Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 16 χρόνια (2008-2024) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Η εκδήλωση Ομηρικής Ακαδημίας-ΟΧΣΑ για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκου»

Εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη συνδιοργάνωσαν η Euroclassika-Ομηρική Ακαδημία με την Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής και τη συνεργασία των Συλλόγων, ΣΦΕ, Φίλοι του Δρομοκαϊτείου και Φίλοι του Χιώτικου χωριού, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου. 
Η εκδήλωση, που έγινε στο Μέγαρο Μακεδονία, του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκου», ήταν αφιερωμένη στα 160 χρόνια από τη γέννηση του μεγαλύτερου Έλληνα διηγηματογράφου και στα 100 από το θάνατό του. 
Συντονιστής ήταν ο... ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λαυρέντιος Δελλασούδας. Κύρια ομιλήτρια η Δρ. Μαρία-Ελευθερία Γ. Γιατράκου, διευθύντρια της Ομηρικής Ακαδημίας, η οποία αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Θα μεταφέρουμε κάποιες επισημάνσεις της: 
Ο Παπαδιαμάντης, αν και τελείωσε το δημοτικό με το χαρακτηρισμό «μέτριος» και το απολυτήριο του, του γυμνασίου να γράφει «καλώς», ο Σκιαθίτης διηγηματογράφος μεγαλούργησε. 
Όταν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα έμενε στο Κολωνάκι σ’ ένα πλυσταριό. 
Ο διευθυντής της εφημερίδας, στην οποία ο Παπαδιαμάντης εργαζόταν, ως μεταφραστής, για να δείξει την πενία του, όταν τον είδε μ’ ένα καπέλο γεμάτο τρύπες, του είπε: «Μέχρι τώρα ήξερα ότι οι ποιητές, οι λογοτέχνες, πεθαίνουν στη ψάθα. Πρώτη φορά βλέπω ένα “σκιαθάκι”, να πεθαίνει πάνω στο κεφάλι ενός λογοτέχνη». 
Εντυπωσιακή ήταν η ομιλία της λέκτωρα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Ιωάννας Κονδύλη, με τίτλο «Η Φόνισσα»-«Μεταξύ της θείας και της ανθρώπινης δικαιοσύνης»
Ποιήματα του Παπαδιαμάντη διάβασαν οι, Κ. Ποταμούση «ΔΕΗΣΙΣ» και Κώστας Φράγκος «Προς τη μητέρα μου». 
Ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ Αργύρης Κοκκινάκης στο χαιρετισμό του, είπε:
«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση για τον Σκιαθίτη νοσταλγό, τον πρώτο στην κορυφή της ελληνικής διηγηματογραφίας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. 
Η Χίος μας ιδιαιτέρως τον τιμά, αφού νησιώτης και αυτός ζωγράφισε με τη γραφίδα του κάποια όμοια ρόδινα ακρογιάλια, σαν του νησιού μας του μυροβόλου, αλλά και γιατί ευαισθητοποίησε τη λύρα δύο Χιωτών ποιητών, του Αλέξανδρου Γκιάλα, γνωστού με το φιλολογικό ψευδώνυμο Γ. Βερίτης και του Δημητρίου Σιψώμμου, που είναι γνωστός ως Λάμπρος Πορφύρας, να κρούσουν τις ευαίσθητες ποιητικές τους χορδές για να υμνήσουν το μεγάλο άδολο, χριστιανό πεζογράφο και ποιητή, τον Άγιο των ελληνικών γραμμάτων, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Ήδη από τα μαθητικά μας χρόνια γεμίζει τις ψυχές μας με αγαλλίαση, ελπίδα και εγκαρτέρηση με τα χριστουγεννιάτικα, πασχαλινά διηγήματά του που διδάσκουν εμπνέουν, και ανυψώνουν τον άνθρωπο στις σφαίρες του πνεύματος και του ουρανού. 
Να γιατί ο νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης έγραψε: «Όπου και να σας βρει το κακό χριστιανοί, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη».

Επίσης, χαιρετισμό απεύθυναν οι πρόεδροι των Συλλόγων που συνεργάστηκαν στη διοργάνωση της Εκδήλωσης, Ευαγγελία Βλοσίδου-Λεονταρίδου (ΣΦΕ), Νίκη Σκαρβέλη (Φίλοι Δρομοκαϊτείου), Μαριέλλα Βαρώνη (Φίλοι του Χιώτικου χωριού).

Δεν υπάρχουν σχόλια: