Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 16 χρόνια (2008-2024) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Έμμεση νομική αναγνώριση του Πατριαρχείου από την Τουρκία


Πρώτη φορά δέχεται την υπόστασή του, με την απόδοση του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου

Της Μαρίας Αντωνιάδου από το ΒΗΜΑ (14/10/2010)

Μπροστά σε μια μεγάλη απόφαση για την έμμεση νομική αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντός της Τουρκίας βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Συνέλευση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων της γείτονος αποφάσισε να αποδώσει στο Πατριαρχείο το Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου. Ετσι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναμένεται να καταγραφεί το επόμενο διάστημα στο τουρκικό Κτηματολόγιο ως ιδιοκτήτης του ορφανοτροφείου και η Τουρκία θα εξαναγκαστεί να αναγνωρίσει εμμέσως τη νομική υπόστασή του στη χώρα, κάτι που απέφευγε επί δεκαετίες. Μητροπολίτες του Φαναρίου δεν έκρυβαν χθες την αισιοδοξία τους καθώς, όπως τόνιζαν, «αυτή η απόφαση δίνει την αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας του Πατριαρχείου, την οποία η Τουρκία δεν αποδεχόταν». 


Το Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου αποδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πατριαρχείο, η τουρκική διοίκηση κλήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση αυτή και παρά το ακανθώδες πολιτικό ζήτημα συμμορφώθηκε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ηaber Τurk», «με τον τρόπο αυτόν, από τις υποθέσεις που έχουν κερδηθεί στο ΕΔΑΔ για πρώτη φορά λαμβάνεται απόφαση για μεταβίβαση τίτλου ιδιοκτησίας σε μια θρησκευτική κοινότητα» της οποίας ηγείται ένας θρησκευτικός λειτουργός, δηλαδή ο Πατριάρχης. 

Το ζήτημα εξετάστηκε και από τουρκικό δικαστήριο ενώπιον του οποίου η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων παραιτήθηκε της διεκδίκησης. Το δικαστήριο, όπως λέγεται, αναγνώρισε το δικαίωμα του Πατριαρχείου και αναμένεται το επόμενο διάστημα να καθαρογραφεί η απόφαση και να αποσταλεί στο Φανάρι. Ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένει, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, να καθαρογραφεί και να δημοσιευθεί η απόφαση του δικαστηρίου προκειμένου να εκτιμήσει τη νέα κατάσταση που δημιουργείται. 

Ταυτόχρονα το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε στο Φανάρι τα έγγραφα απόδοσης της τουρκικής υπηκοότητας σε 14 μητροπολίτες οι οποίοι ως σήμερα είναι Ελληνες, Αμερικανοί και υπήκοοι άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Με αυτόν τον τρόπο επιλύεται το σοβαρότατο πρόβλημα της διαδοχής τού εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχη, αφού η νομοθεσία απαιτεί να διαθέτει την τουρκική υπηκοότητα. Πρόκειται για τους ιεράρχες που είχαν κληθεί πριν από μερικούς μήνες να καταθέσουν σχετικές αιτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 15 μητροπολίτες που είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους εξαιρέθηκε μόνον ένας, ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Μιχαήλ, για την εξαίρεση του οποίου οι τουρκικές αρχές επικαλούνται νομικά κωλύματα, πιθανότατα επειδή διαθέτει αυστριακό διπλωματικό διαβατήριο, παρ΄ ότι είναι από τα πιο αξιοσέβαστα στελέχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: