Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Βήματα ουσίας για την αποκατάσταση της Μονής Μουνδών

Γράφει η εφημερίδα Πολίτης:

ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ

Διπλή αποτελεσματικότητα είχε η συντονισμένη πίεση για σωστικές παρεμβάσεις στη Μονή Μουνδών.
Στη χθεσινή σύσκεψη, με τη συμμετοχή του νομάρχη και της προϊσταμένης της 3ης Ε.Β.Α., φάνηκε ότι καλύπτεται άμεσα η ανάγκη «πρώτων βοηθειών» για να σταματήσει η φθορά στις σπάνιας αξίας τοιχογραφίες της Μονής και παράλληλα “μπαίνει” το νερό στο αυλάκι για την εκπόνηση μελετών, που θα ωριμάσουν τη διεκδίκηση χρηματοδότησης αναστηλωτικών εργασιών στη Μονή τα επόμενα χρόνια.
Τον Ιούλιο Η πίεση που ασκήθηκε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και την Κίνηση «19» καρποφόρησε σύντομα, καθώς από την πρώτη συνάντηση με την κ. Αρ. Καββαδία δόθηκε εντολή σε συνεργείο συντηρητών να εποπτεύσει την κατάσταση. Από την επί τόπου παρουσία
τους διαπιστώθηκε ότι η σαθρότητα στα κονιάματα των τοίχων του καθολικού της Μονής είναι παλιά.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν απαιτούνται σημαντικές επεμβάσεις στο κτήριο, όπως δεσμεύτηκε η κ. Καββαδία, η 3η ΕΒΑ θα προχωρήσει άμεσα (μέσα στον Ιούλιο) στη στερέωση των τοιχογραφιών του καθολικού. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή απαιτούνται επεμβάσεις στο κτήριο, θα συνταχθεί Τεχνική έκθεση από τους μηχανικούς που θα πραγματοποιήσουν την αυτοψία, ώστε να προηγηθούν οι εργασίες στο κτήριο και στη συνέχεια να στερεωθούν οι τοιχογραφίες, αφού το καθολικό απαλλαγεί από τα προβλήματα της υγρασίας. Τη χρηματοδότησή τους δεσμεύτηκε να καλύψει ο νομάρχης.

Η αρχή
Καθοριστική για την εξεύρεση πόρων για τις μελέτες αποκατάστασης των υπόλοιπων χώρων της Μονής ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Αμανής. Ο κ. Χρίτης, αφού καυτηρίασε το γεγονός ότι στις προτάσεις για το μέτρο του Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε αυτή τη φορά πρόβλεψη για κάποιο μνημείο της Αμανής, ανακοίνωσε ότι ο Δήμος κάνει το πρώτο βήμα και από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» προτίθεται να χρηματοδοτήσει με το ποσό των 40.000 ευρώ μελέτες αποκατάστασης των υπόλοιπων χώρων. «Δεν θα ανεχτούμε να μαζεύουμε πια ερείπια», τόνισε ο δήμαρχος.
Η ανακοίνωση Χρίτη και το γεγονός ότι χειροκροτήθηκε από όλους τους παριστάμενους, αιφνιδίασε το νομάρχη, που είναι τώρα υποχρεωμένος να «αναθερμάνει» αρχικά πιστώσεις ύψους 75.000 ευρώ που υπάρχουν ήδη στη Νομαρχία για αυτό το σκοπό και να αναζητήσει συμπληρωματικούς, για να υπάρχει σοβαρό αποτέλεσμα.
«Θα συμπαρασταθούμε στην προσπάθεια αναζήτησης πόρων», τόνισαν τα μέλη της Κίνησης «19», τα οποία έχουν σκοπό να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τη Μονή, με πρώτο βήμα την επίσκεψη στο Μητροπολίτη.
Το θέμα της απουσίας της Μητρόπολης από τη συνάντηση έθεσε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κληρικών, π. Μαρκ. Μαλαφής.
Με προτροπή της κ. Καββαδία, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα συνεργάσιμη, αποφασίσθηκε να εντοπισθούν οι μελέτες σε κτήρια που δεν απαιτούν εκτεταμένες αρχαιολογικές εργασίες, αναλαμβάνοντας αυτοτελώς κάποιο από τα κτήρια της Μονής, πιθανότατα το κωδωνοστάσιο.

Πηγή: Πολίτης (Παρασκευή 12/06/2009 σελ. 4) Οι φωτογραφίες είναι του syndesmosklchi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: