Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΣΕ ΑΥΤΟΨΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΜΟΥΝΔΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ «ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗ» ΣΤΙΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ

Γράφει η εφημερίδα Πολίτης στο φύλλο της Δευτέρας 22/06/2009 (πρωτοσέλιδο και σελίδα 7):

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΕΥΧΟΥΣΩΝ
ΑΥΤΟΨΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΜΟΥΝΔΩΝ
ΟΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ «ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗ» ΣΤΙΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δεν είναι απλή διαίσθηση αλλά επιβεβαιωμένο συμπέρασμα η φθορά στις τοιχογραφίες του Καθολικού της Μονής Μουνδών. Την πρώτη γεύση από την αυτοψία των συντηρητών της Αρχαιολογίας επικυρώνει έκθεση αυτοψίας πουπραγματοποίησε συνεργείο της Νομαρχίας, στην οποία περιγράφονται πλήρως οι κίνδυνοι που απειλούν το σπάνιο θησαυρό τέχνης των τοιχογραφιών.
Το συνεργείο της Νομαρχίας διαπίστωσε σαφείς ενδείξεις υγρασίας στο εσωτερικό του Καθολικού, τόσο στους τοίχους, όσο και στην οροφή.
Χαρακτηρίζει μάλιστα «σημαντική» την αλλοίωση που ήδη έχουν υποστεί οι τοιχογραφίες.
Η υγρασία αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στα ξύλινα κουφώματα, ιδίως στη νότια πλευρά και το ιερό, δεδομένου ότι οι σημαντικότερες φθορές εντοπίζονται στο ύψος της ποδιάς των παραθύρων, με την υγρασία να είναι ευδιάκριτη μέχρι το δάπεδο του Καθολικού, παρά το γεγονός ότι η ύπαρξη των στασιδιών δεν επιτρέπει να φανεί σε πλήρη διάσταση το πρόβλημα.
Υπόνοιες για την εισροή υδάτων υπάρχουν και για τα εξωτερικά αρμολογήματα, καθώς σε ορισμένα τους σημεία έχουν αποσαθρωθεί, ενώ σε ορισμένα σημεία της τοιχοποιίας λείπουν ολόκληρες πέτρες!
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης, ιδίως με αέρα, εισρέουν στο Καθολικό «ζωντανά» ύδατα από τα εξωτερικά κουφώματα και ίσως υγρασία από τους αρμούς της εξωτερικής περιμετρικής τοιχοποιίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση αυτοψίας.
Αντέχει η στέγη
Τα προβλήματα δεν πολλαπλασιάστηκαν χάρη στο ενδιαφέρον της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, η οποία αυτενεργώντας, αντικατέστησε τα σπα σμένα κεραμίδια της στέγης, η κατάσταση της οποίας χαρακτηρίζεται «καλή». Την ίδια διαπίστωση είχαν κάνει και συνεργεία της Αρχαιολογίας, με πιθανότερο το συμπέρασμα να μετέφεραν εξίσου ανησυχητικές διαπιστώσεις στην κ. Καββαδία, που την υποχρέωσαν να συναινέσει σε όλες τις ενέργειες επίσπευσης των επεμβάσεων.
Τι προτείνεται
Η πρόταση του συνεργείου δεν αφήνει παρερμηνείες ότι θα χρειαστεί μια διόλου ευκαταφρόνητη δαπάνη για να ολοκληρωθούν, με επείγουσες διαδικα σίες, οι επεμβάσεις, πριν προ φτάσει να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο ο επόμενος χειμώνας.
Συγκεκριμένα προτείνεται:
•η συμπλήρωση της εξωτερικής τοιχοποιίας,
•ο επιμελής καθαρισμός του αρμού καθ’ όλο το μήκος της νότιας πεζούλας,
•η επισκευή, συντήρηση και αντικατάσταση των κουφωμάτων και των υαλοπινάκων.
Το λόγο τώρα έχει το Νομαρχιακό Συμβούλιο, μετά τη δέσμευση του κ. Λαμπρινούδη ότι θα αναλάβει το κόστος των παρεμβάσεων, αν κριθούν ότι είναι αναγκαίες. Με δεδομένο, όμως, ότι ίσως αυτό υπερβαίνει τις δυνατότητες της Νομαρχίας, ενδεχόμενα απαιτείται η διεξαγωγή ευρείας σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να συντονιστούν οι ενέργειες και να αναζητηθούν οι κατάλληλοι πόροι.
Ν.Δ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: