Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Καθησυχαστική η Εκκλησία της Κρήτης για την "κάρτα του πολίτη"

«Να µην τροµοκρατούνται από όσα ακούγονται για την κάρτα του πολίτη», καλεί τους πιστούς η Εκκλησία της Κρήτης ;όπως έχει γράψει ήδη το CRETALIVE και μετά από ανακοίνωση που είχε εκδώσει πριν μερικές μέρες η Σύνοδος.

Η ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη που σχεδιάζει η κυβέρνηση αναµένεται να αντικαταστήσει τις αστυνοµικές ταυτότητες, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά της ελλαδικής Εκκλησίας.

Η µεστή – µόλις τέσσερις γραµµές – οµόφωνη απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης είναι ενδεικτική της διαφορετικής στάσης που κρατούν οι κρητικοί ιεράρχες. Η Σύνοδος, γράφει το ανακοινωθέν, «αναφορικά µε το θέµα της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών του πολίτη προτρέπει και παρακαλεί τον Ιερό Κλήροκαι τον ευσεβή Λαό της Κρήτης, να µην τροµοκρατείται από ανεύθυνους, να προσδοκά το Πρόσωπον του Ερχόµενου Κυρίου Ιησού Χριστού.

Υπενθυµίζει δε τα λόγια του διορατικού Γέροντος Πορφυρίου: “... αν εµείς έχοµε µέσα µας τον Χριστό, δεν µπορεί µε τίποτα να µας πειράξει ο αντίχριστος...”».

Φράση που εκτιµάται ότι δεν µπήκε τυχαία στο ανακοινωθέν, αφού οµάδες κληρικών και πιστών συνδέουν την κάρτα µε τον... Αντίχριστο.

Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Μιλώντας τώρα στα «ΝΕΑ» ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος ρωτήθηκε γιατίη ανακοίνωση προτρέπει τον κόσµο να µην τροµοκρατείται από ανεύθυνους, απαντά µε νόηµα πως αυτό έγινε διότι «ακούγαµε πολλά και διαβάζαµε πολλά για το θέµα». Προσθέτει δε πως η απόφαση ελήφθη οµοφώνως από τους 9 ιεράρχες της Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Σηµειώνεται πως η Εκκλησία της Κρήτης είναι ηµιαυτόνοµη – έχει δικό της Καταστατικό Χάρτη – και είναι εξαρτώµενη από το Οικουµενικό Πατριαρχείο, δηλαδή δεν υπάγεται απευθείας στο Φανάρι. Οπως είναι γνωστό,η ελλαδική Εκκλησία έχει αποφασίσει να µελετηθεί το θέµα της κάρτας του πολίτη από δύο επιτροπές της Συνόδου, σε συνεργασία µε ειδικούς. Είχαν προηγηθεί ενστάσεις για την κάρτα στις συνεδριάσεις της Ιεραρχίας από µητροπολίτες που εντάσσονται στο «συντηρητικό» µπλοκ της Εκκλησίας.

Εως σήµερα διαφωνίες και ενστάσεις για την κάρτα έχουν διατυπώσει αρκετοί µητροπολίτες, ανάµεσά τους ο Θεσσαλονίκης Ανθιµος, ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιµος, ο Αιτωλίας Κοσµάς, ο Κονίτσης Ανδρέας, ο Πειραιώς Σεραφείµ. Ενστάσεις έχει διατυπώσει εµµέσως και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος· πριν απόλίγες ηµέρες είχε καλέσει στην Αρχιεπισκοπή τους αστυνοµικούς που είχαν αρνηθεί να παραλάβουν τη νέου τύπου υπηρεσιακή τους ταυτότητα, η οποία θεωρείται προποµπός της ηλεκτρονικής κάρτας.

Και τους είχε πει πως «οποιαδήποτε κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προστασίας των ατοµικών δικαιωµάτων του ανθρώπου βρίσκει σύµφωνη την Εκκλησία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: