Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ζακύνθου Χρυσόστομος: «part time μπορεί να γίνει σε μια άλλη δουλειά, στην Εκκλησία δεν μπορεί να γίνει»

Σε παρανόηση αποδίδει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος τα όσα συζητούνται για την «κατάργηση» του ράσου στους προς χειροτονία Ιερείς υπενθυμίζοντας παράλληλα και την λαϊκή ρήση που λέει ότι «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά». Ο κ. Χρυσόστομος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ανέφερε για ποιο λόγο σήμερα δεν υπάρχουν αρκετοί προς χειροτονία κληρικοί, έκανε λόγο για τις πρεσβυτέρες, τόνισε ότι το μνημόνιο δεν μπορεί «να ακολουθηθεί στην Εκκλησία και να εφαρμοστεί», ενώ εξέφρασε και την άποψή του για τις διαμαρτυρίες πιστών εναντίων της κάρτας του πολίτη.

«Νομίζω ότι έχει γίνει μία παρανόησης και για την οποία υπάρχει απάντηση από την Αρχιεπισκοπή», είπε ο κ. Χρυσόστομος, αναφερόμενος στη συζήτηση περί ράσου, συμπληρώνοντας όμως και «αυτό που λέει ο λαός ότι το ράσο δεν κάνει τον παπά».

«Και θα πάμε στην εξής λογική» σημείωσε. «Στην αγροτιά θα επιβάλλεις στον παπά που πάει με το τρακτέρ του ή θερίζει ν α φοράει ράσο; Επομένως να λοιπόν, η απάντηση έρχεται αυτομάτως».

Ερωτώμενος για το εάν ο ίδιος φοράει ράσο στο εξωτερικό, αρχικά είπε: «φοράω κουστούμι», συμπληρώνοντας: «Αναλόγως που πάω». «Εάν πάω στην Αρχιεπισκοπή ή σε μία Εκκλησία θα φορέσω τα ράσα μου, αλλιώς θα φορέσω κουστούμι».

«Υπάρχει πιλότος που είναι παπάς» είπε ενώ ανέφερε και παράδειγμα από την Μητρόπολή του. «Στη Ζάκυνθο έχω έναν παπά που είναι επιπλοποιός». Πως θα πάει να εργαστεί με το ράσο;», ενώ σε άλλη σημείο τη συνέντευξης διερωτήθηκε «που είναι το πρόβλημα» εάν είναι τραπεζικός να πάει με το κουστούμι στην εργασία του.

«Για να μην δημιουργηθεί σχίσμα και αν μην γίνει κουβέντα, το καλύτερο είναι η ανοχή. Αυτό το έχω πει στην Ιεραρχία μέσα» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, ενώ ερωτώμενος για το εάν υπήρξαν αντιδράσεις στα λεγόμενά του απάντησε: «Όταν μιλώ εγώ δεν μπορούν να φωνάξουν εύκολα γιατί φωνάζω κι εγώ».

Αναφερόμενος στην εγκύκλιο του Υπουργείου, είπε πως είναι πολύ λογικό το κράτος να θέλει να ξέρει πόσους Ιερείς θα χειροτονήσουμε για να προγραμματίσει τα έξοδά του. «Παραμένει το αίτημα και περιμένουμε απάντηση», είπε χαρακτηριστικά.

«Το μνημόνιο δεν μπορεί να ακολουθηθεί στην Εκκλησία και να εφαρμοστεί» τόνισε ο κ. Χρυσόστομος και υπογράμμισε πως «εάν 100 υπάλληλοι γίνουν 20 σε μια υπηρεσία, κουτσά – στραβά, θα ανταπεξέλθει η υπηρεσία. Στην περίπτωση των κληρικών την ίδια μέρα, την ίδια ώρα, πρέπει να λειτουργούν όλοι οι παπάδες».

«part time μπορεί να γίνει σε μια άλλη δουλειά, στην Εκκλησία δεν μπορεί να γίνει» είπε με έμφαση.

Κάνοντας λόγο για τα κενά Ιερέων στις Μητροπόλεις τόνισε πως το πρόβλημα είναι ότι «Δεν δέχονται οι γυναίκες να γίνουν πρεσβυτέρες» . «Σήμερα η παπαδιά δεν στερείται τίποτα» σημείωσε ο κ. Χρυσόστομος και συνέχισε: « Ένα πράγμα στερείται ότι δεν μπορεί να φύγει από τη λέξη ''κυρία''. Αν είναι αποφασισμένη μια γυναίκα ότι μπορεί να μείνει κυρία, μπορεί να γίνει και παπαδιά». «Δεν μπορεί να ανέβει στο τραπέζι να χορέψει», κατέληξε.

Επανερχόμενος στο «5/1» είπε πως «Όταν θα έρθει το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα ή κυρίως στις μεγάλες εορτές που έρχεται η Ενορία, το χωριό και μου ζητάει παπά, εγώ θα τον στείλω στον Υπουργό» και συνέχισε λέγοντας πως «Σήμερα του λέω δεν έχω παπά γιατί δεν ήρθε κανείς από το χωριό σου να τον κάνω παπά. Αύριο τι θα του πω; Έχω παπά, αλλά δεν μου τον κάνουν, δεν μου το επιτρέπουν».

Απαντώντας στο γιατί η Εκκλησία να μην πληρώνει μόνη της τους κληρικούς είπε πως σήμερα ελάχιστες Μητροπόλεις θα μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα ενός Ιερέα, κάνοντας λόγια για μείωση εσόδων μεγαλύτερη από 40% , φέρνοντας και ως παράδειγμα τον Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου».

Τέλος, ερωτώμενος για τις αντιδράσεις στην «κάρτα του πολίτη», σχολίασε κάτι που είπε στην Εκδήλωση της Συνόδου για το Μέγα Φώτιο. «Αυτή την ώρα περίπου στο Σύνταγμα πηγαίνουν κάποιοι για το θέμα της ''κάρτας''. Μετά από όσα μας είπε ο καθηγητής ζήτω και προτρέπω να φύγουμε και να πάμε στο Σύνταγμα, να τα επαναλάβουμε εκεί για να πούμε σε αυτούς που λένε ότι είναι πιστοί, ότι όποιος έχει το Χριστό μέσα του δεν φοβάται τον αντίχριστο».

Καταλήγοντας τόνισε: « Το ίδιο λέω και σε εσάς όλους, όσους ακούτε και όσους βλέπετε. Βάλτε το Χριστό μέσα σας και δεν φοβόσαστε τίποτα από εκεί και πέρα. Είναι δυνατόν να είσαι πιστός, να είσαι Χριστιανός, να διαλαλείς το πιστεύω σου και να φοβάσαι τον αντίχριστο;». «Το κακό και το καλό κύριοι, ενυπάρχει μέσα μας, μέσα από μία ελευθερία που έφτιαξε τον άνθρωπο ο Θεός».

Πηγή: anagrafes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: