Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Η κρίση χτύπησε και την εκκλησία

ΜΕΤΑ ΒΙΑΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Η οικονομική κρίση χτύπησε ακόμη και το παγκάρι της εκκλησίας. Μέσα στα πολλά που έχει κόψει ο Έλληνας έκοψε και την προσφορά του στο παγκάρι, με αποτέλεσμα τα έσοδα τω εκκλησιών να έχουν μια μείωση της τάξης του 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Παλιότερα οι πιστοί έπαιρναν κερί κι έριχναν στο παγκάρι το λιγότερο ένα ευρώ, αν ήταν και οικογένειες, ένα ευρώ το κάθε μέλος ήταν το λιγότερο ο οβολός τους προς την εκκλησία. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ένα μέσω οικονομικής κρίσης ακόμη και το ένα ευρώ το παγκαριού, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, έχει μετατραπεί σε μισό ή ακόμη και σε είκοσι λεπτά. Οι εκκλησίες, μεταξύ των οποίων και οι μεγαλύτερες ενορίες της πόλης μας ίσα που καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα για τη συντήρηση και τη λειτουργία τους.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο π. Χρ. Γουρλήςεφημέριος της Ευαγγελίστριας της πόλης, αλλά κι άλλοι ιερείς.. Ακόμη και στην ενορία της Ευαγγελίστριας, μια από τις πολυπληθέστερες και εύρωστες ενορίες της πρωτεύουσας παρουσιάζεται πτώση των εσόδων από το παγκάρι. «Η οικονομική κρίση έχει αγγίξει και την εκκλησία και δε θα μπορούσε άλλωστε να έχει γίνει αλλιώς. Ο κόσμος σκέφτεται ακόμη και το ένα ευρώ για το κερί», αναφέρει. Όσο λιγοστεύουν τα έσοδα από το παγκάρι τόσο δυσκολεύονται οι εκκλησίες να ανταπεξέλθουν στα έξοδα τους «Με πολύ δυσκολία μπορούμε να καλύπτουμε πια τα έξοδα μας, τα οποία όσο μεγαλύτερη είναι η εκκλησία τόσο πιο πολλά είναι. Έχουμε πάρα πολλά έξοδα, τόσο λειτουργικά όσο κι έξοδα συντήρησης και μετά βίας μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτά με τα ποσά που συγκεντρώνουμε από το παγκάρι», κατέληξε ο π. Χριστόφορος.
Η κρίση χτύπησε και τις εκκλησίες και όπως πάνε τα πράγματα, μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει όλους μαζί. 

Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ 14/7/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: