Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 16 χρόνια (2008-2024) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Η αναγκαιότητα της χρήσης της νέας τεχνολογίας στη διδασκαλίας του μαθήματος, τονίσθηκε σε ημερίδα θεολόγων στη Χίο

Επιμορφωτική, επιστημονική ημερίδα για τους θεολόγους καθηγητές του Νομού Χίου, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 2ου Γενικού Λυκείου Χίου, μετά από πρόσκληση του κου Ανδρέα Αργυρόπουλου, Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε και καλωσόρισε η κα Αρετή Μπαχά, διευθύντρια του 2ου Γενικού Λυκείου Χίου. Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία της η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χίου κα Ευτυχία Βλυσίδου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό κηρύσσοντας ταυτόχρονα την έναρξη των εργασιών.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλάμβανε τέσσερα μέρη. Στο πρώτο μέρος εισηγητής ήταν ο κοςΑνδρέας Αργυρόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος με θέμα «Ο ρόλος του εκπαιδευτικού». Με τρόπο απλό και σαφή έθεσε τις βάσεις για τον εκπαιδευτικό του σημερινού σχολείου περιγράφοντας τη σύγχρονη πραγματικότητα. Παράλληλα έθεσε επίκαιρους προβληματισμούς που αφορούν όλους μας.

Το δεύτερο μέρος περιλάμβανε δειγματική διδασκαλία από το θεολόγο καθηγητή του 2ου Γενικού Λυκείου Χίου κο Δημήτριο Τσελίγκα σε διδακτική ενότητα της Α΄ Λυκείου. Στη συζήτηση που ακολούθησε για το σχολιασμό της διδασκαλίας, τονίστηκε ο ρόλος και η ανάγκη για συχνή χρήση των νέων τεχνολογιών. Όλοι οι παρευρισκόμενοι κατά γενική ομολογία αναγνώρισαν τη ζωντάνια, την εγρήγορση και το ενδιαφέρον των μαθητών κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Διατυπώθηκαν εποικοδομητικές προτάσεις, παρατηρήσεις και σχολιασμοί για μια καλύτερη διδασκαλία που θα αφορά όλους τους θεολόγους καθηγητές.

Στη συνέχεια ο κος Δημήτριος Μπεκριδάκης θεολόγος καθηγητής και συγγραφέας πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα «Θεολογία και Επιστήμη». Με ιδιαίτερο τρόπο παρουσίασε τη συνθετική και αλληλοσυμπληρούμενη εικόνα τους. Τόνισε τις περιοχές και τους άξονες για συνεργασία μεταξύ των δύο πεδίων και με επιστημονικά επιχειρήματα μας έδωσε παραδείγματα για χρήση στις αντίστοιχες διδακτικές ενότητες των σχολικών βιβλίων.

Στο τελευταίο μέρος ο κος Σχολικός Σύμβουλος ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς για τα νέα υπό συζήτηση προγράμματα μαθημάτων του Λυκείου που προωθεί ομάδα εργασίας του Υπουργείου Παιδείας και ιδιαίτερα για το ρόλο του θρησκευτικού μαθήματος στο νέο σχολείο.

Η συζήτηση που ακολούθησε επί των εισηγήσεων και γενικότερα για την όλη εκπαιδευτική ημερίδα άφησε σε όλους μας μια γλυκιά γεύση. Συγχρόνως οριοθέτησε και τους στόχους που πρέπει να θέσει ο καθένας μας στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία. Η ευεργετική επίδραση της ημερίδας ήταν εμφανής σε όλους μας αλλά και η ανάγκη για τη συνέχιση τέτοιων εμπειριών επιβεβλημένη στους σύγχρονους καιρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: