Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Συνεχίζονται οι εργασίες της ΚΒ’ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων δια θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκίας

Συνεχίστηκαν χθες, 2 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας, οι εργασίες της ΚΒ' Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων. 

Ο πρώτος εισηγητής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, ανέπτυξε το θέμα: «Αποκρυφισμός, γενική εισαγωγή». Ο εισηγητής στην αρχή έδωσε τον ορισμό του Αποκρυφισμού, ο οποίος επιθυμεί να εμφανίζεται ως απόκρυφη επιστήμη και αναφέρθηκε στην ιστορία του, που αρχίζει από την αρχαία Αίγυπτο και δια μέσου του Μεσαίωνα φθάνει μέχρι τις μέρες μας. Αφού τόνισε ότι πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ ψυχοπαθολογίας και δαιμονισμού, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αγία Γραφή αποτρέπει την συμμετοχή σε τέτοιες πρακτικές, καθόσον συνδέονται με τις δαιμονικές δυνάμεις. 

Ο δεύτερος εισηγητής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος ανέπτυξε το θέμα: «Αποκρυφισμός και νεολαία». Ο εισηγητής εντόπισε τα αίτια της αναπτύξεως του Αποκρυφισμού μεταξύ των νέων, στους προβληματισμούς τους, στην αναζήτηση νοήματος ζωής, στην απόρριψη κάθε αυθεντίας, στο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον κ.α. Ο εισηγητής υπογράμμισε ότι ο Αποκρυφισμός εκμεταλλεύεται την ευαισθησία και την αδυναμία των νέων και τις πνευματικές μεταβολές της νεανικής ζωής, χρησιμοποιώντας πλύση εγκεφάλου, αποκρυφιστικά έντυπα, τηλεοπτικές εκπομπές, την μουσική κ.α. Κατέληξε τονίζοντας την ευθύνη των ποιμένων για την προφύλαξη των νέων από τον κίνδυνο του Αποκρυφισμού, επεσήμανε τα ποιμαντικά κενά και υπογράμμισε τη σημασία της ορθής κατήχησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο τρίτος εισηγητής, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρε-σβύτερος π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, στην εισήγησή του με θέμα: «Αστρονομία και αστρολογία», έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει εξάρτηση της ζωής από τα άστρα και απέδειξε με επιστημονικά τεκμήρια ότι δεν βρέθηκε συσχέτιση του ηλίου, των πλανητών και της σελήνης με την ανθρώπινη ζωή, πολύ περισσότερο όσον αφορά στην τύχη, την πρόβλεψη του μέλλοντος και τη λύση των όποιων προσωπικών προβλημάτων.

Ως προς το θέμα του έτους 2012 και τις θρυλούμενες καταστροφές, τόνισε ότι οι θεωρίες αυτές απορρίπτονται επιστημονικά.

Ο τέταρτος εισηγητής, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρε-σβύτερος π. Βασίλειος Γεωργόπουλος ανέπτυξε το θέμα: «Μορφές αποκρυφισμού από την Άπω Ανατολή. Reiki» και αναφέρθηκε στην ιστορία και στα γνωρίσματά του, επισημαί-νοντας την παρουσία αποκρυφιστικών στοιχείων σ’ αυτό. Ο εισηγητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Reiki, όσο και αν αυτοπροβάλλεται με ελκυστικό λεξιλόγιο, ως «ενεργειακή θεραπεία», ουδέτερη η άχρωμη θρησκευτικά, στην πραγματικότητα αποτελεί μια νεοεποχίτικη σύνθεση με συγκριτιστικά θρησκευτικά στοιχεία και αποκρυφυστικές πρακτικές.

Η εισήγηση συμπληρώθηκε με την παρουσίαση σχετικού οπτικοακουστικού υλικού από τον Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο.

Ακολούθησε ενημέρωση των συνέδρων για τις νεώτερες εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό των αιρέσεων από τον Αιδεσιμολογιώτο Πρωτοπρεσβύτερο π. Κυριακό Τσουρό και παρεμβάσεις των Εντεταλμένων των Ιερών Μητροπόλεων για την δραστηριότητά τους στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις.

Κατά την απογευματινή συνεδρία, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Γκανάς ανέπτυξε το θέμα «Η επίμονη παρουσία του μαγικού». Ο εισηγητής τόνισε ότι, παρά τις διακηρύξεις ότι ο σύγχρονος άνθρωπος απελευθερώθηκε από το μαγικό και τη δεισιδαιμονία, εν τούτοις εξακολουθούν να είναι παρόντα το μαγικό, η μαγεία και οι συνομωσιολογικές θεωρίες. Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι η επίμονη παρουσία του μαγικού δεν μπορεί να εξαλειφθεί ούτε με κανονιστικούς αφορισμούς, ούτε με μια ρηχή χριστιανική θριαμβολογία σχετικά με τη νίκη του Χριστού επί των αντιπάλων δυνάμεων. Το μαγικό μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο μέσα από το μυστήριο του Σταυρού, της καθόδου στον άδη και της Αναστάσεως.

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με την εισήγηση του κ. Λάμπρου Σκόντζου, Θεολόγου, με το θέμα «Μορφές αποκρυφισμού από πρωτόγονα ευρωπαϊκά θρησκεύματα – Wicca». Ο εισηγητής τόνισε πως ο σύγχρονος ευρωπαϊκός αποκρυφισμός έλκει τις καταβολές του στα αρχαία πρωτόγονα παγανιστικά θρησκεύματα της γηραιάς ηπείρου. Ο Οντινισμός, ο Νεοσαμανισμός, οι Ρούνοι, ο Νεοδρυϊδισμός και η Wicca είναι οι κυριότερες μορφές του σύγχρονου ευρωπαϊκού αποκρυφισμού, ο οποίος τροφοδοτείται από τα πρωτόγονα ειδωλολατρικά θρησκεύματα, τα οποία αναβιώνουν με μια παράδοξη δυναμική. Και κατέληξε ότι η αναβίωση των αρχαίων παγανιστικών θρησκευμάτων, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι έργο της «Νέας Εποχής». 

Οι εργασίες της Συνδιασκέψεως θα ολοκληρωθούν αύριο με τις τοποθετήσεις και των λοιπών Εντεταλμένων των Ιερών Μητροπόλεων, περί του έργου τους στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις και με την επεξεργασία των Πορισμάτων της Συνδιασκέψεως.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: