Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΙΣΚΕ για τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσής του

Πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα την 22α Φεβρουαρίου η ετήσια Γενική Συνέλευση των Κληρικών της Ελλάδος στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών. Μετά την καθιερωμένη προσευχή και την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των κεκοιμημένων μελών του Συνδέσμου άρχισε η συνεδρίαση με την ψήφιση του Απολογισμού και Προϋπολογισμού παρελθόντος και τρέχοντος έτους αντίστοιχα.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου π. Γεώργιος Σελλής ο οποίος καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους, όσους συμμετείχαν σύμφωνα με το καταστατικό δι΄ επιστολής και ιδιαίτερα τους εκλεκτούς ομιλητές οι οποίοι όπως τόνισε τιμούν με την παρουσία τους τον Ιερό Σύνδεσμό. Αισθητή η απουσία εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου. 

Κατόπιν τον λόγο έλαβαν οι Ομιλητές, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πρωτοπρεβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας κος Απόστολος Νικολαΐδης και η Διευθύντρια του Τ.Π.Ο.Ε.Κ.Ε κα Αικατερίνα Πατσιά. 
Ο π.Γεώργιος Μεταληνός με τον γνωστό δικό του μοναδικό τρόπο τόνισε τον ρόλο και την προσφορά των Κληρικών από ιδρύσεως της Εκκλησίας έως και την σημερινή εποχή. Τόνισε ότι ο ρόλος του κληρικού είναι απελευθερωτικός τόσο στην εποχή της δουλείας αλλά και κατά τις περιόδους της ελευθερίας στον αγώνα για την εσωτερική απελευθέρωση από τα πάθη. Σήμερα οι περιστάσεις επιβάλλουν ο Κλήρος μας ΄΄ εγερθήναι΄΄ και ΄΄αγωνισθήναι΄΄ υπέρ του έθνους και του σύμπαντος κόσμου. 

Ο κος Απόστολος Νικολαΐδης ευχαρίστησε που είχε την ευκαιρία να αναπτύξει ένα πρωτότυπο πράγματι θέμα ΄΄ κληρικοί και συνδικαλισμός ΄΄ με το οποίο δεν είχε στο παρελθόν ασχοληθεί σχεδόν κανένας. 

Ο κος Νικολαΐδης αφού μίλησε γενικά για το τι εννοούμε με τον όρο ΄΄συνδικαλισμός΄΄ αναφέρθηκε διεξοδικά στο αν έχει το δικαίωμα ο κληρικός να συνδικαλίζεται. Μεταξύ των άλλων ο κος καθηγητής είπε ότι: ΄΄ Ο Κληρικός δεν προβάλλει δικαιώματα αλλά αγωνίζεται για τα δικαιώματα των πιστών. Εργάζεται διαρκώς και ακούραστα το έργο της σωτηρίας των ανθρώπων. Η διαφορετικότητα του Κληρικού είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος που επεξεργάζεται την θεία αλλοίωση αντίθετα από την κοσμική λογική που αναζητεί το ατομικό συμφέρον. 

Η ιερωσύνη ανεξάρτητα από τα κίνητρα των ανθρώπων είναι χάρισμα και επομένως διακονία. Το χάρισμα έχει να κάνει με διαχείριση και όχι με κατοχή και προσφέρεται ανιδιοτελώς. 

Πρόβλημα αρχίζει να υπάρχει όταν λησμονεί κανείς την αποστολή του και μεταλλάσει την διακονία σε εξουσία.. Από εδώ θα ξεκινήσει η αντίσταση- αντίδραση που θα πάρει την μορφή συνδικάτου με όλα τα παρεπόμενα, όπως η διάσπαση, κάτι το οποίο δεν συνάδει με την εκκλησιαστική ενότητα, την χρήση βίας που θα φέρει αντιβία, μεθόδους πίεσης για την επιτυχία τους κλπ. 

Εν κατακλείδι οι μεμονωμένες κινήσεις για εκπλήρωση αιτημάτων δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και ως εκ τούτου θεωρείται αναγκαία η συσπείρωση από ένα όργανο δράσης που θα έχει στόχο την διασφάλιση του ιερατικού αξιώματος την αντιμετώπιση των διακρίσεων και αδικιών εις βάρος των ιερέων και την ασφαλιστική κάλυψη των ιδίων και των οικογενειών των ιδίως σε μια κοινωνία όπως η ελληνική όπου όποιος δεν έχει φωνή δεν διασφαλίζει ούτε τα αυτονόητα.΄΄ 

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η κα Αικατερίνα Πατσιά Διευθύντρια του Ταμείου Πρόνοιας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος (ΤΠΟΕΚΕ) η οποία ανέφερε πως το Ταμείο των Κληρικών βρίσκεται σε καλή κατάσταση έναντι των άλλων ταμείων του Δημοσίου που χορηγούν τα εφάπαξ, και ότι αυτό οφείλεται στην ανταπόκριση των Κληρικών και των Ιερών Μητροπόλεων οι οποίοι καταβάλλουν τα αναλογούντα ποσά. Κάλεσε για άλλη μία φορά τους ιερείς σε συνεργασία και επισημάνθηκε η ανάγκη υπάρξεως ελεγκτικού μηχανισμού στην περίπτωση που μερικοί ιερείς καταστρατηγούν την υποχρέωση της κληρικοσήμανσης. 

Στο δεύτερο μέρος της συνελεύσεως ο Πρόεδρος του ΙΣΚΕ έκανε απολογισμό πεπραγμένων του παρελθόντος έτους και έθεσε νέα ζητήματα για τα οποία ζήτησε την έγκριση της Γενικής Συνελεύσεως, όπως` 

Υλοποίηση της αποφάσεως της προηγούμενης Γ.Σ. για καταβολή ετήσιου εφάπαξ ποσού από όλους τους κληρικούς της Ελλάδος υπέρ του ΙΣΚΕ όπως συμβαίνει σ΄ όλους τους κλάδους του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. 

Εάν η Ιερά Σύνοδος δεν μας απαντήσει ο Πρόεδρος ζήτησε εξουσιοδότηση να προβεί το Δ.Σ. σε νόμιμες ενέργειες για την κατάργηση του ποσού που παρακρατείται από τον μισθό των Ιερέων για τα περιοδικά Εκκλησία και Εφημέριο. 

Οι Ιερείς παμψηφεί ενέκριναν την εισήγηση με την διευκρίνιση ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει η έκδοση των περιοδικών. Να μελετηθεί και να διευκρινισθεί εάν ένα τμήμα του ποσού αυτού που παρακρατείται μπορεί να καταβάλλεται υπέρ του ΙΣΚΕ. 

Έντονη ήταν η αντίδραση αλλά και η δυσαρέσκεια συνταξιούχων Κληρικών οι οποίοι μετά την συνταξιοδότηση τους σταματούν να λαμβάνουν τα περιοδικά. 

Ένταση προκλήθηκε όταν ο Πρόεδρος έθεσε θέμα υπαγωγής μας στο δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς. Οι απόψεις που εκτέθησαν ήταν διαφορετικές. Υπήρξε η άποψις ότι πρέπει να ενταχθούμε στο ως άνω καθεστώς ολοκληρωτικά για να εξασφαλίσουμε τα κεκτημένα των Δημοσίων Υπαλλήλων και η άλλη άποψις ότι είμεθα Λειτουργοί και δεν πρέπει να αποποιηθούμε αυτής μας της ιδιότητος. 

Τελικά επεκράτησε η άποψις ότι θα πρέπει να παραμείνει η κατάστασις ως έχει αλλά να γίνουν προσπάθειες για την ένταξη των κληρικών μισθολογικά στο καθεστώς των Δημοσίων Υπαλλήλων. 

Άλλα θέματα τα οποία ετέθησαν ήταν η ανάγκη μέριμνας για αποκατάσταση των αποφοίτων των ΤΕ και την υπαγωγή τους στην σωστή μισθολογική κλίμακα καθώς επίσης και την ανάληψη πρωτοβουλιών γιά την αποκατάσταση καί την άρση του Εκκλησιαστικού Επιτιμίου του κ. Νικολάου Σωτηροπούλου, διακεκριμένου αγωνιστού, καί άριστα καταρτισμένου επιστήμονος σε θέματα αντιαιρετικού αγώνος. 

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος επικαλούμενος το Άρθρου 5 § 3 που αναφέρει ότι ως επίτιμα μέλη του Σωματείου μπορούν να ανακηρυχθούν από το Δ.Σ. οι Ορθόδοξοι Πατριάρχες, Αρχιερείς εν ενεργεία ή εφησυχάζοντες αναλόγως προς τις υπηρεσίες τους προς τον Σύνδεσμο, πρότεινε βάσει αυτού του άρθρου σε πρώτη φάση και σε δείγμα καλής θέλησης προς τους Αρχιερείς να ανακηρύξουν ως επίτιμα μέλη τους Αρχιερείς που δεν έβαλαν κανένα εμπόδιο τουλάχιστον σ΄ όσους ιερείς ησχολήθησαν με τον ΙΣΚΕ αλλά και επέτρεψαν σ΄ όλους τους ιερείς της Μητροπόλεως τους να γραφούν ως μέλη, τους Αρχιερείς ΖΙΧΝΩΝ - ΚΟΝΙΤΣΗΣ και ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ, καθώς επίσης για τον ίδιο λόγο αλλά και διότι σε καιρούς χαλεπούς δίνει λόγο Ορθοδόξου μαρτυρίας τον Μητροπολίτη ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Το Δ.Σ. προτίθεται να πράξει το ίδιο στην συνέχεια και για άλλους Αρχιερείς. 

Τέλος ο Πρόεδρος ευχαρίστησε το Προϊστάμενο και τους Εφημερίους του Ιερού Ναού του Αγίου Ελευθερίου για την ολόθερμη και εγκάρδια φιλοξενία και τους αδελφούς Ιερείς που περευρέθησαν από απομεμακρυσμένες περιοχές όπως τον Πρόεδρο του Ιερού Συνδέσμου των Κληρικών της Χίου, του Καρπενησίου, της Κεφαλονιάς , κ.α. 

Τέλος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της Γενικής Συνελεύσεως. 

Υπενθυμίζεται ότι τον μήνα Νοέμβριο τρέχοντος έτους θα πραγματοποιηθούν βάσει του καταστατικού αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΚΕ

Το φωτογραφικό υλικό είναι από τη σελίδα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: