Από την εφημερίδα Η Αλήθεια:

Ένα έντιμο βιβλίο
ΟΠΩΣ επισήμανε ο Μιχάλης Βαρλάς «ο Ανδρέας Μιχαηλίδης κατόρθωσε να κάνει ένα βιβλίο έντιμο που από μόνο του ξεπερνά τους προβληματισμούς για την αναγραφή των ονομάτων ή τις ενδεχόμενες αντιδράσεις από πλευράς των οικογενειών των κατηγόρων αλλά και από τους πολιτικούς επιγόνους τους, αν υπάρχουν τέτοιοι στη Χίο. Αποκαλώ το βιβλίο έντιμο, γιατί δεν προσπαθεί ούτε κατ’ελάχιστον να μας ξεγελάσει για τις προθέσεις του συγγραφέα αλλά και γιατί ο Ανδρέας Μιχαηλίδης χρησιμοποιεί με εξαιρετική συνέπεια μια πολύ πυκνή τεκμηρίωση για να στηρίξει τα επιχειρήματά του. Η τελευταία φράση που διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο τού βιβλίου είναι εύγλωττη για τα κίνητρα της έκδοσης. “Ο Ιωακείμ παραμένει ο μόνος εαμικός Μητροπολίτης ο οποίος δεν αποκαταστάθηκε από την επίσημη Εκκλησία μέχρι σήμερα”.»
Ένας δεσπότης ακτιβιστής
ΣΤΗ συνέχεια ο ομιλητής, αφού αναφέρθηκε στην ιστορική δράση του Ιωακείμ στους Μακεδονικούς αγώνες, αλλά και υπέρ του Πατριαρχείου, όπως επίσης και στην εμπλοκή του στο Βενιζελικό κίνημα υπογράμμισε ότι «ο Ιωακείμ ήταν ένας δεσπότης ακτιβιστής, κοινωνικός, πολιτικός, άνθρωπος μιας εποχής που έφευγε πια και αποτελούσε τροχοπέδη για τη νέα κατάσταση πραγμάτων». «Είναι εμφανές» τόνισε ο Μιχάλης Βαρλάς «ότι σε μεγάλο βαθμό κάτω από τις ανόητες και κοινότοπες καταγγελίες κατά του μητροπολίτη υποφώσκει η διεκδίκηση του ελέγχου των κοινωνικών και κοινοτικών θεσμών από το μετακατοχικό καθεστώς. Η έκπτωση του μητροπολίτη συγκυριακά σχετίζεται με μικρότητες, προσωπικές αντιδικίες, μικροκομματικούς ανταγωνισμούς, τοπικά συμφέροντα αλλά το υπόστρωμά της είναι κοινό με ό,τι συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα· με την προσπάθεια συμμοριών να καταλάβουν όχι μόνο την πολιτική εξουσία αλλά και τους κοινωνικούς και κοινοτικούς θεσμούς σε όλα τα επίπεδα μέσα από τη φυσική και ηθική εξόντωση των αντιπάλων τους».
Υγιείς και μιάσματα…

Αντίλογος;
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ όπως τόνισε καταλήγοντας ο Μιχάλης Βαρλάς, «στο δικό μας πόλεμο της μνήμης για την ταραγμένη δεκαετία του 1940 θα αναμετρηθεί μια πολωτική και μυθολογημένη εικόνα με μια ιστορία στα ανθρώπινα μέτρα. Δε θα αναμετρηθεί μια αριστερή μνήμη με μια δεξιά αλλά μια αντιμνήμη με μια κοινωνική μνήμη πλούσια σε επιχειρήματα, γνώσεις και δυνατότητες κατανόησης. Και από αυτή την άποψη ο εξαίρετος ιστορικός γιατρός Ανδρέας Μιχαηλίδης θα έχει μεγάλη επιτυχία αν προκαλέσει και τον αντίλογο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου