Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 16 χρόνια (2008-2024) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Απάντηση Σαχινίδη σε Ροντούλη για μισθοδοσία κληρικών.

«Η μισθοδοσία των διαβαθμισμένων κληρικών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας διαμορφώνεται βάσει της υπ’ αριθ. 2/73045/0022/2-1-2004 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία έχει εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 21 του Ν. 3205/2003, δηλαδή του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων», απαντά ο Υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε Ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΛΑ.Ο.Σ. Αστέριου Ροντούλη, σχετικά με την μισθοδοσία των κληρικών.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών, ο κ. Ροντούλης δήλωσε τα εξής:

«Παρόλο που οι ερωτήσεις ήταν σαφέστατες, το Υπουργείο, με την άστοχη απάντησή του, απλά αναφέρει τον γνωστό, μέχρι τώρα, τρόπο πληρωμής των κληρικών και δεν αγγίζει καθόλου την έντονη πλέον φημολογία που βλέπει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την πιθανολογούμενη διακοπή της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος και τις συζητήσεις που διεξάγει η Κυβέρνηση με την τρόικα για το θέμα αυτό. 

Επομένως, στη σημερινή τραγική οικονομική πραγματικότητα και με ευθύνη της Κυβέρνησης δημιουργείται, πλέον, κλίμα έντονης αβεβαιότητας και ανασφάλειας στους λειτουργούς της Ελλαδικής Εκκλησίας. Η ανασφάλεια εντείνεται ακόμη περισσότερο στην περίπτωση εγγάμων κληρικών, οι οικογένειες των οποίων στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι πολυμελείς. Θέση του ΛΑ.Ο.Σ. είναι, ότι η καταβολή μισθών στους ιερωμένους της Ελλαδικής Ορθοδόξου Εκκλησίας αποτελεί συμβατική ανταποδοτική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας, έναντι της περιουσίας που προσέφερε κατά το παρελθόν η Εκκλησία στο Κράτος και ως τέτοια πρέπει να συνεχιστεί κανονικά».

Πηγή: www.trikalanews.gr/article/25438/(10/3/2011)

Ας δούμε το ακριβές κείμενο της ερώτησης του Βουλευτή:
Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονται σε μια πιθανή ριζική μεταβολή των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, ως αποτέλεσμα ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχεδιασμού, αποσκοπούντος στον περιλάλητο διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας.
Έτσι, στα πλαίσια αυτά, γίνεται λόγος και για το ενδεχόμενο παύσης της μισθοδοσίας των ιερέων από το Κράτος, υπό την πίεση, μάλιστα, της Τρόικας των δανειστών της Ελληνικής Πολιτείας.
Ευλόγως, λοιπόν, οι λειτουργοί της Ελλαδικής Εκκλησίας δεν βιώνουν μόνο ένα κλίμα έντονης αβεβαιότητας και ανασφάλειας, που ίσως θα μπορούσε ακόμη και να θεωρηθεί εκ μέρους τους ανεκτό και αναπόδραστο υπό το πρίσμα της γενικευμένης αγωνίας για το μέλλον που ταλανίζει την συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, αλλά και μια υποφώσκουσα προσπάθεια απαξίωσης του κύρους και του κοινωνικού ρόλου του ιερωμένου, που κατάφωρα τους αδικεί και τους «στοχοποιεί» σε μια ιδιαιτέρως δυσμενή κοινωνικό – οικονομική πραγματικότητα, που επιτάσσει όχι τον ευτελισμό, αλλά την περαιτέρω θωράκιση θεσμών και λειτουργών που μπορούν να σφυρηλατήσουν κλίμα εθνικής ομοψυχίας και να στηρίξουν την παραπαίουσα κοινωνική συνοχή και ομαλότητα.
Τούτων δοθέντων και προκειμένου να μπει ένα τέλος στην ανεύθυνη παραπληροφόρηση των ημερών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Υφίσταται, έστω και ως υπόθεση εργασίας, ζήτημα διακοπής της μισθοδοσίας των κληρικών της Ελλαδικής Εκκλησίας από το Κράτος;
2. Υπήρξαν συζητήσεις με την Τρόικα των δανειστών μας αναφορικά με το θέμα αυτό;
3. Εάν, υποθετικά μιλώντας, γίνονται σκέψεις για την διακοπή της μισθοδοσίας των κληρικών από το Κράτος, συνυπολογίζεται το γεγονός ότι η καταβολή μισθών στους ιερωμένους της Ελλαδικής Ορθοδόξου Εκκλησίας αποτελεί συμβατική ανταποδοτική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας, έναντι της περιουσίας που προσέφερε κατά το παρελθόν η Εκκλησία στο Κράτος;
Ημερομηνία Κατάθεσης: 23/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: