Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 10 χρόνια (2008-2018) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Ενταση στη Βουλή για το τέμενος στο Βοτανικό

Αντιδρά ο ΛΑΟΣ στην ανέγερση

Σε υψηλούς τόνους συζητήθηκε στη Βουλή η ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αδωνης Γεωργιάδης για το μουσουλμανικό τέμενος στον Βοτανικό. Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης απέδωσε στον ερωτώντα βουλευτή «ακραία ξενοφοβικά κίνητρα που εξυπηρετούν αγχωτικές ενδοπαραταξιακές ανάγκες». 

Ο κ. Μπεγλίτης διαβεβαίωσε ότι το τέμενος θα γίνει με έξοδα της πολιτείας και η λειτουργία του θα υπόκειται στον απόλυτο έλεγχο του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ενώ μόνο προς χρήση θα παραχωρηθεί η έκταση για τις ανάγκες του λατρευτικού χώρου. 

Ο κ. Γεωργιάδης, από την πλευρά του, επικαλέστηκε την πρόσφατη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ περί αποτυχίας του πολυπολιτισμικού μοντέλου στη χώρα της, καθώς και την απαγόρευση της ισλαμικής μαντήλας στη Γαλλία, για να υποστηρίξει ότι στην Ελλάδα αντιθέτως παραχωρείται η ιδιοκτησία της έκτασης «με προφανείς κινδύνους για την ασφάλεια».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι από τη μία πλευρά η παραχώρηση εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου χαρακτηρίζεται ως σκάνδαλο, ενώ δεν συνιστά κατά την κυβέρνηση σκάνδαλο ότι χαρίζεται έκταση του Πολεμικού Ναυτικού για τις ανάγκες των μουσουλμάνων.

Ο κ. Μπεγλίτης απάντησε ότι η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στην οποία δεν υπάρχει ισλαμικό τέμενος και αυτό συνιστά σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα, γεγονός που δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση τα συμφέροντα της ελληνικής πολιτείας.

Ο υπουργός επισήμανε ότι συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο ότι σήμερα είναι κατεσπαρμένοι ανεξέλεγκτα λατρευτικοί χώροι στο Λεκανοπέδιο, αποδίδοντας στον βουλευτή «λάθος προσέγγιση με δημιουργία ακραίου και ξενοφοβικού κλίματος λόγω της προεκλογικής συγκυρίας», δεδομένου ότι συνιστά απολύτως δημοκρατική ευθύνη μιας χώρας να υπερασπίζεται τις θρησκευτικές ελευθερίες και την ανεξιθρησκία.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν δίδονται σε κανέναν τίτλοι ιδιοκτησίας, ενώ μόνον προς χρήση παραχωρείται ο χώρος στο Βοτανικό, επικαλούμενος το νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

«Αν ο κ. Παυλόπουλος είχε φερθεί ως δεξιός, δεν θα έφτανε η ΝΔ εκεί που έφτασε» ήταν η απάντηση του βουλευτή, ο οποίος δευτερολογώντας είπε ότι δεν αμφισβητείται το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας, αλλά η διαφωνία εκφράζεται στη δημιουργία ενός γιγαντιαίου τεμένους με μιναρέδες, με αποτέλεσμα να αποκτά μνημειακό χαρακτήρα, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Ανταπαντώντας ο υπουργός χαρακτήρισε φοβικούς τους χαρακτηρισμούς του βουλευτή, υπογραμμίζοντας ότι λόγω αγκυλώσεων του παρελθόντος από διάφορους φορείς και την Εκκλησία καθυστέρησε πάρα πολύ η δημιουργία του τεμένους με αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος των παραλατρευτικών χώρων.

Διαβεβαίωσε, τέλος, σχετικά με τα περί γιγαντιαίου έργου, ότι θα τηρηθούν απολύτως οι πολεοδομικοί όροι της περιοχής, ενώ χαρακτήρισε τουλάχιστον ατυχή τον παραλληλισμό που έκανε ο βουλευτής με το Βατοπέδι, υπόθεση που υπήρξε, όπως είπε, πραγματικό σκάνδαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: