Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 16 χρόνια (2008-2024) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η Πρίγκηπος παγκόσμιο κέντρο για το περιβάλλον

ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ κέντρο περιβαλλοντικών ερευνών φιλοδοξεί να μετατρέψει το Ορφανοτροφείο στη νήσο Πρίγκηπο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος. Το ιστορικό κτίριο θα στεγάσει ένα διεθνές κέντρο, το οποίο σκοπεύει στην ανάδειξη των επιστημονικών καινοτομιών και στην παραγωγή νέων ερευνών που σχετίζονται με το περιβάλλον τόσο της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου όσο και ολόκληρης της υφηλίου.

Oπως αποκαλύπτει η Real planet, οι βάσεις για τον τρόπο λειτουργίας και τους στόχους που θα έχει το νέο περιβαλλοντικό ινστιτούτο τέθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη μελών της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στο Φανάρι. Πλέον, το μόνο που απομένει για την έναρξη λειτουργίας του περιβαλλοντικού κέντρου είναι να υπάρξει μια κατάληξη στον διεθνή οργανισμό, υπό την αιγίδα του οποίου το νέο ινστιτούτο θα παράγει έργο. Για τον λόγο αυτό, μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν επαφές τόσο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όπως αναφέρει ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Ιωάννης Μπατής. 

Συνεργασία στην έρευνα

Στη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη έγινε παράλληλα και πρόταση για τον τίτλο που θα έχει το «πράσινο» ινστιτούτο, ο οποίος -εκτός απροόπτου- θα είναι Διεθνές Κέντρο Περιβαλλοντικών Μελετών. Εκείνο που είναι πλέον απόλυτα βέβαιο είναι το πλαίσιο εντός του οποίου θα παράγεται η περιβαλλοντική έρευνα. 

Ο στόχος για το κέντρο του Πατριαρχείου είναι να αποτελέσει το σημείο επαφής των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της ευρύτερης περιοχής που ασχολούνται με το περιβάλλον. Ηδη, σε εξέλιξη βρίσκονται επαφές με πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Τουρκίας αλλά και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου πανεπιστημίων που θα συμβάλλει στο ερευνητικό έργο. 

Την αναζήτηση του διεθνούς οργανισμού που θα ενισχύσει την υπόσταση του περιβαλλοντικού κέντρου του Πατριαρχείου, όπως επίσης και των πανεπιστημίων που θα συμμετάσχουν στην ερευνητική «δεξαμενή», έχουν αναλάβει οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ.

Οι κλιματικές αλλαγές

Οπως συμφωνήθηκε μετά τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το ΑΠΘ θα παίξει το ρόλο του επιστημονικού συντονιστή του περιβαλλοντικού κέντρου. «Εχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα αναπτυχθούν οι δράσεις του διεθνούς κέντρου. Εχουμε ήδη καταλήξει να εστιάσουμε στην προστασία της βιοποικιλότητας, τις κλιματικές αλλαγές και τις φυσικές καταστροφές, αλλά και σε θέματα που είναι λιγότερο γνωστά, όπως η κοινωνική οικολογία, η περιβαλλοντική ιστορία και περιβαλλοντική ηθική», λέει ο καθηγητής Οικολογίας και αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Ι. Μπατής.

Οσο για το θέμα του δικτύου ερευνητικών ιδρυμάτων, ο Ι. Μπατής δηλώνει ότι ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. «Χωρίς να θέλουμε να αποκαλύψουμε συγκεκριμένα ονόματα και επαφές, μπορώ να σας πω ότι, μέχρι στιγμής, έχουμε ήδη ενοχλήσει αρκετό κόσμο και η ανταπόκριση που έχουμε λάβει είναι απόλυτα θετική». 

Από την άλλη, πηγές από το Φανάρι αναφέρουν ότι το βασικό μέλημα στα πρώτα βήματα του περιβαλλοντικού κέντρου θα είναι να ασχοληθεί με θέματα της Μαύρης Θάλασσας. «Είναι μια περιοχή με δεδομένα προβλήματα, τα οποία κινδυνεύουν να ενταθούν τα επόμενα χρόνια λόγω των νέων πετρελαϊκών εξορύξεων που ετοιμάζονται», ανέφερε το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Παρ’ όλα αυτά, απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός κέντρου που θα ασχολείται με τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών σε κάθε περιοχή του κόσμου. «Η οικουμενικότητα αυτού του κέντρου είναι δεδομένη, εξαιτίας του τρόπου που ο ίδιος ο Πατριάρχης αντιλαμβάνεται το ζήτημα του περιβάλλοντος», σχολιάζει η Θεοδότα Νάντσου, συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF. 

Εχοντας συνεργαστεί αρκετές φορές με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας για τη διοργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων, η Θ. Νάντσου δηλώνει πως το ενδιαφέρον του Πατριάρχη για το περιβάλλον χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980. «Ακόμη και προτού γίνει ο ίδιος Πατριάρχης, είχε αναλάβει να προωθεί πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το περιβάλλον. 

Τα τελευταία χρόνια η ενασχόλησή του έχει ενταθεί και έχει διοργανώσει σεμινάρια ακόμα και για να αποκτήσουν οι ιερωμένοι γνώσεις για περιβαλλοντικά ζητήματα. Το ενδιαφέρον του είναι γνήσιο και ειλικρινές και όλα αυτά δεν γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους», προσθέτει η διευθύντρια του WWF. 

Βιοκλιματικό το Ορφανοτροφείο

ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ, ξεχωριστή σημασία έχει η εγκατάσταση του Παγκόσμιου Κέντρου Περιβαλλοντικών Μελετών στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου. 
Σχεδόν μισό αιώνα μετά το κλείσιμό του από τις τουρκικές Αρχές, το μοναδικής αρχιτεκτονικής κτίριο παραμένει σήμερα εγκαταλελειμμένο. Η καταδίκη της Τουρκίας, τον περασμένο Ιούνιο, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αφαίρεση του τίτλου ιδιοκτησίας από το Πατριαρχείο, αναζωπύρωσε την ελπίδα να αποκτήσει το κτίριο ξανά ζωή. Σήμερα υπάρχει η βούληση για την ολοκληρωτική ανακαίνισή του και τη μετατροπή του σε βιοκλιματικό κτίριο! 

«Η καθιέρωση της συνεργασίας με κάποιον διεθνή οργανισμό θα σημάνει και τη χρηματοδότηση των έργων ανακαίνισης του Ορφανοτροφείου. Εφόσον αποτελεί το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης, υπάρχουν σκέψεις για να ενισχυθεί με πιστοποιημένη “οικολογική” ξυλεία και να αποκτήσει τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση», δηλώνει ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Ι. Μπατής.

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ (8/2/2011) στο Real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: