Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

«Ναι, υπό προϋποθέσεις» στο προφυλακτικό από τον Πάπα

Είναι η πρώτη φορά που ένας Πάπας, ο Βενέδικτος ο XVI, αποδέχεται τη χρήση του προφυλακτικού «σε ορισμένες περιπτώσεις», προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό του AIDS, όπως αναφέρεται σε βιβλίο με συνεντεύξεις του Ποντίφικα, που τιτλοφορείται «Φώτα του κόσμου» και θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στην ερώτηση: "Η καθολική εκκλησία δεν είναι αυστηρά αντίθετη στη χρήση προφυλακτικών;", ο Ποντίφικας απάντησε: "Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν η πρόθεση είναι να μειωθεί το ρίσκο της μόλυνσης, το προφυλακτικό μπορεί ν' αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για ν' ανοίξει ο δρόμος μιας πιο ανθρώπινης σεξουαλικόητας, που βιώνεται με διαφορετικό τρόπο". Βέβαια, ο Πάπας υπενθυμίζει ότι για το Βατικανό, το προφυλακτικό δεν είναι πανάκεια, ούτε ο μοναδικός τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα της ασθένειας του AIDS, ενώ προσθέτει: "Το να επικεντρώνει κανείς στη χρήση του προφυλακτικού οδηγεί σε μια κοινότοπη θεώρηση του σεξ και ο κίνδυνος βρίσκεται ακριβώς στο ότι πολλοί άνθρωποι βλέπουν το σεξ όχι σαν έκφραση έρωτα αλλά σαν ναρκωτικό, σαν κάποιο είδος εξάρτησης". Ο Πάπας επίσης λέει, ότι, η χρήση του προφυλακτικού από τις εκδιδόμενες γυναίκες "είναι το πρώτο βήμα για την ηθική τους αποκατάσταση".

Μέχρι τώρα, το Βατικανό ήταν αντίθετο σε κάθε μορφή αντισύλληψης, εκτός από την εγκράτεια, ενώ αποδοκίμαζε τη χρήση προφυλακτικού ακόμα και για την πρόληψη μετάδοσης ασθενειών.

Το βιβλίο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύονται στην εφημερίδα του Βατικανού σήμερα Σάββατο, περιλαμβάνει συνεντεύξεις του Πάπα Βενέδικτου XVI, σ' ένα Γερμανό δημοσιογράφο, για πληθώρα θεμάτων, όπως η παιδοφιλία, η χειροτόνηση γυναικών, η σχέση με το Ισλάμ, κλπ. Το βιβλίο πρόκειται να μεταφραστεί σε 18 γλώσσες.

Πηγή: Ελευθεροτυπία (20/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια: