Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Διαμαρτυρία των Ιερέων της Φθιώτιδας για την απαγόρευση διορισμού νεοχειροτονουμένων κληρικών

Την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011, στον Ιερό Ναό Αγ. Παρασκευής Νέας Άμπλιανης, έλαβε χώρα το 32ο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Το Συνέδριο των Ιερέων και Διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως μας ξεκίνησε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ, με πλειάδα πρεσβυτέρων ενώ έψαλε η Χορωδία των Εφημερίων υπό τη διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας και Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ναού, κ. Ανδρέα Ιωακείμ. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και πριν από τη διανομή του Αντιδώρου ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε στο ιερατικό Εκκλησίασμα λόγους παρμένους από το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της ημέρας και ετόνισε την σπουδαιότητα του παρόντος Συνεδρίου. Μάλιστα είπε ότι τα θέματα σήμερα πρέπει να τα δούμε με την υπευθυνότητα και την αποφασιστικότητα της ημέρας της Χειροτονίας μας. Μετά το πέρας της κατανυκτικής Θείας Λειτουργίας μεσολάβησε ένα διάλειμμα και άρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού.

Έγιναν δύο δεκάλεπτες εισηγήσεις, μία από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, Διδάκτορα της Θεολογίας, με θέμα: «Αυτοσυνειδησία, Διακονία και Αποστολή των Ιερέων» στις δύσκολες περιστάσεις της σημερινής εποχής, και η δεύτερη, από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχ/τη π. Σεραφείμ Ζαφείρη, με θέμα «Η Κάρτα του Πολίτη, ευλογία η κατάρα;». Μόλις ετελείωσαν οι εισηγήσεις, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας πήρε τον λόγο, σχολίασε τις εισηγήσεις, ενημέρωσε το σώμα των Ιερέων για τα τεκταινόμενα και παρουσίασε τη θέση της Εκκλησίας μπροστά στα σύγχρονα προβλήματα. Στη συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις και διετυπώθηκαν ερωτήσεις από τους Ιερείς, οι οποίοι συνέταξαν και το ακόλουθο ψήφισμα: 

Α] Αναγνωρίζομε ότι η Πατρίδα μας την περίοδο αυτή διέρχεται μια πολύ σκληρή και πολυμέτωπη κρίση, η οποία έχει καταβάλει αφόρητα το λαό και έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα με την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, την αυξανόμενη ανεργία, την μείωση μισθών και συντάξεων, την αύξηση των φόρων, και με όλα τα επώδυνα μέτρα, που καταιγιστικά λαμβάνονται. Δεν γνωρίζουμε αν φταίει η έλλειψη προνοητικότητος από τους εκάστοτε κυβερνώντες, που με τις παροχές αύξησαν το χρέος, σε σημείο απελπιστικό, η, η καλλιεργηθείσα νοοτροπία του νεοπλουτισμού στον απλό λαό, που συνήθισε να δαπανά και να απολαμβάνει απερίσκεπτα, η, αν εκτελείται σχέδιο της παγκοσμιοποιήσεως ώστε να φθάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο, το οποίο ακόμη δεν έχει δείξει το αληθινό του πρόσωπο. Αυτό που γνωρίζουμε και διακηρύττουμε είναι, ότι θα συγκακοπαθήσουμε με τον λαό μας και όπως πάντοτε έπραξε ο Ιερός Ελληνικός Κλήρος, δεν θα τον αφήσουμε μόνο στην κρίση αυτή. Όλοι εμείς οι παπάδες της υπαίθρου, των μικρών και μεγάλων ενοριών, θα μοιρασθούμε το καθημερινό μας με τον πεινασμένο, θα οργανώσουμε ομάδες συμπαραστάσεως των εμπεριστάτων αδελφών μας και θα εντείνουμε τις δράσεις μας υπέρ του ποιμνίου μας.

Β] Θεωρούμε πλήγμα και χαριστική βολή στην πληγωμένη συνείδηση του λαού μας την επιχειρουμένη από μερικούς αποκαθήλωση των Εκκλησιαστικών και Εθνικών Συμβόλων. Άλλο έρευνα και άλλο προπαγάνδα. Άλλο σεβασμός της διαφορετικότητος και άλλο εμπαιγμός της μοναδικότητος. Επειδή όλοι εμείς οι ιερείς της Φθιώτιδος προερχόμεθα από ήρωες και αγωνιστές της Εθνεγερσίας του 1821 και της Αντιστάσεως του 1940, λυπούμεθα και είμαστε προβληματισμένοι που η Εθνική Τράπεζα, με την οποία η Εκκλησία είχε καλή συνεργασία και οι ενορίες, τα μοναστήρια μας και πολλοί εκ των προσώπων της Μητροπόλεώς μας έχουν τις καταθέσεις τους εκεί, χρηματοδότησε το υβριστικό έργο για το 1821.

Γ] Εκφράζουμε την έκπληξή μας και καταθέτουμε τη διαμαρτυρία μας για την απαγόρευση διορισμού νεοχειροτονουμένων Ιερέων. Η μείωση των Εφημερίων θα έχει κακό αντίκτυπο στον ίδιο τον λαό της υπαίθρου, ο οποίος θα στερηθεί των ευεργετικών υπηρεσιών του κλήρου, όχι μόνο θρησκευτικών, αλλά και κοινωνικών, τη στιγμή μάλιστα που αποτελούσε σε πολλά χωριά τον μοναδικό και τελευταίο θεσμό που είχε απομείνει. Το μέτρο αυτό, άνισο και άδικο, πλήττει στην καρδιά το Σώμα της Εκκλησίας και αποκαλύπτει ότι οι σχέσεις της Συναλληλίας και Φιλαλληλίας περνάνε στο επίπεδο της περιθωριοποιήσεως και απαξιώσεως του έργου της Εκκλησίας, όπως αυτό ενεργείται από τον ταπεινό και αφοσιωμένο παπά του χωριού. Ζητούμε από την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή και να πράξει βάσει των συμφωνηθέντων και υπογραφέντων από πολλών ετών μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.

Δ] Ως πιστοί Λειτουργοί του Ιησού, ο Οποίος παραγγέλλει δια του Αποστόλου Παύλου: «πάσα ψυχή εξουσίαις υπερεχούσαις υποτασσέσθω» (Ρωμ. ιγ 1), είμεθα νομοταγείς και σεβόμεθα τον πολιτικό κόσμο του κράτους μας, ο οποίος έχει την ευθύνη της διαχειρίσεως όλων των θεμάτων της Πατρίδος μας. Παράλληλα όμως ο Ίδιος ο Κύριος μας επιτάσσει, δια στόματος Πέτρου, στις Πράξεις των Αποστόλων: «δει πειθαρχείν Θεώ μάλλον η ανθρώποις» (Πραξ. ε 29). Δια τούτο πάνω από κάθε νόμο βάζομε τον ηθικό νόμο του Ευαγγελίου, ο οποίος τα πάντα ορίζει προς το συμφέρον του ανθρώπου.
Η μεθοδευόμενη παραλαβή της Κάρτας του Πολίτη, μας ευρίσκει πολύ επιφυλακτικούς. Οι συνεχείς αναβολές, οι αλληλοαναιρούμενες θέσεις κυβερνητικών παραγόντων, οι πειστικές απόψεις ειδικών επιστημόνων, οι υπεκφυγές των αρμοδίων στις πιεστικές παρακλήσεις της Ιεράς Συνόδου για την αποστολή του σχεδίου νόμου και η απόρριψη της Κάρτας του Πολίτη από Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας πείθει ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι κάτι μεθοδεύεται «εν κρυπτώ και παραβύστω» και ότι πιθανόν να ευρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων, μη δυνάμενοι να αντιδράσουμε λόγω ελλείψεως του απαιτουμένου χρόνου. Αναμένοντας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου περί του πρακτέου, εκφράζουμε τους φόβους και τις επιφυλάξεις μας και διαβεβαιώνουμε τον πιστό λαό, ότι Κάρτα που έχει τον αριθμό του Αντιχρίστου, που δεσμεύει την ελευθερία του ανθρώπου και καταργεί τα προσωπικά δεδομένα, δεν πρόκειται να παραλάβουμε. Εναρμονισμένοι με την ελευθερία, την οποία μας χάρισε ο Χριστός, θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι χωρίς παρακολούθηση, χωρίς ομαδοποίηση και χωρίς προγραμματισμένη πορεία.

Ε] Δηλώνουμε, ότι στην κρίσιμη αυτή καμπή της Πατρίδας μας και της Εκκλησίας μας, θα είμαστε στο πλευρό των τιμίων πολιτικών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, για την αντιμετώπιση όλων των δυσαρέστων καταστάσεων, που προκύπτουν λόγω της συγχύσεως και των ποικίλων δυσκολιών, υπερασπιζόμενοι το Ελληνορθόδοξο ήθος και τα προνόμια του Ελληνικού Λαού.

ΑΠΑΝΤΕΣ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

Πηγή: AMEN.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: