Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Οι ιεράρχες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη συνάντηση της Τετάρτης

Στις 8.30 το πρωΐ της Τετάρτης, εκτός απροόπτου, ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, οι Συνοδικοί μητροπολίτες , ο πρόεδρος της Δ.Ε. της ΕΚΥΟ μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος καθώς και ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ αρχιμανδρίτης Αντώνιος Αβραμιώτης, θα εισέλθουν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συνοδικού Μεγάρου και θα έχουν μια πρώτη συζήτηση «προθέρμανση» επί των θεμάτων που θα τους απασχολήσουν στη συνέχεια της κρίσιμης συνάντησης.

Λίγο μετά τις 09.15 στην αίθουσα θα προσέλθει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τον οποίο και θα υποδεχθεί ο αρχιεπίσκοπος. Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος θα χαιρετίσει ξεχωριστά τους μητροπολίτες και αφού κλείσουν οι πόρτες θα ξεκινήσει η ενημέρωση από την πλευρά της πολιτείας και αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση. Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί περίπου στις 12, ενώ ο κ. Βενιζέλος θα έχει αποχωρήσει μισή ώρα νωρίτερα.

Η αλήθεια είναι ότι η συνάντηση αυτή ξεκινά με καλούς οιωνούς αφού η Εκκλησία πέτυχε την αναστολή της απόφασης της Τραπέζης της Ελλάδος, που ζητούσε την εφαρμογή του N. 1611/1950, όπου προβλεπόταν ότι όλα τα ΝΠΔΔ όφειλαν να καταθέτουν τα χρηματικά τους διαθέσιμα σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ, προκειμένου η ίδια να έχει τη δυνατότητα της αποκλειστικής διαχείρισής τους.Το Κράτος παρέχει πλέον τη δυνατότητα στην Εκκλησία της Ελλάδος να καταθέτει τα χρήματά της σε όποιο πιστωτικό ίδρυμα επιθυμεί.

Στην Εκκλησία έχει δημιουργηθεί αναστάτωση εξαιτίας του άρθρου 10 του Μεσοπρόθεσμου.

Το άρθρο αναφέρει: «Με τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου ρυθμίζεται η διαδικασία πολεοδομικής ωρίμανσης των δημοσίων ακινήτων και η απόδοση σε αυτά βιώσιμης επενδυτικής ταυτότητας, με σκοπό την αξιοποίησή τους που συνιστά λόγο εντόνου δημοσίου συμφέροντος. Ως δημόσια ακίνητα, για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου, νοούνται τα ακίνητα που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. ή σε εταιρεία της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή σε Ο.Τ.Α..»

Η Εκκλησία, οι μητροπόλεις και οι ναοί, είναι ΝΠΔΔ που σημαίνει ότι το κράτος θα μπορεί να θεωρεί την περιουσία τους δημόσια και να μπορεί να την «αξιοποιήσει», εκχωρώντας την σε ένα Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

«Έτσι δεν αποκλείεται να δούμε κάποια στιγμή τα ακίνητα της Εκκλησίας να βγαίνουν στο σφυρί για να πληρωθεί το χρέος της χώρας!», τονίζει ιεράρχης και συνεχίζει : «το κράτος πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να βάλει χέρι στην εναπομείνασα περιουσία της Εκκλησίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα για την Εκκλησία »

Να σημειωθεί ότι στο Μεσοπρόθεσμο υπάρχει μία διάταξη που αναφέρει ότι αμφισβητούμενη περιουσία Nομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου μπορεί να εκποιηθεί.

Η ΔΙΣ την Τετάρτη στη συνάντησή της με τον κ. Βενιζέλο θα επιδιώξει να υπάρξει δέσμευση από την πλευρά του ότι «η εναπομείνασα Εκκλησιαστική περιουσία θα παραμείνει ως έχει», αλλά είναι δύσκολο να γίνει δεκτό το αίτημα της Εκκλησίας και για την περιουσία εκείνη για την οποία δεν υπάρχουν καθαροί τίτλοι.

Να σημειωθεί ότι δεν τίθεται θέμα με την καταβολή της μισθοδοσίας των κληρικών και κατά συνέπεια τέτοιο θέμα δεν πρόκειται να τεθεί.

Οι ιεράρχες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την συνάντηση της Τετάρτης και ξέρουν ότι οι άριστες σχέσεις του κ. Βενιζέλου με την Εκκλησία δεν είναι καταλυτικό στοιχείο, αφού πάνω από όλα είναι ο νόμος (το μεσοπρόθεσμο) και οι αυστηροί επιτηρητές του (τρόϊκα).

Πηγή: www.ierovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: