Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 10 χρόνια (2008-2018) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

Δεκάδες κλεμμένα ιερά Ευαγγέλια, λειψανοθήκες και ιερές εικόνες στην κατοχή 36χρονου Χανιώτη!

Σοβαρή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας αποκαλύφθηκε στα Χανιά. Συγκεκριμένα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, Αστυνομικούς του Τμήματος Κρυονερίδας και άνδρες του ΤΑΕ συνελήφθη ένας Χανιώτης, ηλικίας 36 ετών, κατηγορούμενος για παράβαση του Ν. περί αρχαιοτήτων και για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών. Ειδικότερα, τον περασμένο Μάϊο, διαπράχθηκαν πέντε (5) κλοπές σε εκκλησίες του Νομού Χανίων και, αμέσως, ανατέθηκε σε ομάδα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, η συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών, για την εξιχνίαση τους. Μετά από αξιολόγηση των πληροφοριών, όλα τα στοιχεία συνέτειναν στο γεγονός ότι, στις κλοπές των εκκλησιών που διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια στο Νομό Χανίων, συμμετείχε ένας 36χρονος Χανιώτης. Μόλις καταγγέλθηκαν οι κλοπές, στις εκκλησίες στα Ασκύφου και Αλίκαμπο Χανίων στις 3 του μήνα, και είχαν ήδη εντοπιστεί οι χώροι που χρησιμοποιεί, ξεκίνησε ένας μαραθώνιος ερευνών, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Διακόσιες οκτώ (208) εικόνες διαφόρων διαστάσεων και υλικών
Είκοσι (20) Ιερά Ευαγγέλια 19ου και 20ου αιώνα
Σαράντα (40) λειψανοθήκες, διαφόρων διαστάσεων και ποιότητας κατασκευής (ξύλινες – σκαλιστές – επάργυρες - ασημένιες) με τμήματα ιερών λειψάνων Αγίων –Οσίων –Μαρτύρων
Δώδεκα (12) Εξαπτέρυγα
Πέντε (5) επάργυρα θυμιατά
Έντεκα (11) τμήματα τέμπλου
Ένα (1) τμήμα Ιεράς Πύλης
Πέντε (5) τμήματα Ωραίας Πύλης
Σετ ιερατικών Αμφίων και εξαρτημάτων αυτών
Δέκα (10) σταυροί ευλογίας και αγιασμού
Μεγάλος αριθμός ιερατικών βιβλίων 18ου και 19ου αιώνα
Μεγάλος αριθμός ασημένιων ταμάτων εικόνων
Μεγάλος αριθμός ιστορικών βιβλίων, καθώς και
μεγάλος αριθμός διαφόρων άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένων.Ανεκτίμητης αξίας

Από την μέχρι στιγμής προανάκριση, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, με τη συνδρομή όλων των Αστυνομικών Υπηρεσιών του Νομού, έχουν ήδη αναγνωριστεί πολλά από τα κλεμμένα εκκλησιαστικά είδη κι έχουν εξιχνιαστεί εικοσι κλοπές Ιερών Ναών που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια, στα Χανιά. Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Χανίων, Παντελή Μουρτζανό, "το μεγαλύτερο μέρος των ανευρεθέντων σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων , είναι ανεκτίμητης αξίας " . Το παλαιότερο αντικείμενο που κατασχέθηκε είναι ένα Ευαγγέλιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το οποίο χρονολογείται στο 1590 μ.Χ. Επίσης ενδεικτικό του εύρους της δράσης του 36χρονου είναι το γεγονός ότι κάποιες από τις εικόνες που είχε στην κατοχή του , προέρχονται από καθολικές εκκλησίες. Ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, Αρτέμης Κουτσαυτάκης, έκανε γνωστό ότι " έχουν ενημερωθεί όλες οι μητροπόλεις της νήσου καθώς και όλες οι υπηρεσίες της Ελλάδος, ώστε, να ενημερωθούν οι ιερείς των ναών από τους οποίους έχουν κλαπεί εκκλησιαστικά είδη προκειμένου να έρθουν για να αναγνωρίσουν κάποια από τα κατασχεθέντα είδη. Ερευνάται επίσης , αν μέρος από τα κατασχεθέντα έχει κλαπεί από ναούς της υπόλοιπης Ελλάδας ή από χώρες του εξωτερικού. Μέχρι τώρα έχουν αναγνωριστεί ως κλαπέντα εκκλησιαστικά είδη από ιερούς ναούς της ευρύτερης περιοχής του νομού Χανίων" . 

Η δράση του 36χρονου δεν περιορίζεται στην Κρήτη. Ήδη διαπιστώθηκε ότι έστελνε εκκλησιαστικά είδη σε εργαστήρια συντήρησης βυζαντινών εικόνων στην Αθήνα από όπου αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής κατέσχεσαν αντικείμενα λατρείας τα οποία θα αποσταλούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων. Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης κ. Φώτης Γεωργόπουλος συνεχάρη τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων "που συμμετείχαν στις έρευνες , αξιολόγησαν πληροφορίες , διασταύρωσαν στοιχεία και ύστερα από πολυήμερες έρευνες κατόρθωσαν να συλλάβουν το συγκεκριμένο ημεδαπό στην κατοχή του οποίου , στο σπίτι και στην αποθήκη , βρέθηκε πλήθος εικόνων , κειμήλια , εκκλησιαστικά αντικείμενα και λείψανα αγίων" .

Δεν υπάρχουν σχόλια: