Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 16 χρόνια (2008-2024) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Έγκλημα διαρκείας στα Ρεστά. ΚΑΤΑΠΑΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ... ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ

Έγραψε η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ (27/10/10):

Σε θέατρο εξόφθαλμων παρανομιών, για τις οποίες αδιαφορούν όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες, έχει μετατραπεί η δασική περιοχή των 998 στρεμμάτων των Ρεστών, που περικλείεται ανατολικά από τον οικισμό των Λιβαδίων, δυτικά από το δάσος του Τρυπατέ, βόρεια από το ρέμα του Αρμένη και νότια από το ρέμα του Κουφού. Περιοχές, που, όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα που υπάρχουν, είχαν δωρηθεί το Σεπτέμβριο του 1997 στις εκκλησίες του Αγ. Γεωργίου Ρεστών και του Χριστού Λιβαδίων από το Σύνδεσμο Βυρσοδεψών Χίου.
Καταπατήσεις έχουν καταγγελθεί σε όλα τα αρμόδια πολιτειακά και εκκλησιαστικά όργανα, τα οποία, μετά από το αρχικό ενδιαφέρον, στη συνέχεια δεν έχουν φροντίσει να προστατέψουν την περιουσία του δημοσίου, αλλά και τη δική τους.
Πολλά ερωτηματικά προκαλεί ακόμη και η στάση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Αγ. Γεωργίου, με παραβιάσεις ακόμη και του ιδρυτικού καταστατικού, που απαγορεύει να γίνονται επίτροποι συγγενείς καταπατητών, αλλά και άτομα που, πριν πάρουν αυτή την τιμητική θέση, είχαν εδαφικές αντιδικίες με την ίδια την εκκλησία! 
Ασαφής είναι και η συμπεριφορά του ιερέα - διοικητικού προϊσταμένου, που, μετά από τη συνταξιοδότηση του παλιού ιερέα, εκτελεί χρέη προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμ βουλίου του Χριστού Λιβαδίων, οι ενέργειες του οποίου δείχνουν ότι μάλλον δεν θέλει να ασχοληθεί με την υπόθεση. Όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι δεν θέλει να ασχοληθεί και η Ιερά Μητρόπολη Χίου, παρά το ότι έχει στη διάθεσή της ολόκληρο φάκελο με έγγραφες καταγγελίες.

Ρέμα Αγ. Στέφανου
Οι μεγάλες παρανομίες έγιναν την τελευταία 10ετία. Λίγο πιο πάνω από το γεφύρι του Αρμένη, ιδιώτης έχει καταπατήσει όλη την πλαγιά του ρέματος του Αγ. Στέφανου, εκμεταλλευόμενος την ανοχή του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, που ανέχθηκε την εγκατάσταση της μονάδας του στο χώρο.
Ένα από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, είναι γιατί η Επιτροπή δεν καταθέτει ανταγωγή σε αγωγή που έχει υποβάλει ένας από τους καταπατητές κατά
της εκκλησίας του Χριστού Λιβαδίων, στην προσπάθεια που κάνει να νομιμοποιήσει την έκταση που έχει καταλάβει.

Μετά το πυροφυλάκιο
Οι παρατυπίες εντείνονται προς την περιοχή των Λιβαδίων.
Εκεί το 2008 η Διεύθυνση Δασών είχε προειδοποιήσει την Εκκλησιαστική Επιτροπή «να περιφράξει το οικόπεδο της εκκλησίας, γιατί κάποιοι θα το καταπατήσουν», αλλά όταν πήγαν μετά από μια εβδομάδα όχι μόνο είχε καταπατηθεί το οικόπεδο, αλλά είχε κτισθεί και σπίτι για να μην προλάβουν να αντιδράσουν!
Είναι προφανές ότι οι καταπατητές είχαν ενημερωθεί και ήξεραν ότι πρέπει να δράσουν άμεσα. Σε κάποια από αυτές τις περιπτώσεις, μάλιστα, κάποιοι από τους καταπατητές φρόντισαν να αποθαρρύνουν τους επισκέπτες με τη φύλαξη του χώρου τους από άγρια σκυλιά, που δεν αφήνουν κανένα να πλησιάσει.

Ο Σύλλογος
Πολλά ερωτηματικά υπάρχουν και για τους στόχους του συλλόγου των «Κατοίκων και Φίλων των Ρεστών», που, όπως αναφέρεται στο καταστατικό, ένας από τους στόχους του είναι «η προστασία του περιβάλλοντος, του δάσους και του φυσικού πλούτου στην ευρύτερη περιοχή των Ρεστών και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της» αλλά δεν έχουν επιχειρήσει ποτέ να διερευνήσουν την υπόθεση και την αξιοπιστία ή μη των καταγγελιών.

Δ. ΜΥΩΤΕΡΗΣ

Στην καταπατημένη περιοχή εκεί όπου άλλοτε υπήρχαν πεύκα, κόβονται για να δημιουργηθούν σκάλες από ελαιόδεντρα.

Κόβουν πεύκα
Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν επέμβει ακόμη και στις περιπτώσεις όπου στον προστατευόμενο δασικό πυρήνα, που είναι όλη η περιοχή, οι καταπατητές κόβουν τα πεύκα, φυτεύουν ελιές και μετατρέπουν τις πλαγιές σε σκάλες, με τη δικαιολογία των παλιών χρήσεων καλλιεργούμενων εκτάσεων. Οι περισσότερες πλαγιές από αυτές έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες μετά από φωτιές που τις κατέστρεψαν.
Οι καταπατήσεις έχουν αρχίσει από πολύ παλιά, με εκτάσεις δίπλα στην κοίτη του Αρμένη, για τις οποίες έδειξε ολιγωρία το παλιό Συμβούλιο των Επιτρόπων του Αγ. Γεωργίου και έχουν παγιωθεί πλέον ως ιδιοκτησίες των καταπατητών.

Τα μπάζα από την κατεδάφιση του Γυμνασίου Βροντάδου μπροστά στον Άγιο Γιώργη Ρεστών. Οι δεσμεύσεις απομάκρυνσής τους ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Τα μπάζα
100 μέτρα μετά από την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου Ρεστών, πάνω στον κεντρικό δρόμο, με την ανοχή του Δήμου, στις αρχές του Απρίλιου του 2009, εργολάβος που έχει σχέση με την Επιτροπή της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου Βροντάδου, έριξε σε μικρό φαράγγι τα μπάζα βαρέως τύπου, από την κατεδάφιση του Γυμνασίου του Βροντάδου.
Οι ενέργειες έγιναν αντιληπτές δύο μέρες αργότερα, καταγγέλθηκαν και η Αγροφυλακή που τον συνέλαβε επ΄ αυτοφώρω απαίτησε τον καθαρισμό του χώρου. Κάτι που όχι μόνο δεν έγινε, αλλά οι υπαίτιοι επιχείρησαν να καλύψουν την παρανομία τους, σκεπάζοντας τα τσιμέντα με χώματα.
Η Διεύθυνση Δασών δήλωσε αδυναμία επέμβασης και συμβούλεψε τους καταγγέλλοντες «να αφήσουν τη φύση να κάνει τη δουλειά της και να αποκαταστήσει το χώρο μόνη της», πράγμα που έγινε.
Αυτό είχε ως επακόλουθο τη συνέχιση της απόρριψης μπαζών και από πολλούς άλλους, παρά το ότι Ο ΕΥΟΔΟΣ έχει φροντίσει να τοποθετήσει απαγορευτική ταμπέλα.

Σχεδόν όλη η έκταση στο δρόμο προς τα Λιβάδια έχει περιφραχτεί και καταπατηθεί από όσους επιβουλεύονται την εκκλησιαστική περιουσία.

Περίφραξη παντού
Πολύ εκτεταμένες είναι οι καταπατήσεις κατά μήκος του κεντρικού δρόμου των Ρεστών προς τα Λιβάδια, όπου οι καταπατητές έχουν περιφράξει τους χώρους και επιχειρούν να τους προσδώσουν τη μορφή των καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Η Μητρόπολη δεν είχε δεχθεί στην αρχή να παραλάβει το φάκελο των καταπατήσεων που της είχαν κοινοποιήσει οι ενδιαφερόμενοι για την προστασία του χώρου και της περιουσίας της εκκλησίας. Το ίδιο και η Αρχιεπισκοπή στη συνέχεια, παρά το ότι αρχικά είχε επιδείξει ενδιαφέρον και απόρησε με τη συμπεριφορά της Χιακής Εκκλησίας.
Όμως, στο τέλος απλά και μόνο σύστησε στους ενδιαφερόμενους «να ακολουθήσουν την ιεραρχική οδό».
Δηλαδή… να καταφύγουν και πάλι στη Μητρόπολη, από την αδιαφορία της οποίας είχαν αναγκασθεί να απευθυνθούν στην Αρχιεπισκοπή!
Η τελευταία απάντηση του Μητροπολίτη, όταν του τόνισαν ότι διαπράττεται έγκλημα, ήταν «τι θέλετε να κάνω, δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο».
Είναι γεγονός ότι είχε ενδιαφερθεί, αλλά ήταν φοβισμένος, γιατί, όταν είχε πάει παλιότερα σε ένα από τους χώρους των καταπατήσεων, είχε δεχθεί επίθεση που έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: