Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 10 χρόνια (2008-2018) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Θεολογική Ημερίδα στο Βόλο με θέμα «Θρησκευτικά: η αναγκαία απάντηση για το νόημα της γνώσης»

Από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος:
Θεολογική Ημερίδα
Μη θεολόγοι μιλούν για το μάθημα των θρησκευτικών

Θεολογική Ημερίδα θα πραγματοποιήσει η Τοπική μας Εκκλησία, σε συνεργασία με την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και Λαρίσης και την Ένωση Θεολόγων Μαγνησίας, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Θεσσαλίας, με θέμα «Θρησκευτικά: η αναγκαία απάντηση για το νόημα της γνώσης»

Αντικείμενο της Ημερίδας θα είναι η ανάδειξη της σπουδαιότητας της διατήρησης του μαθήματος των θρησκευτικών ως υποχρεωτικό μέσα στον κύκλο των μαθημάτων και ἡ συμβολή του στην αγωγή των νέων και στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.

Σε μία περίοδο που πολλοί συζητούν την κατάργηση του μαθήματος ή την υποβάθμισή του σε επιλεγόμενο, η Θεολογική Ημερίδα μπορεί να καταδείξει μία αδιαπραγμάτευτη αλήθεια, ότι τα Θρησκευτικά είναι όντως η αναγκαία απάντηση για το νόημα της γνώσης.

Την Ημερίδα, που θα ξεκινήσει στις 9 π.μ., θα χαιρετίσουν ο κ. Απόστολος Ποντίκας, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Μαγνησίας - Λαρίσης και ο κ. Τριαντάφυλλος Πασσιάς, Πρόεδρος της Ενώσεως Θεολόγων Μαγνησίας Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Θα ακολουθήσουν τρεις συνεδρίες, στις οποίες θα ομιλήσουν:

1. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Κοινωνιολόγος - Θεολόγος, Σύμβουλος Α΄ για Εκκλησιαστικά θέματα στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες και στην Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ε. Ε., με θέμα: «Η νέα γεωπολιτική σκηνή των θρησκειών στη διευρυμένη Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές για την Ευρωπαϊκή κοινωνία και το σχολικό περιβάλλον»

2. Η κ. Μαρία Πλατσίδου, Επίκουρος Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο Τμήμα Εκπαιδευτικής καί Κοινωνικής Πολιτικής, με θέμα: «Τα ηθικά και ηρωικά πρότυπα παιδιών και εφήβων και ο ρόλος τους στην ανθρωπιστική εκπαίδευση»

3. Ο κ. Μιχαήλ Τρίτος, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., με θέμα: «Γιατί πρέπει το μάθημα των Θρησκευτικών να είναι υποχρεωτικό»

4. Ο κ. Παντελής Σαββίδης, Δημοσιογράφος, με θέμα: «Μία Δημοσιογραφική προσέγγιση στην αναγκαιότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών»

5. Ο κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, Καθηγητής Ιατρικής του Α.Π.Θ., με θέμα: «Η αναγκαιότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών»

6. Ο κ. Αντώνιος Σμυρναίος, Λέκτορας Νεοελληνικής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «Όταν το Μυστήριο συναντά το μάθημα: Τα Θρησκευτικά ως ανάγκη, ως απειλή, ως εναλλακτική πολιτιστική γυμναστική» και

7. Η κ. Δέσποινα Τσιάνου - Γούση, Ιατρός, με θέμα: «Παιδεία δίχως Θεό αντέχεται;».

Οι εργασίες της Ημερίδας θα μεταδοθούν ραδιοφωνικά από τον Ρ/Σ της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και την ιστοσελίδα της τοπικής Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: