Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Η εκδρομή του Συνδέσμου Κληρικών Χίου στην Παναγία Αγιογαλούσαινα.


Ειρηνική «εισβολή» στα Βορειόχωρα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την χθεσινή εξόρμηση – εκδρομή που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου στο Άγιο Γάλας – Αγία Μαρκέλλα. Η συμμετοχή στην εκδρομή και μάλιστα για καθημερινή ημέρα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Έξι πούλμαν και αρκετά ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητα μετέφεραν τους τριακόσιους και πλέον εκδρομείς στη μακρινή αλλά θαυμάσια διαδρομή ως το Άγιο Γάλα.
Η Χίος μας διαθέτει μια πλούσια φυσική ομορφιά και παράλληλα είναι κατάσπαρτη από μνημεία. Είναι αγιασμένη από το αίμα των ηρώων της πίστεως και της πατρίδας. Για να καυχιόμαστε όμως γι’ αυτά ως απόγονοι και κληρονόμοι, πάνω απ’ όλα οφείλουμε να τα γνωρίζουμε. Σ’ αυτό αποσκοπούν οι εκδηλώσεις – εξορμήσεις που εγκαινίασε ο Σύνδεσμος από τον περασμένο Σεπτέμβρη με το σύνθημα: «Προσκύνημα στην αγιοτόκο Χίο». Αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά μεγάλη διοργάνωση. Οι δύο προηγούμενες ήταν στη Νέα Μονή και στη Μονή Μουνδών.

Οι προσκυνητές συγκεντρώθηκαν στην Παναγία την Αγιογαλούσαινα, πρώτο και κύριο σταθμό της εκδρομής, για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία. Στο μικρό ιερό βήμα της Παναγίας οι πατέρες Μαρκέλλος Μαλαφής και Γεώργιος Γεώργαλος συλλειτούργησαν, ενώ 10 ακόμη ιερείς συμπαραστάθηκαν συμπροσευχόμενοι. Γεμάτο το πάνω σπήλαιο, όπου βρίσκονται οι ναοί της Παναγίας και της Αγίας Άννας, αλλά και το «αγίασμα», μέχρι το νάρθηκα και έξω από το ναό, παντού άνθρωποι που ήρθαν να ανάψουν ένα κεράκι στη χάρη Της.

Οι ήπιες επεμβάσεις που έγιναν στον περιβάλλοντα χώρο (δρομάκια, γέφυρα, βοηθητικά κτίσματα), διευκολύνουν τους επισκέπτες – προσκυνητές και δένουν αρμονικά με το χώρο. Οι προσκυνητές διαπίστωσαν ότι ανάλογη φροντίδα πρέπει να τύχει και ο ναός της Παναγίας και το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο της και ότι, όπως ειπώθηκε και για τη Μονή Μουνδών, πρώτη προτεραιότητα έχει ο ναός και ο διάκοσμός του και ύστερα οι λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις και ο περιβάλλον χώρος.
Στο εκκλησίασμα μίλησε ο π. Γεώργιος Κωνσταντίνου πρόεδρος του Συνδέσμου, ενώ μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκαν κεράσματα από κατοίκους του χωριού και τον Σύνδεσμο, λουκουμάδες, καφέδες και βουτήματα, ξηροί καρποί και ούζο, χυμοί.
Σε όλους μοιράστηκε αναμνηστικό φυλλάδιο με πληροφορίες για την Παναγία Αγιογαλούσαινα.
Όσοι εκδρομείς ήθελαν, ξεναγήθηκαν στο Σπήλαιο κατά ομάδες.
Λίγο μετά τις 12μ. η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε αποχαιρετώντας τα χωριουδάκια της Αμανής, Άγιο Γάλα, Μελανιός, Τρύπες, Παρπαριά και Πιραμά.
Επόμενος σταθμός το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας. Οι προσκυνητές κατέκλυσαν το ναό. Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε η Παράκληση της Αγίας.
Οι εκδρομείς κατά παρέες γευμάτισαν σε εστιατόρια της περιοχής Αγίας Μαρκέλλας και Λήμνου και γύρω στις 5 το απόγευμα άρχισε η επιστροφή των εκδρομέων στις ενορίες τους.
Οργανωμένα συμμετείχαν με πούλμαν εκδρομείς από Πυργί (2 πούλμαν), Καλλιμασιά (1), Θυμιανά (1), Καταρράκτη και Μέσα Διδύμα (1), Άγιο Γεώργιο Βροντάδου και Χαλκειός (1).
Ευχή, όπως εκφράστηκε από τα στόματα όλων, ο Σύνδεσμος να διοργανώσει σύντομα και άλλη εξόρμηση – εκδρομή τόσο εντός, όσο και εκτός Χίου.

Ο π. Μαρκέλλος μνημονεύει στα Άγια.

Διακρίνονται οι πατέρες Κων/νος Κρουσουλούδης, Δημήτριος Πύρρος, Χριστοφόρος Γουρλής, Γεώργιος Κολόμβος, Κωνσταντίνος Μελεξές και Πλάτων Κανέρης.








Ο ναός της Παναγίας ως θαυματουργός απολάμβανε ιδιαίτερου σεβασμού και απεριόριστης τιμής, και σε αυτό συνέτεινε και το αγίασμα του ναού, το θαυματουργό «άγιο γάλα της Παναγίας», για το οποίο λεγόταν…ότι κατά την ώρα της θείας λειτουργίας έσταζε ως γάλα από τους μαστοειδείς σταλακτίτες…...
Ο ναός προσέλκυε ικέτες, ασθενείς που είχαν τάξει στη χάρη της Παναγίας, προκειμένου να γίνουν οι πόνοι τους «μέλι γάλα», και γενικότερα προσκυνητές όλο το χρόνο και ιδιαίτερα τον Δεκαπενταύγουστο. Η κοσμοσυρροή όμως έφθανε στο αποκορύφωμά της στις 23 Αυγούστου, «τα Νιάμερα», ημέρα «Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου», οπότε πανηγυρίζει,…, και ο ναός και το χωριό.

Πηγή: Κωνσταντίνου Ε. Φραγκομίχαλου, Το Άγιο Γάλας της Χίου. Μνημείο Φύσης, Ιστορίας και Τέχνης, εκδόσεις «άλφα πι», Χίος 2008, σελίδες 207.


Το τέμπλο της Αγίας Άννας

Ο κυρίως ναός της Παναγίας εσωτερικά (άποψη του ξυλόγλυπτου τέμπλου)







Ο ναός της Παναγίας και τα προσκτίσματά του





Λουκουμάδες προσφέρθηκαν σε όλους τους εκδρομείς - προσκυνητές

Δίγλωσση ενημερωτική στήλη στο κτήριο υποδοχής επισκεπτών


Άποψη του ναού της Παναγίας.


6 από τους 12 Ιερείς μέλη του Συνδέσμου που συμμετείχαν στο προσκύνημα.

(π. Γεώργιος Γεώργαλος, π. Αλέξανδρος Κατσαρός, π. Γεώργιος Κατσαρός, π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, π. Δημήτριος Πύρρος και π. Ιωάννης Κοντός)




Οι εκδρομείς κατέκλυσαν το ναό της Αγίας Μαρκέλλας για να συμπροσευχηθούν με τους ιερείς στην Παράκληση της Αγίας.

Στο Ιερό Βήμα του ναού της Αγίας Μαρκέλλας.

(π. Δημήτριος Πύρρος, π. Μαρκέλλος Μαλαφής, π. Ιωάννης Κοντός και π. Κωνσταντίνος Μελεξές)

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου τελεί την Παράκληση.

Κατηφορίζοντας το Αίπος στο τέλος μιας ευλογημένης ημέρας.

Οι φωτογραφίες είναι του π. Γ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: