Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου


Αφιερωμένος στα παιδιά ο Ιούνιος και είναι μια αφορμή για συζήτηση για τα δικαιώματά τους και το μέλλον τους. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώνει ελεύθερο, να αναπτύσσει την προσωπικότητα του σε υγιείς συνθήκες διαβίωσης, να έχει την προστασία και τη στήριξη από την οικογένειά του, την πρόσβαση στην τροφή, την περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Στις 4 Ιουνίου γιορτάζεται η "Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών". Η ημέρα αυτή θα πρέπει να μας θυμίζει ότι σ' όλο τον κόσμο υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά, που υποφέρουν από διαφορετικών ειδών κακομεταχείριση -φυσική, ψυχική και συναισθηματική.

Οι στατιστικές προκαλούν τρόμο: 2 εκατομμύρια παιδιά σκοτώθηκαν σε πολεμικές αναμετρήσεις κατά την τελευταία εικοσαετία, ενώ 20 εκατομμύρια έζησαν σε στρατόπεδα περίθαλψης προσφύγων. 80 χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο στην Νότιο Αμερική και την Καραϊβική.

Η 12η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

Όλα τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται απ’ οποιαδήποτε μορφή βίας, εκμετάλλευσης και παράνομης εργασίας, καθώς και από κάθε είδους προκαταλήψεις.

Κι αν όλα αυτά ακούγονται αυτονόητα, σ’ έναν κόσμο που διατείνεται κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, είναι αναγκαίο να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά και στην άλλη όψη του νομίσματος. Πώς αισθάνεται ένα παιδί που ζει στις παραγκουπόλεις της Βραζιλίας, στο Νταρφούρ του εμφυλίου πολέμου, στην Ινδία της δουλείας;

Υπάρχουν παιδιά που στερούνται βασικά αγαθά, τροφή, νερό, εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη, αγάπη, οικογενειακή θαλπωρή. Υπάρχουν παιδιά που γίνονται καθημερινά θύματα της βάναυσης εκμετάλλευσης από τους «συνανθρώπους» τους, που υφίστανται σωματική, ψυχική και σεξουαλική κακοποίηση, που αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα και όχι ως ανθρώπινα όντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: