Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Καμπάνες... με ωράριο

ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΟΡΥΒΟΥΣ «ΧΤΥΠΑ» ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ

Με το «αμάρτημα» του περιβαλλοντικού θορύβου χρεώνονται οι καμπάνες των εκκλησιών και νέα νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού θορύβου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, βάζει τέλος στη χρήση της καμπάνας ως ρολογιού κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.
Πέρα από το ωράριο όμως, προβλέπει περιορισμό και έλεγχο της έντασης με την οποία χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών. Το έτοιμο σχέδιο ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), το οποίο είχε ολοκληρώσει η τέως υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, όπως σημειώνει «Το Βήμα», έρχεται να «τακτοποιήσει» θεσμικά ένα κενό που υπάρχει σήμερα στη νομοθεσία και το οποίο έχει επισημάνει με πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη. 
Για τις επιπτώσεις του θορύβου από τις καμπάνες υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες αποφάσεις δικαστηρίων. Γι’ αυτό, το αρμόδιο υπουργείο αποφάσισε να προτείνει μέτρα ώστε να θεσμοθετηθούν οι κατάλληλες αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, την τάξη αλλά και τις λειτουργικές ανάγκες της Εκκλησίας. 

Ήδη εφαρμόζεται

Στη Χίο, με εγκύκλιο που είχε εκδώσει ο Μακαριστός κυρός Διονύσιος, δινόταν εντολή στις εκκλησίες που χρησιμοποιούσαν τα καμπαναριά ως ρολόγια να εφαρμόζουν συγκεκριμένο ωράριο, τηρώντας τις ώρες κοινής ησυχίας. «Από τις 2 ώς τις 4 το μεσημέρι και από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί δεν χτυπούσαν οι καμπάνες, με συμβουλευτική εγκύκλιο της Ιεράς Μητρόπολης που εκδόθηκε στις 17 Οκτωβρίου του 2006» σημειώνει ο π. Δ. Γιόμελος από τα γραφεία της Μητροπόλεως.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου κληρικών Χίου π. Γ. Κωνσταντίνου, ο οποίος σημειώνει ότι ήδη στις εκκλησίες της Χίου που τα καμπαναριά λειτουργούν ως ρολόγια εφαρμόζεται το ωράριο κοινής ησυχίας, σύμφωνα με την τότε εγκύκλιο της Ιεράς Μητρόπολης Χίου. Θέτει όμως τον προβληματισμό πώς θα επιτευχθεί να κάνουν λιγότερο θόρυβο οι καμπάνες. «Η Μητρόπολη έχει ήδη βγάλει σχετική εγκύκλιο κι αυτή εφαρμόζεται. Ας κοιτάξει το κράτος να γίνει κράτος και οι καμπάνες που είναι για να αφυπνίζουν τους πιστούς να αφυπνίζουν συνειδήσεις, είναι το τελευταίο που αυτή την εποχή πρέπει να μας προβληματίζει. Άλλωστε οι καμπάνες μας έχουν συνδεθεί με όλες τις ιστορικές και μεγάλες στιγμές του έθνους», κατέληξε.

Και όχι μόνο

Η νομοθετική δέσμη που ετοίμασε το Υπουργείο Περιβάλλοντος δε μένει μόνον στις κωδωνοκρουσίες. 
Προτείνει προς υιοθέτηση νέα επιτρεπόμενα όρια, βάσει νέων κριτηρίων και δεικτών επίπτωσης, για περιβαλλοντικό θόρυβο, ο οποίος προέρχεται από συγκοινωνιακές υποδομές (οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές). 
Η χώρα μας έπρεπε ως τις 30 Ιουνίου του 2007 να είχε εκπονήσει στρατηγικούς χάρτες θορύβου σε όλες τις πόλεις άνω των 250.000 κατοίκων, στους μεγάλους οδικούς άξονες, στον κύριο σιδηροδρομικό άξονα και στα μεγάλα αεροδρόμια. 
Με καμπάνες ή χωρίς, το συγκεκριμένο μέτρο φαίνεται να ακολουθεί την ίδια εξέλιξη και πορεία που είχαν και όλα τα προηγούμενα περιοριστικά (θόρυβοι στα μαγαζιά, ντεσιμπελόμετρα, απαγόρευση καπνίσματος κ.λπ.), εκτός κι αν το ίδιο το κράτος το στηρίξει όχι σε επίπεδο επιβολής προστίμων αλλά ουσίας.
Α.Κ

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ 26/7/2011 σελ. 1 και 3

Δεν υπάρχουν σχόλια: