Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Κύπρος: Το ΠΣΕ καταδικάζει τη διακοπή της Χριστουγεννιάτικης Θείας Λειτουργίας στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο

του Α. Βικέτου στο omogeneia.ana-mpa.gr

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών καταδικάζει τη διακοπή της Χριστουγεννιάτικης Θείας Λειτουργίας στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, αναφέρει σε επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ο ΓΓ του ΠΣΕ, αιδεσιμότατος Dr. Olav Fykse Tveit.

Σε απαντητική του επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο αιδεσιμότατος Tveit αναφέρει ότι το ΠΣΕ έχει πληροφορήσει για το συμβάν τον Ύπατο Αρμοστή των ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Navanethem Pillay και τον Ειδικό Εισηγητή των ΗΕ για τη θρησκευτική ελευθερία Heiner Bielefeldt, ζητώντας τους να διασφαλίσουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα.

"Καταδικάζουμε έντονα αυτές τις πράξεις, καθώς πιστεύουμε ότι συνιστούν κατάφορη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, όπως διασφαλίζεται από την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από πολλά άλλα διεθνή θεσμικά όργανα" αναφέρει ο ΓΓ του ΠΣΕ.

Συμπληρώνει ότι το ΠΣΕ δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται τη θρησκευτική ελευθερία και να συμπαραστέκεται στα θύματα που διώκονται λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

"Πιστεύουμε ότι, όπως αναφέρεται στο προοίμιο της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η εγγενής αξιοπρέπεια και τα ίσα και απαράγραπτα δικαιώματα όλων των μελών της ανθρώπινης φυλής είναι το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο" καταλήγει ο αιδεσιμότατος Tveit.

Η Εκκλησία της Κύπρου δημοσιοποίησε και τις επιστολές Tveit προς Pillay και Bielefeldt, στις οποίες ο ΓΓ του ΠΣΕ ενημερώνει τα ΗΕ για το συμβάν. Σε αυτές ο αιδεσιμότατος Tveit καταγράφει το επιχείρημα των κατοχικών αρχών, ότι δεν ζητήθηκε άδεια για τη Λειτουργία.

Όπως όμως αναφέρει, "η εκκλησία (του Αγίου Συνεσίου) είναι ένας από τους επτά λατρευτικούς χώρους στην περιοχή, που διέπονται από ειδικό καθεστώς, βάσει του οποίου μπορούν να λάβουν χώρα θρησκευτικές τελετές σε τακτικά χρονικά διαστήματα, χωρίς προηγούμενη άδεια".

Τέλος, ο ΓΓ του ΠΣΕ ζητά από τους αξιωματούχους των ΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα να αξιοποιήσουν τις καλές τους υπηρεσίες για να διασφαλίσουν "τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως της θρησκευτικής ελευθερίας των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων" στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της Κύπρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: