Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Άρχισε τις εργασίες της η ΚΒ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη για τις αιρέσεις

Πηγή φωτο: Ρομφαία
ΚΒ’ Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων δια θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκίας

Υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, με την φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου και με τη συμμετοχή Εντεταλμένων οκτώ Ορθοδόξων 'Εκκλησιων και εβδομήντα πέντε Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κρήτης, άρχισε χθες, 1 Νοεμβρίου ε. ε., στο Δημοτικό Ωδείο Λαρίσης, τις εργασίες της η«ΚΒ Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα:

«Μορφές και εκφράσεις του σύγχρονου Αποκρυφισμού»,
υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος ο οποίος και χαιρέτησε την Συνδιάσκεψη. Στη Συνδιάσκεψη παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιος (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), Νευροκοπίου κ. Ναθαναήλ (Πατριαρχείου Βουλγαρίας), Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος είναι και ο Συνοδικός Σύνδεσμος με την Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων, Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος. 

Επίσης παρέστησαν ο Νομάρχης Λαρίσης, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, η Έπαρχος Ελασσώνος και ο Δήμαρχος Αμπελώνος, οι οποίοι και χαιρέτησαν την Συνδιάσκεψη.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος, Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Συνδιασκέψεως. Ακολούθως αναγνώστηκαν τα Μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στο μήνυμά του προς την Συνδιάσκεψη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε και τα εξής:«Ο Αποκρυφισμός αποτελεί τον πυρήνα και την καρδίαν του παγκοσμίου αντιχριστιανικού φαινομένου της λεγομένης «Νέας Εποχής», η οποία επιθυμεί να αντικαταστήση το πρόσωπον του Χριστού και την Ευαγγελικήν διδασκαλίαν με ένα συνονθύλευμα ετεροκλήτων θέσεων, αι οποίαι παρουσιάζονται ως μία δήθεν εναλλακτική μορφή θρησκευτικότητας.... Αποτελεί ακόμη μίαν επανάληψιν της ιδίας εκείνης αρχεγόνου πειρασμικής προσβολής, η οποία διατυπώνει φαινομενικώς ελκυστικάς προτάσεις προς τον σύγχρονον πλέον, κεκοπιακότα υπαρξιακώς, τραυματισμένον και πνευματικώς ανερμάτιστον άνθρωπον, η οποία έχει πάντοτε την ιδίαν εκείνην οδυνηράν κατάληξιν, του χωρισμού τουτέστιν του ανθρώπου από της κοινωνίας της δόξης του ακτίστου Τριαδικού Θεού».

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εισήγηση από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Θεόφιλο Λεμοντζή, με θέμα: «Θεοσοφία. Σύνοψη του αρχαίου Αποκρυφισμού και έκφραση του σύγχρονου». Ο εισηγητής αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία του Αποκρυφισμού, ο οποίος έχει την πηγή του στη Θεοσοφία, που καλλιεργεί ένα θρησκευτικό συγκρητισμό. Επίσης υπεγράμμισε τις ουσιώδεις διαφορές στην περί Θεού και κόσμου έννοια μεταξύ Χριστιανισμού και Θεοσοφίας - Αποκρυφισμού. 

Στην συνέχεια ο δεύτερος εισηγητής Αιδεσιμολογιώτατος π. Ιωάννης Ζώτος, ανέγνωσε την εισήγησή του με θέμα: «Ο Πνευματισμός και η σύγχρονη εξέλιξη του (Channelling)». Ο εισηγητής ανέπτυξε τις επτά αρχές και τον αντιχριστιανικό χαρακτήρα του Πνευματισμού, όπως αυτός εκφράζεται κυρίως μέσω των διαφόρων mentioums. Αναφέρθηκε στα διάφορα φαινόμενα που εμφανίζονται μέσα στο χώρο του Πνευματισμού και ανέλυσε, οπτικοακουστικά, σύγχρονες μορφές του Πνευματισμού, όπως το channelling, με τις διάφορες σχολές του. Ιδιαίτερα ετόνισε το αντιχριστιανικό αξίωμά του, σύμφωνα με το οποίο κάθε οπαδός του ισχυρίζεται το : «Είμαι Θεός».

Οι εργασίες της Συνδιασκέψεως θα συνεχιστούν και αύριο.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: