Ξεκίνησε το διήµερο Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο στη Σητεία υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας
Σε πανηγυρική ατµόσφαιρα πραγµατοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 29 Οκτωβρίου η έναρξη των εργασιών του Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Σητείας,µε γενικό θέµα «Χρήσεις των Νέων Τεχνολογιών στην Ποιµαντική και την Εκπαίδευση». Το συνέδριο φιλοξενεί η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και τελεί υπό την ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουµενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολοµαίου, ενώ έχει και την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, ∆ια Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων για τη συµµετοχή των Θεολόγων Εκπαιδευτικών όλων των σχολικών µονάδων Β/θµιας Εκπ/σης της Κρήτης στις διήµερες εργασίες του.
Κατά την εναρκτήρια συνεδρία τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασµού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο, παρουσία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και των Σεβ. Μητροπολιτών Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, Ρεθύµνης και Αυλοποτάµου κ. Ευγενίου, Κισάµου και Σελίνου κ. Αµφιλοχίου και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. ∆αµασκηνού, καθώς και των εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσµου Θεολόγων κ. Γεώργιος Στριλιγκάς καλωσόρισε τους συνέδρους στο 17ο ετήσιο επιστηµονικό συνέδριο που πραγµατοποιείται στην ιστορική πόλη της Σητείας χάρη στην φιλοξενία του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου,µε στόχο την ενηµέρωση στις σύγχρονες τεχνολογίες της Πληροφορικής και στις αξιόπιστες εφαρµογές τηςµε την αναµόρφωση των διδακτικών µεθόδων στο παιδαγωγικό έργο των Θεολόγων Εκπαιδευτικών, καθώς και στους κυοφορούµενους κινδύνους των διαδικτυακών χρήσεων. Σκοπός είναι η δηµιουργική αξιοποίηση κάθε προσφερόµενουµέσου στοµάθηµα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αγωγής και όχι η αφοµοίωση και η υποταγή στην τεχνολογία. Εξέφρασε την ευγνωµοσύνη του στον Παναγιώτατο Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολοµαίο που ευλόγησε τις εργασίες του παρόντος συνεδρίου και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο, ο οποίος ανέλαβε την όλη φιλοξενία του συνεδρίου
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή του διότι η πάντα φιλόξενη και γραφική Σητεία υποδέχεται το θεολογικό δυναµικό της Κρήτης, αλλά και επειδή πρόκειται για µια «οµοθυµαδόν και επί το αυτό» σύναξη των Θεολόγων, κληρικών και λαϊκών, η οποία πλέον είναι θεσµός και άκρως επιβεβληµένη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «η Εκκλησία οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι επήλθε η ηλεκτρονική εποχή, αφού ήδη το Internet µπήκε σε όλα τα σπίτιαµε την εφαρµογή και εξάπλωση των ευρυζωνικών δικτύων. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (ψηφιακών δίσκων, dvd s , video κ.λπ.) και η ευρεία χρήση των ψηφιακώνµέσων αναµφίβολα αναβαθµίζουν τη διδασκαλία του µαθήµατος των Θρησκευτικών και οι µαθητές έχουν την ευκαιρία να εµπλακούν σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, καθιστώντας την Θρησκευτική Αγωγή ελκυστικότερη και πιο αποδοτική, σεµια περίοδο που βάλλεται η θέση και η µορφή του µαθήµατος στο προτεινόµενο πρόγραµµα σπουδών του Λυκείου».
Επίσης, ο Σεβ. κ. Ευγένιος υπογράµµισε ότι επιβάλλεται η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την κάλυψη των σύγχρονων ποιµαντικών και εκπαιδευτικών αναγκών, αρκεί ναµην παραθεωρείται ο παράγοντας άνθρωπος, και µάλιστα ο «άρτιος»και «καινός», κατά την αγιογραφική έφραση. Η Εκκλησία δεν αντιστρατεύτηκε ποτέ στην εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά επικροτεί και χρησιµοποιεί τα θετικά επιτεύγµατά της προς δόξα Θεού και σωτηρία ψυχών. Χρέος και αποστολή της Εκκλησίας και της Θεολογίας είναι να οπλιστούν οι νέοιµαςµε ηθικές και πνευµατικές αντιστάσεις για να αποφύγουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο γοητευτικό χώρο της Πληροφορικής
Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, στον σύντοµο αλλάµεστού περιεχοµένου χαιρετισµό του, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο χαρακτήρισε «δώρο Θεού», για το ενδιαφέρον και κρίσιµο θέµα του, καθώς θα πληροφορήσει και θα διαλευκάνει ζητήµατα που έχουν σχέσηµε τις νέες τεχνολογίες.
Το βαρυσήµαντο µήνυµα Α.Θ.Π. του Οικουµενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολοµαίου ανέγνωσε ο Πανοσιολ. Αρχιµ. Κύριλλος ∆ιαµαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Ιεραπύτνης και Σητείας και Αρχιγραµµατεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης. Όπως επισηµαίνεται στην κατακλείδα του Πατριαρχικούµηνύµατος: «Η ποιµαντική της αγίας ηµών Εκκλησίας, ως και πάσα εκπαιδευτική διαδικασία, νοµίζοµεν ότι οφείλει να χρησιµοποιή τας νέας τεχνολογίας ως µέσον διαποιµάνσεως και επικοινωνίας ουχί δε ως αυτοσκοπόν. Θεωρούµεν δε ότι η δηµιουργική χρήσις των νέων τεχνολογιών θα είναι εφικτήµε την προϋπόθεσιν της προσωποκεντρικής προσεγγίσεως και του σωτηριολογικού προσανατολισµού της ορθοδόξου ποιµαντικής και παιδείας»
Ο ∆ήµαρχος Σητείας κ. Νικ. Κουρουπάκης καλωσόρισε τους συνέδρους«στη Σητεία της Ιστορίας και του Πολιτισµού» και σηµείωσε ότι η Εκκλησία δεν στάθηκε ποτέ εµπόδιο στην εξέλιξη και ανάπτυξη της τεχνολογίας, εκφράζοντας µε την ευκαιρία τη βαθιά ικανοποίησή του για την αγαστή συνεργασία Τοπικής Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο θέµα της τουριστικής αξιοποίησης εκτάσεων της Ιεράς Μονής Τοπλού, που θα δώσει τη δυνατότητα πραγµατοποίησης ανάλογων συνεδρίων.
Ο επίτιµος Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσµου Θεολόγων κ. Κων. Νεονάκης , χαιρετίζοντας τους Σεβ. Αρχιερείς και τους συνέδρους, αναφέρθηκε στην πρόκληση της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και κάθε παρεχόµενουµέσου για τη µετάδοση του λυτρωτικού µηνύµατος του Ευαγγελίου. Επίσης θερµό χαιρετισµό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Ι.Σ.Κ.Ε. Αιδεσ. Πρωτ. Εµµανουήλ Καβρουλάκης, ενώ µηνύµατα απέστειλαν η Υφυπουργός Παιδείας, ∆ια Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου, ο Γραµµατέας του Εθνικού Συµβουλίου του κυβερνώντος κόµµατος κ. Μ. Καρχιµάκης, οι βουλευτές κ.κ. Ι. Πλακιωτάκης και Μ. Στρατάκης, οι Νοµάρχες Ηρακλείου και Ρεθύµνης κ.κ. Ε. Ηλιάκη-Σχοιναράκη και Γ. Παπαδάκης αντίστοιχα, οι οποίοι συγχαίρουν τους διοργανωτές και εύχονται ευόδωση των εργασιών του συνεδρίου.
Η πρώτη εισήγησηµε θέµα «Πληροφορική στην Εκπαίδευση και την Ποιµαντική διακονία: Τεχνολογική πρόκληση ή µεταφυσική υπεροψία;» από τον Οµότιµο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.κ. Βασίλειο Γιούλτση απάντησε µε λόγο θεολογικό και επιστηµονική εµβρίθεια στα αναφυόµενα ζητήµατα που σχετίζονταιµε το γενικό θέµα του συνεδρίου, όπως είναι οι ποικίλες ψηφιακές κάρτες, η δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήµατος κ.ά.
Ακολούθησε η εισήγηση του Αιδεσιµολ. Πρωτ. Ευαγγέλου Μαρκαντώνη, χηµικού-θεολόγου, M - ed , υπεύθυνου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ευαισθητοποίησης της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε επαρκώς τις «νέες τεχνολογίες ως εργαλεία εκπαίδευσης και ποι µαντικής πρακτικής ».
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται το απόγευµα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου « SITIA BEACH » µε οµιλητές τον κ. Πάνο Κωνσταντόπουλο, καθηγητή του Τµήµατος Πληροφορικής του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, µε θέµα «Ψηφιακός χώρος και ηλεκτρονική µάθηση», την κ. Βασιλική Μητροπούλου , Επικ. Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., µε θέµα «Από τον παραδοσιακό στο διαδραστικό πίνακα. Εφαρµογή στοµάθηµα των Θρησκευτικών» και τον κ. Γεώργιο Μαστοράκη, Επικ. Καθητητή του Ανωτάτου Τ.Ε.Ι. Κρήτης, για τα «∆ίκτυα επόµενης γενιάς και Εκκλησία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου