Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Πρώτη συνεδρία για την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012, σε έκτακτη Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών : α) Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, β) Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, γ) Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτου, δ) Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου, ε) Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, ζ) Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικοδήμου, η) Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, θ) Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου και ι) Κερκύρας και Παξών κ. Νεκταρίου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.
Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο, και Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής, και ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την παρουσία τους. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε :
«Η πρόνοια του Τριαδικού Θεού μας συγκέντρωσε και πάλι, ως Μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας. Μας δίδεται έτσι η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε, να συναντήσει ο ένας τον άλλον αδελφό του αλλά και να προσφέρουμε συγχρόνως τον πνευματικό μας οβολό σε καιρούς δυσχερείς.
Νομίζω ότι δεν είναι ανάγκη να περιγράψω τα συμβαίνοντα μέσα και γύρω μας, αφού και σεις, ως υπεύθυνοι ποιμένες συγκεκριμένων περιοχών ιδιαίτερα των μεγαλουπόλεων, ζήτε τις καθημερινές ανάγκες. Η φτώχεια, η ανεργία, η ανασφάλεια, η ένδεια κάθε μέρα και περισσότερο μας αγγίζουν. Θα επαναλάβω μία φράση πρεσβυτέρου αγαπητού μας αδελφού, που είναι ανακεφαλαίωσις των παραπάνω : Η χώρα μας βρίσκεται σε δοκιμασία.
Θα ήθελα να επικεντρώσω τις σκέψεις μου μόνο σε μερικά κρίσιμα για την πορεία της Εκκλησίας μας στους δύσκολους καιρούς και περιστάσεις που διανοίγονται μπροστά μας και να κάνω κάποιες επισημάνσεις :
Α. Πρώτος στόχος η σωστή και συνεχής διαποίμανση του λαού μας.
Η Εκκλησία μας δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί ως μητέρα. Πάντοτε, ιδιαίτερα στις δύσκολες ώρες των δοκιμασιών, ο σύνδεσμος γίνεται πιο δυνατός. Το έργο της κατήχησης, της στήριξης, της ελπίδος, της όποιας συμπαράστασης στο μέτρο του δυνατού, της πνευματικής καλλιέργειας ανήκουν στο πλαίσιο της αποστολής της. Αυτή η διακονία πρέπει να ενταθεί περισσότερο.
Β. Ανάγκη ενότητος όλων μας.
Η άσχημη εικόνα της πατρίδος μας των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα η αλληλοϋπονόμευση, πρέπει να μας διδάξει όλους μέσα στο χώρο αυτό, να μην επιτρέψουμε να εισβάλουν και στο σώμα μας διχαστικά δαιμόνια. Ζούμε τον καιρό αυτό συγκινητικά φαινόμενα της αγάπης και της αφοσιώσεως του λαού μας προς την Εκκλησία. Μην τον απογοητεύσουμε.
Γ. Προσοχή στις μισές αλήθειες που κυκλοφορούν.
Στην εποχή της πληροφόρησης είναι φυσικό η πλούσια τεχνογνωσία με έντυπα, με άλλα σύγχρονα μέσα να μας πολιορκεί. Οι ιδέες, οι πολλές ιδέες, η παραπληροφόρηση, οι σκοπιμότητες μας κατακλύζουν και δημιουργούν συγχύσεις. Η προπαγάνδα δυστυχώς κατάφερε στην εποχή μας το ψέμα να το παρουσιάζει ως αλήθεια, την ασχήμια ως ομορφιά, το κακό ως καλό.
Δ. Επιδίωξη συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας.
Τούτο είναι αναγκαίο στους δύσκολους καιρούς μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Τελευταία έγιναν φιλότιμες προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή. Τα αποτελέσματα δεν ήσαν τα επιθυμητά. Υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα που ενίσχυσαν την προσπάθεια αυτή και οφείλω από τη θέση αυτή να τα ευχαριστήσω. Το γενικώτερο, όμως, κλίμα ήταν αδιάφορο, μια δαιμονιώδης γραφειοκρατία και ο παραγοντισμός ασήμαντων λειτουργών που μάλλον δυσκολεύουν παρά εξυπηρετούν έκαμαν τις προσπάθειες αναποτελεσματικές».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Μετά ταύτα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ ανέπτυξε την εισήγησή του σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, η οποία είχε ως τίτλο : «Η Εκκλησία μπροστά στην κρίση του τόπου μας».

Ο Σεβασμιώτατος Εισηγητής στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα εξής τρία σημεία :
– «Τι έκανε η Εκκλησία στον δύσκολο καιρό της κρίσεως και τι θα κάνει για το Λαό της Πατρίδος μας;»
– «Τι μπορούσε να κάνει η Εκκλησία και δεν το έκανε και ποίοι την εμπόδισαν;»
– «Τι πρόκειται να κάνει η Εκκλησία».
Επί της εισηγήσεως έγινε διεξοδική συζήτηση, κατά την οποία εξέφρασαν τις απόψεις τους οι κάτωθι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες : Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Ηλείας κ. Γερμανός, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης.

Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος Πρόεδρος τοποθετήθηκε συμπερασματικά για όλα όσα διημείφθησαν.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: