Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

O ναός του «ιερού DVD» Ο π. Χρήστος Κατσούλης, παράγει θρησκευτικές ταινίες σε ναό του Αµαρουσίου

Του Μάνου Χαραλαμπάκη στα ΝΕΑ (15/11/2010)

«Τα DVD που παράγει το πνευµατικό κέντρο του ιερού ναού έχουν ως σκοπό να ενηµερώσουν και να µορφώσουν γονείς και παιδιά για τη ζωή των αγίων, τη διδασκαλία της Εκκλησίας µας και την παράδοση των πατέρων µας µέσα από προσεκτικά επεξεργασµένα βίντεο, ειδικά για παιδιά. Η διάθεσή τους γίνεται από το ενοριακό βιβλιοπωλείο». 

Με αυτόν τον τρόπο ενηµερώνουν τους νέους– µέσω του YouTube µάλι – οι υπεύθυνοι του ιερού ναού Παναγίας Βλαχερνών στο Μαρούσι για τα DVD θρησκευτικού περιεχοµένου που παράγουν και δανείζουν στους µικρούς ενορίτες. «Η προσπάθειά µας άρχισε στο πλαίσιο της ενοριακής δράσης και διαπαιδαγώγησης των νέων µας. Είναι ένας είδος κατήχησης για τα παιδιά. Αλλωστε η εικόνα σήµερα µετράει πάρα πολύ. Είµαστε στην εποχή της εικόνας», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο εµπνευστής ίσως της πρώτης στην Ελλάδα ψηφιακής κατήχησης που υλοποιείται µε την παραγωγή των «ιερών» DVD, ο ιερέας της ενορίας π. Χρήστος Κατσούλης. 

Οσο για το όνοµα της εταιρείας παραγωγής– πουφιγουράρει δίπλα στοντίτλο κάθε ταινίας DVD – δεν είναι τυχαίο: ΧΡ productions. «Επέλεξα αυτά τα αρχικά για να παραπέµπουν στον Χριστό και τον χριστιανισµό», λέει ο ιερέας. Θα µπορούσε βέβαια να ονοµάζεται και... «σώσον κύριε τον λαόν σου µε τον δίσκον τον ψηφιακόν σου», αφού ο π. Χρήστος αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι οι νέοι γεννιούνται πλέον σε µια ψηφιακή εποχή και ότι η Εκκλησία πρέπει να περνάει τη µηνύµατά της σ’ αυτούς µε τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας. 

«Μας ενδιαφέρει η τεχνολογία σε βαθµό που δεν απορροφούµαστε απ’ αυτήν», λέει ο «high tech» ιερέας. Για τις ανάγκες της παραγωγής άλλωστε χειρίζεται αρκετά καλά και ο ίδιος τις νέες τεχνολογίες. Ψάχνει και βρίσκει σκηνές από ταινίες. Μοντάρει. Συνθέτει τη µουσική – είναι µουσικοσυνθέτης – για την επένδυση των ταινιών. Κάνει σπικάζ όταν χρειάζεται. «Με νοήµατα»
Κι όλα αυτά, όπως τονίζει ξανά και ξανά περιγράφοντας την προσπάθεια της παραγωγής DVD που άρχισε πριν από 7 χρόνια, προκειµένου να πάρουν τα παιδιά τα σωστά µηνύµατα. «Λέµε στους γονείς: “εάν δεν προλαβαίνετε εσείς να κάνετε στα παιδιά κατήχηση ή εάν δεν θέλετε να πάρουν ένα DVD από το club της γειτονιάς που θα είναι αµφιβόλου περιεχοµένου, τότε πάρτε µία ταινία από την ενορία. Αυτή θα είναι ελεγµένη σε περιεχόµενο και νοήµατα», σηµειώνει ο ιερέας. 

Το περιεχόµενο των ταινιών πάντως είναι αυστηρά ορθόδοξο χριστιανικό. Εντάξει, δεν πρόκειται για θρησκευτικές υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ όπως οι «10 εντολές» ή ο «Βασιλεύς των βασιλέων» αλλά οι ωριαίες ταινίες - ντοκιµαντέρ αναφέρονται στη «Ζωή του Χριστού» ή τη «Γέννηση». 

Υπάρχουν όµως και ταινίες που µε θέµατα από την ελληνική ιστορία όπως «Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης» ή αυτή για την καταστροφήτης Σµύρνης. «Τώρα ετοιµάζουµε µία ταινία για την ειδωλολατρία και τον δωδεκαθεϊσµό», λέει ο π. Χρήστος. 

Και µε δανεισµό
Οι µικροί και µεγάλοι ενορίτες µπορούν να δανείζονται δωρεάν τις ταινίες. Σε περίπτωση όµως που θέλουν να τις κρατήσουν, µπορούν να τις αγοράσουν βάζοντας όποιο ποσό επιθυµούν στο παγκάρι της Εκκλησίας. 

Στην παραγωγή τωνθρησκευτικών ταινιών πάντως βοηθάει και ένας επαγγελµατίας, ο σκηνοθέτης κ. Β. Λαζαρίδης, ενώ συµµετοχή στο σπικάζ έχουν και τα παιδιά της ενορίας. 

Εκκλησία µε αίθουσα προβολών και στούντιο

Η Παναγια των Βλαχερνών στο Μαρούσι δεν είναι µόνο ο «ναός του DVD». Θα µπορούσε να µετονοµαστεί και σε «Παναγία των Βλαχερνών και των νέων τεχνολογιών». Οποιος µπει στο πνευµατικό κέντρο της εκκλησίας θα αντικρύσει τον προτζέκτορα και το πανί όπου γίνονται συχνά προβολές των θρησκευτικών ταινιών, µε ηχοσύστηµα dolby surround µάλιστα. Στο πλάι του δωµατίου υπάρχει µια ψηφιακή κορνίζα, η οποία προβάλλει αποσπάσµατα από τις ταινίες. Προχωρώντας προς το υπόγειο, µπορεί να δει κανείς το τηλεοπτικό στούντιο που χρησιµοποιείται για τις ανάγκες της XP productions. Εκεί γίνονται γυρίσµατα όταν χρειάζονται εισαγωγικές οµιλίες στις ταινίες. Επίσης, υπάρχει χώρος µε υπολογιστές για το απαραίτητο µοντάζ. 

Και βέβαια όλες οι δραστηριότητες του ναού υπάρχουν και στο ∆ιαδίκτυο, στο κανάλι που διαθέτει η ενορία στο youtube, στη διεύθυνση http://www.youtube.com/user/ORTHODOXVLAHERNA

«Σκεφτήκαµε, αφού τα παιδιά βλέπουν στο YouTube τα πάντα, ακόµη και βλακείες, γιατί να µη βλέπουν τις δικές µας δραστηριότητες;», τονίζει ο ιερέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: