Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 16 χρόνια (2008-2024) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στην Στοά Βιβλίου η παρουσίαση της τρίτομης έκδοσης των Εγκυκλίων κειμένων του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, του από Δημητριάδος.

Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, δεκάδων ιεραρχών και πλήθους κληρικών και λαϊκών, που πλημμύρισαν τους χώρους της Στοάς, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και ο Εκδοτικός Οργανισμός Π. Κυριακίδη, παρέδωσαν στο αναγνωστικό κοινό το σπουδαίο αυτό εκδοτικό έργο, που, κατά γενική ομολογία, θα συμβάλει στην μελέτη και σπουδή της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας, κορυφαίος πρωταγωνιστής της οποίας υπήρξε ο μακαριστός Χριστόδουλος.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος επεσήμανε ότι «το έργο που παρουσιάζεται επισήμως σήμερα, φρονούμε ότι, ως σύγχρονος ποιμαντικός προβληματισμός, αποτελεί μία σημαντική προσφορά στην Εκκλησία. Και τούτο, διότι τα κείμενα του ακαταπόνητου και χαρισματικού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου μπορούν καταλυτικά να συμβάλλουν στην επίλυση ποιμαντικών και λειτουργικών ζητημάτων που απασχολούν την εκκλησιαστική μας ζωή»

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ομωνύμου Εκδοτικού οργανισμού κ. Πέτρος Κυριακίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «Το Άγιο Πνεύμα επέλεξε, για την περίοδο, εκείνη ως κατάλληλο Αρχιεπίσκοπο του τόπου μας τον αείμνηστο Χριστόδουλο, καθότι η εποχή εκείνη είχε απόλυτη ανάγκη από την προσωπικότητά του». Συνέχισε, δε λέγοντας ότι «Το Άγιο Πνεύμα επέλεξε στη σημερινή περίοδο να πηδαλιουχεί το σκάφος της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος»

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτης κ. Θεολόγος, πνευματικό τέκνο του αοιδίμου Πρωθιεράρχου, που παρουσίασε τον 1ο τόμο της Τριλογίας με τίτλο «Ποιμαντορικαί Εγκύκλιοι προς την Εκκλησία της Δημητριάδος 1974 – 1998». Ο κ. Θεολόγος, αφού περιέγραψε τους Ποιμαντικούς οραματισμούς και της μεθόδους ποιμαντικής δράσης του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου σημείωσα χαρακτηριστικά ότι «Ο Πρωθιεράρχης Χριστόδουλος υπήρξε νους διαυγής, ενδελεχής ερευνητής των Ιερών Γραφών και Βιβλικών κειμένων, με το βαθύ και ευθές του εκφαντορικού του λόγου, αλλά και με την σύγχρονον φωνήν, καταλείπει πολύτιμον παρακαταθήκην διά την Εκκλησίαν ολόκληρον, αληθινόν πνευματικόν αδάμαντα εις τον στέφανον των έργων του, προς δόξαν Χριστού και πνευματικήν ωφελείαν του Χριστεπωνύμου πληρώματος. Αυτό το χάρισμα του λόγου, της γραφής και της πειθούς, καθώς και η ευστροφία, ο υψηλός οραματισμός, η διορατικότης διά τα μέλλοντα συμβαίνειν, ο αγών, η αφοσίωσις και ο ζήλος εις την διακονίαν του, αναδεικνύουν, πιστεύω, το μέγεθος αυτής της προσωπικότητος»

Ακολούθησε ο Πρωτ. Θωμάς Συνοδινός, τ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στενότατος συνεργάτης του Μακαριστού Χριστοδούλου, που παρουσίασε τον 2ο τόμο με τίτλο «Λειτουργικαί Εγκύκλιοι 1974 – 1998 και 1998 – 2008». Ο π. Θωμάς, με ιδιαίτερη συγκίνηση και σπασμένη φωνή, περιέγραψε μοναδικές στιγμές από την Λειτουργική ζωή και μέριμνα του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πραγματοποίησε τους πρώτους ποιμεναρχικούς οραματισμούς του στο Βόλο και τη Δημητριάδα. Εκεί πρωτοείδε τους οραματισμούς του να παίρνουν, μετά από χρόνια κοπιώδους και αγωνιώδους εργασίας, σάρκα και οστά. Πολλά από αυτά που αργότερα παρακολουθούσαμε να εκτυλίσσονται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοεφαρμόστηκαν σε μικρογραφία στο Βόλο. Συνδέθηκε άρρηκτα μ’ αυτό τον λαό και απέκτησε έντονα βιώματα μ’ όλα τα έμψυχα και τα άψυχα αυτού του μικρού παράδεισου, όπως ονόμαζε τη Θεία Λατρεία.

Με ένα λόγο ήταν πρότυπο ενός καλού Ποιμένος, που γνώριζε τα λογικά πρόβατά του με το μικρό τους όνομα και τα προβλήματά τους, μετέδιδε το αίσθημα της πατρότητος, ήταν πανταχού παρών και στα μέτρα των δυνατοτήτων του πληρών τις ανάγκες όλων. Η ποιμαντική αυτή διακονία του συνεχίστηκε και κορυφώθηκε εδώ, στην Αθήνα, όπου ασφαλώς οι συνθήκες και οι ανάγκες ήταν διαφορετικές. Σε καμία περίπτωση, όμως, οι αυξημένες διοικητικές του αρμοδιότητες, ως Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, δεν τον οδήγησαν να παραθεωρήσει τη Λειτουργική ζωή. Αντιθέτως, λειτουργούσε και χοροστατούσε ανελλιπώς κάθε Κυριακή και εορτή σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μεταδίδοντας αυτό το λειτουργικό ήθος για το οποίο έγινε προηγουμένως λόγος και πασχίζοντας να βελτιώσει τη λειτουργική πράξη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών»

Τον 3ο τόμο, με τίτλο «Μηνύματα Ποιμαντικής ευθύνης 1974 – 1998 και 1998 – 2008» παρουσίασε ο Πολιτικός Επιστήμων και Συγγραφέας κ. Κων/νος Χολέβας. Με γλαφυρό και ζωντανό λόγο, περιέγραψε τα μηνύματα ζωής που ο Μακαριστός εξέπεμπε μέσα από τα εόρτια κείμενά του, αναδεικνύοντας τη βαθύτερη ουσία εορτών όπως τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και η Ανάσταση, μέσα από τα οποία πάντοτε προσπαθούσε να σχολιάσει και φωτίσει πνευματικά την επικαιρότητα. Ο κ. Χολέβας, επικέντρωσε κυρίως στα κείμενα που αφορούν στην Ελληνική Παιδεία και Εκπαίδευση, καταγράφοντας την αγωνία του για την πορεία τους, αλλά και το μέλλον της νέας γενιάς, που τόσο αγαπούσε. Σημείωσε, επίσης, ότι πολλές από τις πρωτοβουλίες και τους αγώνες του, (π.χ. Ταυτότητες) δικαιώνονται σήμερα πανηγυρικά, με διεθνείς τοποθετήσεις και αποφάσεις.

Καταληκτήρια προσλαλιά έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος σημείωσε ότι η εν λόγο εκδήλωση «προσέφερε μία συγκλονιστική εικόνα από την πορεία του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου… Προκλήθηκαν σε όλους μας συναισθήματα κατάνυξης, ανάμνησης, προβληματισμού και νοσταλγίας… Η συνεργασία μας υπήρξε στενή μέχρις ενός σημείου της κοινής μας πορείας… Παραλάβαμε βάρια κληρονομιά και αγωνιζόμαστε να συνεχίσουμε και να πραγματώσουμε τα οράματά του…»

Την εκδήλωση συντόνισε ο αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, ο οποίος είχε την γενική ευθύνη και επιμέλεια της τρίτομης έκδοσης. Ο π. Επιφάνιος σημείωσε ότι το έργο αυτό «είναι έργο ζωής, καρπός αγάπης, τιμής και ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπο του Πνευματικού μας Πατρός, η ζωή, το έργο, οι αγώνες και αγωνίες του οποίου θα φωτίζουν πάντοτε τους δρόμους της Εκκλησιαστικής μας διακονίας…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: