Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 16 χρόνια (2008-2024) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

«Ιερός πόλεμος» εναντίον της κάρτας του πολίτη

Της Μαρίας Παπουτσάκη από την εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Μπορεί η οικονομική κρίση να μην οδήγησε τους κληρικούς σε δυναμικές αποφάσεις για να βοηθήσουν τον δοκιμαζόμενο λαό, η κάρτα του πολίτη όμως μπορεί να τους κατεβάσει και πάλι στους δρόμους, όπως στις περίφημες λαοσυνάξεις, μέρες του 2000, για την αναγραφή θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Πολλοί κληρικοί φτάνουν στο σημείο να υπενθυμίσουν ακόμη και το «χάραγμα του Αντίχριστου», το γνωστό δηλαδή «666», ενώ άλλοι μιλούν για τα δεινά της παγκοσμιοποίησης, που «απειλεί τώρα να μετατρέψει σε αριθμό τον άνθρωπο, ισοπεδώνοντας την προσωπικότητά του».

Ψύχραιμος, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έφερε το θέμα στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, όπου επικράτησαν οι ηπιότερες φωνές και ανέθεσαν τη μελέτη του θέματος στην Επιτροπή Νομοκανονικών, που, με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων, συνταγματολόγων, καθηγητών πληροφορικής και νομικών, θα διερευνήσει την υπόθεση, θα υποβάλει εισήγηση και στη συνέχεια οι αρχιερείς θα καθορίσουν τη στάση τους. Ιεράρχες άρπαξαν, πάντως, την ευκαιρία για να αναμειχθούν στην πολιτική.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος, δεν άργησε να σηκώσει τη ρομφαία, καλώντας από άμβωνος τους πολίτες σε αντίσταση, διερωτώμενος: «Γιατί τόσο βιαστικά εμείς θα πειθαρχήσουμε στην επιβολή ενός μέτρου για το οποίο λέγεται -και δεν διαψεύδεται- ότι κάπου, φανερά ή συγκεκαλυμμένα, θα έχει το «666»; Τόσο πρέπει πλέον να προσκυνήσουμε την παγκοσμιοποίηση;»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και άλλοι αρχιερείς, όπως ο Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς, ενώ ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος κάλεσε ιερατική σύναξη για να «αφορίσει» την κάρτα. Ιερείς, αρχιμανδρίτες αλλά και ορισμένοι καθηγητές θεολογικών σχολών θεώρησαν υποχρέωσή τους να «προειδοποιήσουν» την Ιερά Σύνοδο για την «επέλαση του κακού» και να ζητήσουν να αντισταθεί στην παραλαβή των καρτών.

Πάντως, η επιτροπή που όρισε η Ιεραρχία να μελετήσει το θέμα θα εξετάσει τι θα περιλαμβάνει η κάρτα του πολίτη και συγκεκριμένα αν θα περιέχει μόνον τους αριθμούς ταυτότητας, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Ρασοφόροι καλούν σε αντίσταση από το Διαδίκτυο

Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, Θεόκλητος, που ρωτήθηκε σχετικά από την «Κ.Ε.», απάντησε κατηγορηματικά: «Το όλο ζήτημα είναι κατά τη γνώμη μου πολιτικό και ουδεμία σχέση έχει με την Εκκλησία».

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος, επισήμανε: «Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης, το οποίο αντιμετώπισε όμως η Ιεραρχία, παραπέμποντας το θέμα στην Επιτροπή Νομοκανονικών. Δυστυχώς όμως γίνεται εκμετάλλευση αυτής της έλλειψης ενημέρωσης από ανθρώπους οι οποίοι δημιουργούν φοβικά σύνδρομα και δίδουν ανεπίτρεπτη θρησκευτική διάσταση στο ζήτημα. Αλλωστε η εποχή μας δεν επιτρέπει καταστάσεις πόλωσης και διχασμού».

Ο μητροπολίτης όμως Πειραιώς, Σεραφείμ, διατυπώνει φόβους μήπως η κάρτα είναι το πρώτο βήμα για την τοποθέτηση ειδικού «τσιπ» στα δάχτυλα των πολιτών. Συγκεκριμένα θεωρεί αναγκαίο «να διερευνηθεί και να διακριβωθεί αν θα θιγούν προσωπικά δεδομένα, όπως και ο πρόεδρος της αρμόδιας αρχής έχει επισημάνει. Αν θα θιγούν συνταγματικά δικαιώματα ή αν χρησιμοποιηθεί η όλη διαδικασία ως προπομπός για τη θρυλούμενη εμφύτευση μικροεπεξεργαστού, που αποτελεί πλήρη καταδολίευση της ανθρώπινης ελευθερίας. Αυτό για μας αποτελεί casus belli».

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, είναι από τους αρχιερείς της επιτροπής στην οποία παραπέμφθηκε η μελέτη του θέματος και τονίζει προς την «Κ.Ε.»: «Η έλλειψη ενημέρωσης για το σύνολο του περιεχομένου της κάρτας και τους επιδιωκόμενους σκοπούς θεωρώ ότι δημιουργεί δικαιολογημένες επιφυλάξεις στους πολίτες και στους θεσμικούς φορείς όπως η Ιερά Σύνοδος. Είναι όμως πολυτέλεια, σε καιρούς κρίσης, για την ικανοποίηση αλλότριων σκοπών και ερμηνείας δεισιδαιμονιών να οδηγούμεθα σε ρήξεις που μπορεί να καταλήξουν σε διχασμό».

Αν όμως ορισμένοι ιεράρχες προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, ο «πόλεμος» εναντίον της κάρτας μαίνεται στο Διαδίκτυο. Οργισμένοι ρασοφόροι αλλά και πολίτες καλούν τον λαό να αντισταθεί, όπως λένε, και να αρνηθεί να παραλάβει την κάρτα. Μάλιστα από το καλοκαίρι έχουν ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών, ενώ πολλοί ζητούν από τον Ιερώνυμο να προχωρήσει σε κάλεσμα για τη συλλογή υπογραφών, αναβιώνοντας εποχές Χριστόδουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: