Του Ηλία Μπενέκου στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ online (3/3/2011)
Για δραστικό περιορισμό του ετήσιου μισθολογικού κόστους από 21,5 δισ. ευρώ σε 16,5 δισ. δεσμεύθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την έκθεση που αφορά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και η οποία θα αποτελέσει την «πυξίδα» για το επικείμενο ενιαίο μισθολόγιο.
«Η βασική αρχή αυτού του νέου μισθολογίου θα είναι ίση αμοιβή για δουλειά ίσης αξίας», τόνισε ο κ. Ραγκούσης, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «ένα δίκαιο, απλό και σύγχρονο μισθολόγιο που στη πραγματικότητα θα αποτελεί κίνητρο για να μπορεί ο δημόσιος υπάλληλος να δίνει το καλύτερό του εαυτό στην προσπάθεια εξυπηρέτησης του πολίτη». Αν και ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι στο μικροσκόπιο θα μπουν και τα 15 ειδικά μισθολόγια, άφησε ωστόσο περιθώριο για διαφοροποιήσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως, για παράδειγμα, τους γιατρούς. «Θα καταλήξουμε σε ένα μισθολόγιο το οποίο θα έχει ενιαία και κοινή λογική στο εσωτερικό του, αλλά το οποίο δεν θα είναι δυνατόν να μη διακρίνει τις διαφορές από αντικείμενο σε αντικείμενο, από ευθύνη σε ευθύνη που πρέπει οπωσδήποτε να συνυπολογίζονται», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ραγκούσης.
«Πάγωμα»
Παράλληλα, αν και επανέλαβε ότι «δεν προχωρούμε στο νέο μισθολόγιο για να πετύχουμε περικοπή του μισθολογικού κόστους», ωστόσο αναφερόμενος στις πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη, όπως, για παράδειγμα, το πάγωμα των προσλήψεων και την απαρέγκλιτη εφαρμογή του 5:1, εκτίμησε πως στο τέλος της τετραετίας «θα έχουμε πραγματικά πετύχει να μειώσουμε το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο από περίπου 21,5 δισεκκατομμύρια ευρώ το χρόνο, στα περίπου 16,5». Προσέθεσε δε, ότι με βάση και τις εκτιμήσεις της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε επαληθεύεται η εκτίμηση ότι το 2013 «θα ειναι δεκάδες χιλιάδες λιγότεροι οι μισθοδοτούμενοι στο Δήμοσιο».
Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός εντός των ημερών - ενδεχομένως και σήμερα- θα εκδοθεί από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών η εγκύκλιος που θα οριστικοποιεί τους τομείς στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα στις προσλήψεις κατά την εφαρμογή του 5:1, γνωστοποιώντας ότι τα σώματα Ασφαλείας θα συμπεριληφθούν στο σχετικό κατάλογο. «Ασκώντας αυτές τις πολιτικές θα έχουμε το πολύ θετικό αποτέλεσμα να καταστεί η ελληνική δημόσια διοίκηση μια από τις πιο οικονομικές στη λειτουργία τους σε επίπεδο χωρών ΟΟΣΑ και Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι σύντομα θα παρουσιασθούν οι κυβερνητικές προτάσεις για το ενιαίο μισθολόγιο και θα ξεκινήσει ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ.
Εγγυήσεις
Η δημοσιοϋπαλληλική συνομοσπονδία πάντως, με χθεσινή της ανακοίνωση έθεσε ως προϋπόθεση συμμετοχής στο διάλογο να υπάρξουν εγγυήσεις ότι η κυβέρνηση δεν θα μειώσει περαιτέρω τους μισθούς για τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων και ότι θα επαναφέρει τον 13ο και 14ο μισθό. Η μελέτη για τις μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο καταρρίπτει το «μύθο» περί υψηλής συνολικής μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «χρειάζεται καλύτερη διαχείριση και εξοικονόμηση δημοσίων πόρων - πέραν της μισθολογικής δαπάνης», ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ, προειδοποιώντας με αποχή από το διάλογο και σύγκρουση με την κυβέρνηση αν υιοθετηθούν τα σενάρια προβολής του μισθολογικού κόστους που δημοσιοποίησαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Η υλοποίηση αυτών των σεναρίων, όπως εκτιμά η ΑΔΕΔΥ:
Θα οδηγήσει σε νέες μισθολογικές απώλειες τους εργαζόμενους οι οποίοι σε ποσοστό 80% έχουν αποδοχές μεταξύ 1.000 ευρώ - 1.500 ευρώ και ήδη μετρούν απώλειες έως και 25%.
Θα φέρει απολύσεις συμβασιούχων, εκμηδενισμό των προσλήψεων και τη? διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου