Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Η ώρα της Μονής Μουνδών

Γράφει η εφημερίδα Δημοκρατική:
Ιστορικής σημασίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή σύσκεψη στη Νομαρχία καθώς είναι η πρώτη που ασχολείται με το Καθολικό της Μονής Μουνδών, όπου μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση. Η κινητοποίηση φορέων και πολιτών που ανησυχούν για την τύχη του μνημείου, και η οποία προκάλεσε τη συγκεκριμένη σύσκεψη, έγινε με αιχμή τις τοιχογραφίες που κινδυνεύουν με ολοκληρωτική αλλοίωση από τη διάβρωση του τοιχίου.
Η διαβεβαίωση της προϊσταμένης της 3ης ΕΒΑ κ.Αρ. Καββαδία ότι μετά στο πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου -τότε θα υπάρχει διαθέσιμο συνεργείο- θα ξεκινήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες, ήταν η απάντηση στο επείγον αίτημα για αποκατάσταση του τοιχίου και συντήρηση των τοιχογραφιών του καθολικού.
Επί τάπητος τέθηκαν και τα υπόλοιπα τμήματα του μοναστηριακού συγκροτήματος. Για τη χρηματοδότηση της μελέτης αναστύλωσης μέρους των τμημάτων αυτών, ήδη υπάρχει εξασφαλισμένο κονδύλι 75 χιλ. ευρώ από η ΝΑΧ, ενώ και ο Δήμαρχος Αμανής Γιώργος Χρίτης δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει 40 χιλ ευρώ για τον ίδιο σκοπό.
Στο αίτημα που επιτακτικά προβάλλει όλο αυτό το διάστημα, και κατατέθηκε και στη σύσκεψη, η Κίνηση 19 της Αμανής για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, ο Νομάρχης αν και δεν έδειξε ιδιαίτερα αισιόδοξος, εν τούτοις όπως είπε μέσα στις προτεραιότητες της ΝΑΧ, βρίσκεται δεύτερη μετά το Κάστρο της Χίου, η Μονή Μουνδών. Άλλωστε οι διεργασίες που τώρα δρομολογούνται σκοπό έχουν, πέρα από τις επείγουσες εργασίες στο Καθολικό, και την ωρίμανση του έργου για την ένταξη της συνολικής αποκατάστασης της Μονής σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Στα επείγοντα το Καθολικό
Αποφασεις από τη χθεσινή σύσκεψη
Συσσωμη η κοινωνία των Διευχών, πνευματικοί ανθρωποι της Χίου που έχουν αγωνισθεί επι χρόνια για τη Μονή, όπως ο δάσκαλος Γιώργος Χειλάς και ο καθηγητής Ανδρέας Αξιωτάκης, αλλά και ο Σύνδεσμος Κληρικών που έχει ενταξει την αποκατασταση του μνημείου στους σκοπους του, ήταν παρόντες στη χθεσινή συσκεψη που έγινε στη Νομαρχία, σχετικά με τις απαιτούμενες επεμβάσεις για την Αποκατάσταση της Μονής Μουνδών. Η σύσκεψη την οποία …λάμπρυνε με την απουσία της η Ιερα Μητρόπολη, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Νομάρχη Χίου κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη, του Δημάρχου Αμανής κ. Γεωργίου Χρίτη, της Προϊσταμένης της 3ης Ε.Β.Α. κ. Αριστέας Καββαδία και εκπροσώπων της Κίνησης 19 για την Αμανή.
Οι αποφάσεις που λήφθηκαν επι τόπου ήταν οι εξής:
1. Να γίνει άμεσα αποτίμηση των ζημιών που παρουσιάζει το καθολικό (στατική επάρκεια, υγρασίες κλπ.) με τη συνδρομή μηχανικών της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Χίου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν απαιτούνται σημαντικές επεμβάσεις στο κτίριο η 3η ΕΒΑ θα προχωρήσει άμεσα (μέσα στον Ιούλιο) στη στερέωση των τοιχογραφιών του καθολικού. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή απαιτούνται επεμβάσεις στο κτίριο, θα συνταχθεί σχετική Τεχνική έκθεση από τους μηχανικούς που θα πραγματοποιήσουν την αυτοψία, ώστε να προηγηθούν οι εργασίες στο κτήριο και στη συνέχεια να στερεωθούν οι τοιχογραφίες, αφού θα έχουν προηγουμένων εξυγιανθεί οι τοιχοποιίες του καθολικού και απαλλαγεί από τα προβλήματα της υγρασίας.
2. Όσον αφορά τη Μελέτη Αποκαταστάσεως των υπόλοιπων χώρων της Μονής, αποφασίσθηκε να εντοπισθεί η Μελέτη σε κτίρια που δεν απαιτούν εκτεταμένες αρχαιολογικές εργασίες και να ανατεθεί μέχρι το ύψος της σχετικής πίστωσης που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ν.Α. Χίου (75.000 ευρώ πιστώσεις από το Πρόγραμμα ΣΑΜΠ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου).
3. Ο Δήμος Αμανής θα συνδράμει στη Μελέτη Αποκατάστασης αναλαμβάνοντας αυτοτελώς κάποιο από τα κτίρια της Μονής, πιθανότατα το κωδωνοστάσιο.(Αυτό αν χωρεί)
Τοιχογραφίες SOS
Οι νωπογραφίες που σώζονται ως σήμερα στη Μονή Μουνδών και οι οποιες κινδυνεύουν από τη φθορά του χρόνου, ζωγραφίστηκαν με παραδοσιακή τεχνική (σε υγρο τοίχο) με επιρροή από τη Δύση από έναν ανώνυμο καλλιτέχνη το 1849, σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο της εκκλησίας στο εσωτερικό του Καθολικού. Πολύ σημαντική είναι η σκηνή στην αριστερή περιοχή του Νότιου τοιχώματος με την επιγραφή «Η ζωή ενός Αληθινού Μοναχού». Η νωπογραφία αναπαριστά ένα σταυρωμένο μοναχό με μία ζωγραφιά της κολάσεως στα αριστερά και μία ζωγραφιά με τον κόσμο και τον θάνατο σε δύο ξεχωριστά επίπεδα, στα δεξιά. Στο μοναστήρι μπορείτε να βρείτε επίσης μία μεγάλη βιβλιοθήκη με αρχαίες περγαμηνές που χρονολογείται το 1462 και θεωρείται ως η τελευταία μαρτυρία της Αγίας Ματρώνας της Χίου. (πληροφορίες Amani.gr)
Πηγή: www.dimokratiki.org/?p=9614

Δεν υπάρχουν σχόλια: