Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Στην Ιερά Σύνοδο τα Θρησκευτικά

Πιέσεις από συνδέσμους θεολόγων αλλά και κληρικούς για τη «διαφαινόμενη αποδυνάμωση της θρησκευτικής αγωγής στα λύκεια» δέχεται η ηγεσία της Εκκλησίας

Στην Ιερά Σύνοδο αναμένεται να παραπεμφθεί η συζήτηση για τον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών στο νέο Λύκειο, καθώς η ηγεσία της Εκκλησίας δέχεται πιέσεις από συνδέσμους θεολόγων αλλά και από κληρικούς για τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας να μετατραπεί το μάθημα των Θρησκευτικών από υποχρεωτικό σε μάθημα επιλογής.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι αντιδράσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών. Συγκεκριμένα, το Σάββατο, μετά το πέρας ημερίδα τους, οι θεολόγοι της Ηπείρου, της Λευκάδας και της Κέρκυρας εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην επιπλέον διαφαινόμενη αποδυνάμωση της θρησκευτικής αγωγής στα λύκεια της χώρας μας, αφού ουσιαστικά, με το σχέδιο που δημοσιεύτηκε, λιγότεροι από το 1/3 των μαθητών πιθανόν να επιλέξουν το μάθημα των Θρησκευτικών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύνδεσμος Θεολόγων Μακεδονίας - Θράκης, ο οποίος με επιστολή που απηύθυνε την περασμένη Παρασκευή στην κ. Διαμαντοπούλου και κοινοποίησε και στην Ιερά Σύνοδο, ζητεί «να παραμείνει το μάθημα των Θρησκευτικών υποχρεωτικό σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, ως αναπόσπαστο τμήμα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα».

Διαφωνία
Στον χορό των αντιδράσεων μπήκε και ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου. Σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη διαφωνία του για τις συζητούμενες αλλαγές στον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Στη Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου το τελευταίο διάστημα καταφτάνουν επιστολές διαμαρτυρίας συνδέσμων θεολόγων, κληρικών που υπηρετούν στην εκπαίδευση και καθηγητών Θεολογικών Σχολών, που εκφράζουν την ανησυχία τους για την πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο καθηγητής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κογκούλης, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν και κοσμήτορας της Σχολής, ανέφερε πως και ο ίδιος έχει απευθύνει σχετική επιστολή με τις θέσεις του στην Ιερά Σύνοδο.

Οπως δήλωσε στο «Εθνος», το σχολείο πρέπει να υπηρετεί την τρίπτυχη διάσταση της εκπαίδευσης, της μόρφωσης και της ηθικής καλλιέργειας, ενώ πρόσθεσε πως η Εκκλησία πρέπει να τοποθετηθεί για το ζήτημα.

Ιερώνυμος
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε εκφράσει στην Ιερά Σύνοδο την αντίθεσή του με την προοπτική μετατροπής του μαθήματος των Θρησκευτικών σε προαιρετικό. Με βάση τις ίδιες πηγές, είναι πάγια θέση του να είναι υποχρεωτική η διδασκαλία του μαθήματος.

Αυτή τη θέση ασπάζονται και αρκετοί μητροπολίτες, οι οποίοι εξέφρασαν αντίστοιχες απόψεις κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Ιεραρχίας, οι οποίοι ζητούν δυναμική αντίδραση από την Εκκλησία αν τελικά τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας οριστικοποιηθούν.

Παρασκευή Βονάτσου

Πηγή: ΕΘΝΟΣ (27/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια: