Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 16 χρόνια (2008-2024) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Αναγγελία λήξης 3ου Διεθνούς Συνεδρίου της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη"

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Διεθνές Συνέδριο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμηοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου Azia Resort στην Πάφο την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010. Θέμα του Συνεδρίου ήταν: «Κύπρος και Άγιοι Τόποι». 

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ΄, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄, ο Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Γεώργιος, ο Διαχειριστής της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» κ. Πέτρος Κυριακίδης, αρκετοί Αρχιερείς και ιερείς, Πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι και πλήθος προσκεκλημένων.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ΄ στον εναρκτήριο λόγο, αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς και τους διοργανωτές, τόνισε μεταξύ άλλων τους αγιογραφικούς και αγιοπατερικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Αγίων Τόπων, τους διαχρονικώς επιμαρτυρουμένους από την κοινή ιερά παράδοση των Αποστόλων. Συνέχισε λέγοντας: «Τα τέσσαρα κέρατα του Σταυρού του Γολγοθά επεκτεινόμενα επί των ορέων της Κύπρου, καθιστούν αυτήν και τον ευσεβή λαό αλλά και τη χαροποιό ανάσταση του καινού και κενού, της του Χριστού αναστάσεως Τάφου. Του Τάφου, εξ ου πήγασε η εν Χριστώ ζωοποιός και ενοποιός δύναμη της «Ρωμηοσύνης. Τούτου ένεκεν οι Άγιοι Τόποι με κέντρο την Ιερουσαλήμ θέτουν τη νήσο Κύπρο υπό την επιρροή αυτών, αναδεικνύοντες αυτή ως φορέα όλων των εκφάνσεων του πολυ-πολιτισμικού μεγέθους της Ρωμηοσύνης, του εκδηλουμένου θρησκευτικώς, κοινωνικώς, αλλά και πολιτικώς. Λέγομεν και πολιτικώς, διότι το κοινωνικοπολιτικό καθεστώς της Κύπρου, όπως προβάλλεται σήμερον, τελεί και πάλι υπό την άμεση ή έμμεση επιρροή του κοινωνικοπολιτικώς και εν προκειμένῳ θρησκευτικώς διαμορφουμένου μελλοντικού καθεστώτος των Αγίων Τόπων της Ιερουσαλήμ, της οποίας Ιερουσαλήμ το Ἑλληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το γνωστό ως «Ρούμ Ορθοντόξ» αποτελεί τη Χριστιανική αυτής καρδιά, τη συνυπάρχουσα και αρμονικώς συλλειτουργούσα μετά των άλλων καρδιών, αυτής του Ισλάμ και του Ιουδαϊσμού».

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και Νέας Ιουστινιανής κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τη διεξαγωγή του 3ουΔιεθνούς Συνεδρίου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμηοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο. Εξέφρασε την έμπρακτη αρωγή του και υποστήριξή του προς το θεάρεστο έργο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, αποδίδοντας τα εύσημα στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ρωμηοσύνη».

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Διαχειριστής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμηοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ. Πέτρος Κυριακίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ρωμηοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δεν είναι μια παραεκκλησιαστική οργάνωση, ούτε εθνικιστική, αλλά μια ειρηνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που στηρίζει το έργο του. Το γεγονός ότι σήμερα διεξάγεται σήμερα στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Πάφο το Συνέδριο αυτό είναι πολύ σημαντικό και σημαδιακό. Ας θυμηθούμε ότι πρώτος σταθμός της Ιεραποστολικής πορείας του Αποστόλου Παύλου μαζί με άλλους Αποστόλους ήταν η Κύπρος και μάλιστα η Ιεραποστολή του έφτασε όπως αναφέρει η ίδια η Αγία Γραφή μέχρι την Πάφο. Έχουμε λοιπόν το σύνδεσμο Ιεροσολύμων – Κύπρου. Ας θυμηθούμε και πάλι ότι το 326 η Αγία Ελένη μετά την εύρεση του Τιμίου Σταυρού ήρθε σαν ένα σταθμό προσκυνήματος στην Κύπρο. Επομένως έχουμε και δεύτερο σημείο της πρόνοιας του Θεού του συνδέσμου μεταξύ Ιεροσολύμων και Κύπρου. Τρίτον στη συνέχεια πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι ως μέλη της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας προέρχονται από το νησί της Κύπρου και έχουν ενταχθεί στην Αγιοταφιτική Αδελφότητα για να υπηρετήσουν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι σκοπός του φορέα είναι η στήριξη του Πατριαρχείου στο συνολικό του έργο. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είναι απαραίτητο να στηρίξουμε τα Πανάγια Προσκυνήματα τα οποία υπάρχουν στην Αγία Γη. Διότι πολλοί είναι εκείνοι που είναι έτοιμοι να αρπάξουν, να καταβροχθίσουν μέρη αυτών των Προσκυνημάτων εκεί πέρα. Επομένως είναι όλων μας ιερό καθήκον να τα στηρίζουμε, να τα συντηρούμε. Και να μην αφήσουμε ούτε ένα πετραδάκι να φύγει από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Δεύτερον θα πρέπει να υποστηρίζουμε την ιεραποστολική δραστηριότητα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Τρίτο θα πρέπει να υποστηρίζουμε το φιλανθρωπικό του έργο. Τέταρτον την εκπαιδευτική του δραστηριότητα, η οποία είναι μέσα στα πλαίσια της ιεραποστολής και του χριστιανικού έργου. Για όλους αυτούς τους λόγους καλώ όλους μας, αφού η Εκκλησία του Χριστού είναι μία και ο Χριστός δεν τεμαχίζεται σας παρακαλώ όπως όλοι εμείς και όλοι εκείνοι που γνωρίζουν να συμμετάσχουν σε αυτή τη στήριξη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Είναι έργο θεάρεστο και ο Κύριος θα το καταγράψει στη μερίδα ενός εκάστου».

Στη συνέχεια εκλεκτοί πανεπιστημιακοί και άνθρωποι του πνεύματος ανέπτυξαν τα θέματα των εισηγήσεών τους όπως αυτά περιγράφονται στο αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου, μεταξύ αυτών ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Στέφανος Ευθυμιάδης, ο Μητροπολίτης Βόστρων κ.κ. Τιμόθεος, Υπεύθυνος της ανασυγκρότησης της Εξαρχίας Κύπρου, ο Καθηγητής της Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Φώτιος Δημητρακόπουλος, ο Ερευνητής του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, Κωστής Κοκκινόφτας, ο Καθηγητής της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας», Αρχιμανδρίτης Κυπριανός Μηλιδώνης, το Μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Κύπρου και Συγγραφέας, Νικόλαος Ορφανίδης, η Θεολόγος ΜΑ – Φιλόλογος, PhD Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Αικατερίνη Διαμαντοπούλου.

Ακολούθως ο Γενικός Διευθυντής των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Δρ. Χρίστος Θ. Νικολάου απηύθυνε χαιρετισμό σε όσους παρακολουθούσαν ζωντανά μέσω διαδικτύου ανά το παγκόσμιο, τηλεοπτικά μέσω της υπηρεσίας Live Streaming της Cytanet με την συνδρομή και χορηγία της Cyta και ραδιοφωνικά μέσω του Ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, ενώ απηύθυνε πρόταση τόσο προς το Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ΄, όσο και προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄, όπως διοργανωθεί μελλοντικά στην Κύπρο μείζονα συνέδριο που να αφορά στην παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο διαδίκτυο και τις ποιμαντικές προεκτάσεις της.
Ακολούθως ο Δρ. Νικολάου τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο επίσημος ιστοχώρος του Πατριαρχείου www.jerusalem-patriarchate.info , καθότι αποτελεί την επίσημη πηγή πληροφόρησης για τη δράση του στην Αγία Γη και κατέθεσε τους στόχους του Ιστοχώρου, ήτοι:

Α. την ενημέρωση των επισκεπτών για τα Πανάγια Προσκυνήματα, την ιστορία, την διοικητική οργάνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Β. τη διευκόλυνση της επικοινωνίας με τα στελέχη και τις υπηρεσίες του Πατριαρχείου μέσω της αναγραφής των τηλεφώνων, ταχυδρομικών και ηλεκτρονικών διευθύνσεων.

Γ. τη διανομή ψηφιακού υλικού όπως π.χ. το Αγιοταφίτικο ημερολόγιο το οποίο μπορεί να κατεβάσει ο επισκέπτης στον υπολογιστή του εντελώς δωρεάν.
Επιπλέον παρουσίασε την Πύλη Ειδησεογραφίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων www.jp-newsgate.net , στην οποία αναρτώνται κάθε είδους ειδήσεις και ανακοινώσεις εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση από το Δρ. Νικολάου του ιστοχώρου της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr , και συγκεκριμένα του τομέα των τρισδιάστατων πανοραμάτων των Παναγίων Προσκηνυμάτων ξεναγώντας τους συνέδρους στα Προσκυνήματα, που έχουν ήδη αναρτηθεί στον Ιστοχώρο.

Τέλος παρουσίασε την Πύλη Εκκλησιαστικής Ενημέρωσης www.nisosagion.com , ένα ερασιτεχνικό έργο που λειτουργεί με την συνδρομή των στελεχών της Κυπριακής εταιρίας πληροφορικής Istognosis LTD.

Ιδιαίτερο ενθουσιασμό προκάλεσε η εκ μέρους του Δρ. Νικολάου δημοσιοποίηση των νέων μεγάλων εγχειρημάτων της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη», ήτοι του δικτυακού Ραδιοφώνου «Ρωμηοσύνη» και της δικτυακής τηλεόρασης «Ρωμηοσύνη», τα οποία έχουν προσφάτως εγκριθεί εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση εκ μέρους του κ. Πέτρου Κυριακίδη ο οποίος ως γνωστόν καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των τρεχουσών λειτουργικών εξόδων της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» από της ιδρύσεώς της. Επίσης καλύπτει όλες τις δαπάνες που αφορούν στις δραστηριότητες αυτής. Την Γενική Διεύθυνση οικοδόμησης και λειτουργίας των δύο νέων εγχειρημάτων θα παράσχει αμισθί ο Δρ. Νικολάου, ενώ ως υπεύθυνη προγράμματος και των δύο εγχειρημάτων έχει ορισθεί η κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, η οποία έχει ήδη την ευθύνη του υλικού των επισήμων ιστοχώρων του Πατριαρχείου παράλληλα με τα καθήκοντά της ως Αναπληρώτρια Διαχειρίστρια της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη». Επίσης ευχαρίστησε θερμά το Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ΄, ο οποίος από της αναλήψεως των καθηκόντων του διέβλεψε την δυναμική του διαδικτύου και παρέχει απεριόριστη στήριξη στο έργο της δημιουργίας και υποστήριξης των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου και των νέων αυτών εγχειρημάτων.

Το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την προβολή ντοκιμαντέρ σχετικού με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα Πανάγια Προσκυνήματα, το οποίο επιμελήθηκε και παρουσίασε ο κ. Λουκάς Παναγιώτου, Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Ο Λόγος» της Εκκλησίας της Κύπρου.

Κατά τη λήξη του συνεδρίου χορηγήθηκε πιστοποιητικό παρακολούθησης στους συμμετέχοντες και διανεμήθηκε ως Ευλογία εκ μέρους του Μακαριωτάτου το διπλό CD με τα «Εγκώμια εις την Κοίμησιν της Υπεραγίας Θεοτόκου». Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τον ευχαριστήριο χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου Γ΄.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με την ευγενή χορηγία του Εκδοτικού Οργανισμού Π. Κυριακίδη, του Ξενοδοχείου Azia Resort και της Cyta.

Το Συνέδριο αναμεταδόθηκε ζωντανά ραδιοφωνικά μέσω διαδικτύου με τη χορηγία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού και τηλεοπτικά με τη χορηγία της Cyta μέσω της υπηρεσίας Live Streaming της Cytanet.

Εκ της Γραμματείας της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη»

Δεν υπάρχουν σχόλια: