Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Η Επιτροπή Αιρέσεων της Εκκλησίας βάζει στο στόχαστρο «νέες μορφές αποκρυφισμού»

«Απεταξάμην Ρέικι και αστρολογία»
Της Μαρίας Αντωνιάδου στο ΒΗΜΑ (5/11/2010)

Oι αποκρυφιστικές θρησκείες αποτελούν τον «εχθρό» που θα αντιμετωπίσει την επόμενη πενταετία η Ορθόδοξη Εκκλησία. Για αυτό και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της βρίσκονται οι νέες μορφές του αποκρυφισμού- όπως παρουσιάζονται το Ρέικι, η Wicca και η αστρολογία- και επισημάνθηκαν σε συνέδριο που οργανώθηκε από την Επιτροπή Αιρέσεων της Εκκλησίας. «Αρκετοί άνθρωποι, και μάλιστα νέοι, αποκομμένοι από την αληθινήχριστιανική πίστη, λόγω της χαλάρωσης της χριστιανικής ζωής, στρέφονται συχνά στον αποκρυφισμό, αναζητώντας απαντήσεις στα υπαρξιακά τους προβλήματα» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα του συνεδρίου. 

Το Ρέικι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν όσοι το χρησιμοποιούν, «είναι μια εναλλακτική θεραπεία για το σώμα,το νου και το πνεύμα του ανθρώπου.Είναι μια ασφαλής, απλή και φυσική θεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιεί τη μετάδοση ζωτικής ενέργειας με το άγγιγμα των χεριών». Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ρέικι ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2007 και συμμετέχουν σε αυτόν 27 έμπειροι θεραπευτές και δάσκαλοι που ασχολούνται με την ενεργειακή τέχνη του. Σύμφωνα όμως με την Εκκλησία το Ρέικι «αποτελεί μια νεο-εποχική σύνθεση με συγκρητιστικά στοιχεία», δηλαδή μια σύνθεση στοιχείων από διάφορες ανατολικές θρησκείες. 


Οπως ετόνισε στο συνέδριο της Ιεράς Συνόδου και των εκπροσώπων των Μητροπόλεων ο πρωτοπρεσβύτερος κ. Βασίλειος Γεωργόπουλος «το Ρέικι, όσο και αν αυτοπροβάλλεται με ελκυστικό λεξιλόγιοως “ενεργειακή θεραπεία”, ουδέτερη και άχρωμη θρησκευτικά, στην πραγματικότητα αποτελεί μια νεοεποχική σύνθεση με συγκρητιστικά θρησκευτικά στοιχεία και αποκρυφιστικές πρακτικές». Από την άλλη πλευρά η Wicca, ένα σύγχρονο ρεύμα που ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄50 και μόλις πρόσφατα εμφανίστηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον θεολόγο κ. Λάμπρο Σκόντζο, εκ των εισηγητών στο συνέδριο «αποτελεί μια από τις κυριότερες μορφές του σύγχρονου ευρωπαϊκού αποκρυφισμού». Οπως εξήγησε ο κ. Σκόντζος «πρόκειται συγκεκριμένα για κλάδο του νεοδρυιδισμού, που έλκει την καταγωγή του από τις δοξασίες και τις τελετές για τους αρχαίους Δρυίδες». Σύμφωνα με τον θεολόγο «πρόκειται για φιλήσυχους ανθρώπους· οι περισσότεροι πιστοί είναι μάλιστα γυναίκες. Ομως αποκόπτουν από τον χριστιανισμό τους πιστούς. Και τους ανθρώπους που ασπάζονται τις θέσεις τους, τους προσδένουν στο άρμα της πίστης των απόκρυφων δυνάμεων της φύσης». 

Η αστρολογία και οι προβλέψεις της βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της Επιτροπής Αιρέσεων και ο πρωτοπρεσβύτερος κ. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος απέδειξε, σύμφωνα με το δελτίου Τύπου που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος, «με επιστημονικά τεκμήρια ότι δεν βρέθηκε συσχέτιση του Ηλίου, των πλανητών και της Σελήνης με την ανθρώπινη ζωή, πολύ περισσότερο όσον αφορά την τύχη,την πρόβλεψη του μέλλοντος και τη λύση των όποιων προσωπικών προβλημάτων». 

«Σεβόμαστε κάθε θρησκευτικό πιστεύω.Εκείνο το οποίο μας ανησυχεί είναι το γεγονός ότι μερικές απόκρυφες διδασκαλίες της “Νέας Εποχής” ή της Απω Ανατολής παρουσιάζονται ως συμβιβαζόμενες με την Ορθόδοξη Πίστη» σημειώνει ο πρωτοπρεσβύτερος κ. Κυριακός Τσουρός, γραμματέας της Επιτροπής Αιρέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Το Ρέικι και όλοι αυτοί αποκρύπτουν τον θρησκευτικό τους χαρακτήρα και εμφανίζονται να εφαρμόζουν δήθεν επιστημονικές θεραπείες, με αποτέλεσμα να παρασύρουν ανθρώπους που υποφέρουν είτε σωματικά είτε ψυχικά», παρατηρεί, γι΄ αυτό και «πρέπει να προφυλάξουμε και να ενημερώσουμε τους ορθοδόξους». 

Δάση, ενέργεια» και ζώδια

Wicca: Προσευχή υπό τας φιλύρας Νεοπαγανιστική θρησκεία που δεν έχει ναούς. Οι πιστοί προσεύχονται σε δάση ή πάρκα. Οι ρίζες των δοξασιών και των τελετουργικών τους ανιχνεύονται στους αρχαίους Δρυίδες. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περισσότεροι από 200 οπαδοί της Wicca. 

Reiki: Το άγγιγμα του «πρακτικού» Εναλλακτική ολιστική θεραπεία για το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα του ανθρώπου. Κατά τη διάρκεια του Reiki ο πρακτικός λειτουργεί σαν κανάλι, η ενέργεια περνάει μέσω των χεριών του στον αποδέκτη και τον ανακουφίζει. Οι οπαδοί του δηλώνουν ότι δεν έχει σχέση με τον χώρο της θρησκείας, αλλά «είναι μια τεχνική που είναι πανανθρώπινη και σέβεται κάθε θρησκευτικό μονοπάτι, ιδεολογία και φιλοσοφία». 

Αστρολογία: Ωροσκοπώ άρα υπάρχεις Η σύνδεση της θέσης και της κίνησης των ουράνιων σωμάτων, και ιδιαίτερα του ήλιου, των πλανητών και της σελήνης με τις αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων, την τύχη και την πρόβλεψη του μέλλοντος. Αν και έχει κοινές ρίζες με την Αστρονομία από την εποχή των Βαβυλωνίων και Αιγυπτίων που παρατηρούσαν το στερέωμα, πολλοί θεωρούν ότι δεν είναι επιστήμη. Τα ωροσκόπια, ωστόσο, έχουν σταθερή θέση στα μέσα ενημέρωσης και «φανατικούς» οπαδούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: