βλέπουν τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ να εξακοντύει τα «πύρινα» βέλη του ακόμη και εναντίον τους.

Οι εβραίοι, οι μουσουλμάνοι, η Ρωμαιοκαθολική, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης φαίνεται ότι αποτέλεσαν «πεδίο δόξης λαμπρό» για τον Μητροπολίτη Πειραιώς ο οποίος δείχνει πλέον να προετοιμάζει τα «καρυοφύλλια» του εναντίον των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος που συμμετέχουν στους διάλογους με τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Διαμαρτυρομένους.

Η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στην ιεραρχία είναι ηλεκτρισμένη καθώς την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει κοινή συνεδρίαση της 12μελούς Ιεράς Συνόδου, της οποίας ο κ. Σεραφείμ είναι μέλος, με την Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων που χειρίζεται τα θέματα με τις άλλες χριστιανικές κοινότητες και τις ορθόδοξες Εκκλησίες. 

Οι Μητροπολίτες Νικοπόλεως κ. Μελέτιος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α. Π. Θ κ. Γ. Μαρτζέλος δοκιμασμένοι στους διάλογους με τους ετεροδόξους και ομόδοξους θα παρουσιάσουν στην Ιερά Σύνοδο όλο το έργο της επιτροπής στην οποία συμμετέχουν αλλά έχουν αρχίσει να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την στάση του Μητροπολίτη Πειραιώς καθώς έχουν βρεθεί, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση για τις θέσεις του έναντι των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και των Χριστιανικών κοινοτήτων.

Μόλις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και ενώ συμμετείχε σε συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών που συνεδρίαζε στην Κύπρο ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρυσόστομος δεχόταν τον προβληματισμό όλων των παρευρισκομένων για τις θέσεις του κ. Σεραφείμ.

Αφορμή αποτέλεσε μια ανακοίνωσή του με την οποία χαρακτήριζε αιρετικό, κείμενο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε), που συζητήθηκε πριν από πέντε χρόνια. 

«Οι εκκλησιολογικές θέσεις που εκφράζονται δι αυτού του απαραδέκτου και αιρετικού κειμένου απομειώνουν πλήρως την αυτοσυνειδησία της Αγιωτάτης ημών Εκκλησίας και αποτελούν τον θούριο του δαιμονιώδους συγκρητισμού του Π. Σ. Ε.» επισήμαινε ο Μητροπολίτης Πειραιώς και προσέθετε: «παρίσταται επομένως αδήριτος η ανάγκη της αμέσου αποχωρήσεως από τον εσμό αυτόν των αιρέσεων και του δαιμονιώδους συγκρητισμού του ΠΣΕ διότι ουδεμία Ορθόδοξος μαρτυρία κατατίθεται και γίνεται δεκτή ως αποδεικνύεται εκ του ανωτέρου κειμένου». 

Και αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος είναι Πρόεδρος του ΠΣΕ και Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής είναι ο Μητροπολίτης Σασσίμων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Γεννάδιος οι οποίοι αποτελούν δύο εκ των σημαντικότερων και ικανότερων στελεχών στο διάλογο των χριστιανικών εκκλησιών. Ενώ την Εκκλησία της Ελλάδος σε εκείνη την συνεδρίαση εκπροσωπούσαν δύο γνωστοί ιεράρχες οι Μητροπολίτες Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Δεκαπέντε ημέρες πριν και ενώ στο Σαμπεζύ της Γενεύης οι εκπρόσωποι όλων των Ορθοδόξων συνεδρίαζαν για την προετοιμασία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος δεχόταν τα παράπονα του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλοχίου για τις επεμβάσεις, που όπως δηλώνει, πραγματοποιεί ο Μητροπολίτης Πειραιώς στο εσωτερικό της Ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας. 

Όλα τα μέλη της επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων προετοιμάζονται με προσοχή για την συνεδρίαση στην οποία θα συμμετάσχει και ο Μητροπολίτης Πειραιώς.

Ο προβληματισμός τους είναι έντονος όμως Συνοδικοί Ιεράρχες εκτιμούν ότι ο κ. Σεραφείμ δεν θα εξαπολύσει τα «φίλια πυρά» του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αλλά μετά την ολοκλήρωση της και με ανακοίνωση του. 

«Στόχος του είναι οι σκληροπυρηνικές ομάδες. Αν ο Αρχιεπίσκοπος δεν επιλύσει το πρόβλημα σε λίγο κ. Σεραφείμ θα του απαγορεύει να συναντάται με τους Ορθοδόξους Προκαθημένους διότι όλοι διεξάγουν διάλογο με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και η συντριπτική πλειονότητα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών» δήλωνε στο ΒήμαOnline συνοδικός μητροπολίτης. Ενώ μέλος της επιτροπής τόνιζε χαρακτηριστικά «όλες του οι προσπάθειες μας στοχοποιούν. Θέλει να σταματήσουμε να μιλάμε και να συζητάμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: