Ξεκίνησε το τριήμερο Ιερατικό Σεμινάριο που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, με θέμα την Ποιμαντική της Οικογένειας και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Σεβ, Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου, ενώ εντάσσεται στα πλαίσια της διαρκούς επιμόρφωσης του Ιερού Κλήρου επί σύγχρονων ποιμαντικών ζητημάτων.
Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος επεσήμανε την σπουδαιότητα που αποδίδει η Εκκλησία μας στον ιερό θεσμό της οικογένειας και στην κρίση που αυτός διέρχεται. Χαρακτήρισε την οικογένεια ως ένα πεδίο διαρκούς μέριμνας και ποιμαντικής φροντίδας όπου ο κληρικοί μπορούν να επιδράσουν ευεργετικά, λειτουργώντας συμβουλευτικά και προ του Γάμου και μετά, σεβόμενοι πάντοτε την ελευθερία των νέων συζύγων και των μελών της κάθε οικογένειας. Σημείωσε, επίσης, την αξία της ποιμαντικής προετοιμασίας των μελλονύμφων που, με πολλούς τρόπους, μπορεί να επιτευχθεί από τον εφημέριο, αρκεί αυτός να επιδεικνύει ζήλο και φαντασία στο έργο του.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος μίλησε με θέμα «Οικογένεια: κατ' οίκον Εκκλησία». Ο κ. Παύλος μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «Σκοπός της οικογένειας είναι να αγιάζει τους γονείς και τα παιδιά. Το Μυστήριο του Γάμου αυτό δηλώνουμε, ότι ο Γάμος είναι κοινή πορεία, των δύο στην αρχή, των υπολοίπων μετά, προς την ευλογημένη Βασιλεία της Αγίας Τριάδος και προσευχώμεθα για τη σωτηρία τους. Όλα τα υπόλοιπα εντάσσονται σ' αυτή την προοπτική. Το Μυστήριο του Γάμου εντάσσει όλη την οικογένεια σ' αυτό το πλαίσιο ζωής. Πρότυπο γαμικής σχέσης είναι η σχέση του Χριστού και της Εκκλησίας. Σε αυτό το πρωτότυπο καλούνται να μαθητεύσουν και επί τη βάσει αυτού να πορευθούν. Εκεί θα βιώσουν την αλήθεια ότι ο άνθρωπος είναι πρόσωπο. Είναι γεγονός σχέσης. Το Μυστήριο του Γάμου προσφέρει την ποιότητα αυτής της σχέσης. Ο Θεός είναι αγάπη. Ο άνθρωπος καλείται να είναι αγάπη, ο Γάμος είναι Μυστήριο αγάπης και η οικογένεια ο χώρος της άσκησης της αγάπης και για την αγάπη...»
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. Μεθόδιος Κρητικός, Ηγούμενος της Ι. Μονής Αναστάντος Χριστού Πειραιώς, ο οποίος μίλησε με θέμα «Ο Ιερός θεσμός της οικογένειας στην Πατερική Θεολογία». Ο π. Μεθόδιος σημείωσε ότι οι Πατέρες «ως υπεύθυνοι ποιμένες αγωνίσθηκαν πολύ για να εξυψώσουν την οικογένεια και τις μεταξύ των μελών της σχέσεις στο ύψος που ο Χριστός αποκάλυψε. Πρίν από την εμφάνιση του Χριστιανισμού και κατά τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες ο θεσμός της οικογένειας βρισκόταν σε φοβερή κατάσταση στον ειδωλολατρικό κόσμο.... Το κήρυγμα του Ευαγγελίου που μιλούσε για ισοτιμία ανδρός και γυναικός, αμοιβαίο σεβασμό, αφοσίωση και αγάπη μέχρι θυσίας και θανάτου, στοργή και σεβασμό και αγάπη χωρίς όρια για τα παιδιά, δεν ήταν καθόλου αυτονόητο, αλλά μάλλον επαναστατικό.
Και σήμερα ο θεσμός της οικογένειας, καθώς οι άνθρωποι και οι κοινωνίες απομακρύνονται από την Χριστιανική πίστη και ζωή, διέρχεται μεγάλη κρίση, ανάλογη της προχριστιανικής, αφού σ' εκείνη την κατάσταση επιστρέφουν οι κοινωνίες, αρνούμενες το Χριστό. Το έλλειμμα της πίστης, η κένωση της αγάπης, η απουσία σκοπού και νοήματος οδηγούν μέρα με τη μέρα σε περίεργα και καταστροφικά μορφώματα, όπως η «ελεύθερη ή συμβατική» συμβίωση, « ο γάμος των ομοφυλοφίλων», οι μονογονεϊκές οικογένειες...»
Τρίτος ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. Μάρκελλος Καμπάνης, Εφημέριος του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αχαρνών, ο οποίος μίλησε με θέμα «Οικογένεια και ενορία». Ο π. Μάρκελλος πρότεινε τρόπους με τους οποίους η ενορία μπορεί να επικοινωνήσει με την σύγχρονη οικογένεια και να επιδράσει ποιμαντικά και ευεργετικά στη ζωή των μελών της. Ως τέτοιους τρόπους επεσήμανε τη Νυκτερινή Λατρεία, τις ευκαιρίες επικοινωνίας που δίδουν οι επισκέψεις των γονέων και ιδίως της μητέρας για τις ευχές της πρώτης, της ογδόης ημέρας και του σαραντισμού, την εξομολόγηση του ενός συζύγου που μπορεί να λειτουργήσει παραδειγματικά για τον άλλο, την εικόνα που λαμβάνουν τα παιδιά από την κοινή εξομολόγηση των γονέων, την διατήρηση αρχείου Γάμων και Βαπτίσεων για την ανάπτυξη επικοινωνίας με τους ενορίτες, τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις στο πλαίσιο της ενορίας και την εμπέδωση της συνείδησης στα ζευγάρια ότι η ασφάλεια της κοινής ζωής τους είναι η Μυστηριακή ζωή και κυρίως η συμμετοχή τους στο Κοινό Ποτήριο.
Τέταρτος ομιλητής ήταν ο Πρωτ. Σπυρίδων Βασιλάκος, Προϊστάμενος του Ι. Προσκυνήματος του Οσίου Λουκά Βοιωτίας, ο οποίος μίλησε με θέμα «Πνευματική καθοδήγηση οικογένειας - οικογενειακός πνευματικός». Ο π. Σπυρίδων μίλησε για την ευθύνη της πνευματικής πατρότητας και την διάκριση και ανοχή που πρέπει να χαρακτηρίζει τον πνευματικό της οικογένειας. Σημείωσε, επίσης, ότι ο πνευματικός πρέπει να γνωρίζει τις ραγδαίες εξελίξεις στην οικογένεια σήμερα οι οποίες επηρεάζουν δραματικά τη δομή της, σε σχέση με το παρελθόν, όπως είναι το διαρκώς επιδεινούμενο έλλειμμα επικοινωνίας μεταξύ των μελλών της. Επεσήμανε δε την ανάγκη ο πνευματικός να εργάζεται για να μπορέσουν τα ζευγάρια να υπερβούν το εγώ τους που οδηγεί σε τυραννική αιχμαλωσία και να μάθουν ν' αγαπούν τον Χριστό για να καταφέρουν ν' αγαπηθούν πραγματικά και μεταξύ τους.
Το Σεμινάριο συνεχίζεται αύριο 11 Νοεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου