Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Αν ήμουν στη θέση ...του Μητροπολίτη Χίου … θα μετατόπιζα το βάρος των σχεδιασμών μου.

Από τη στήλη

Τα εν ... Νίκο & εν Δήμω

(ο Νίκος Γεωργούλης εξωτερικεύει όσα τον πνίγουν μέσα του)

Αν ήμουν στη θέση ...του Μητροπολίτη Χίου … θα μετατόπιζα το βάρος των σχεδιασμών μου. Δεν λέω, κοινωνική πολιτική ασκείται με τα συσσίτια, διευρύνεται αισθητά ο χριστιανικός λόγος με τις διαλέξεις της κορυφής της χιακής Εκκλησίας, θεωρώ, όμως, ότι προτεραιότητα έ χ ο υ ν άλλα, στάσιμα εδώ και χρόνια, εκκλησιαστικά θέματα στο νησί.
Σε λίγες μέρες διοργανώνεται στην Αθήνα η πρώτη έκθεση εναλλακτικού τουρισμού, η nexus 2012, με έμφαση στην προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού. Σ’ αυτή τη σημαντική διοργάνωση η Χίος θα παραστεί μέσω του περιπτέρου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αν και θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ηγεμονική παρουσία με τα θρησκευτικά της μνημεία.
Υπάρχει και ο φυσιολογικός αντίλογος. Πώς να προβάλλεις κάτι για το οποίο είσαι ανέτοιμος; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει; Πράγματι, ο μοναστηριακός πλούτος του νησιού μας έχει μείνει απροστάτευτος εδώ και δεκαετίες. Τα μοναστήρια δεν έχουν μοναχούς για να συντηρηθούν, και τα μνημεία, όσα διαχειρίζονται από κοινού με το υπουργείο Πολιτισμού, μαστίζονται από ένα ιδιότυπο καθεστώς αμφισβητούμενης κυριαρχίας, με αποτέλεσμα, ακόμα και αυτά που πρόσφατα συντηρήθηκαν (βλ. Κρίνα) να είναι μόνιμα σφαλιστά, σαν να θέλουμε να τα κρατάμε διαρκώς κρυμμένα.
Αυτά τα υπαρκτά προβλήματα ίσως να μεταβάλουν σε πρόωρη την ορμή προβολής, ωστόσο τίποτα δεν εμποδίζει να γίνει μια αρχή οργάνωσης και σχεδιασμού προτεραιοτήτων για να μη χαθεί κι αυτό το καλοκαίρι. 
Μια τέτοια πρωτοβουλία δεν φαίνεται ούτε καν στα σπάργανα από την Ιερά Μητρόπολη Χίου, η οποία έχει απορροφηθεί, μονομερώς προς το παρόν, στην προσφορά κοινωνικού έργου δια των συσσιτίων. Μόνο που κι ο Σεβασμιώτατος είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι στόχος δεν είναι ο πολλαπλασιασμός των πενήτων για να έχει αντικείμενο η ελεημοσύνη, αλλά η αναζήτηση τρόπων για την εξάλειψη τους. Και η Ιερά Μητρόπολη Χίου προς τα εκεί πρέπει να στοχεύσει. 
ο θεσιθήρας

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ (23.03.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια: