Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Αρχιεπίσκοπος "Η εκκλησία έχει αποστολή να ενώνει τους ανθρώπους"

Από το Romfea.gr:
Σε έναν ναό κατάμεστο από κόσμο ξεκίνησε πριν από λίγο η συναυλία του Μεγάρου Μουσικής στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, μία συναυλία που οργανώνεται με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Νωρίτερα ο αρχιεπίσκοπος σε λόγο που απηύθυνε προς το πλήθος τόνισε "Το νόημα των Χριστουγέννων μας το δίνουν δύο απλές φράσεις που θα ακούσουμε στη σημερινή εκδήλωση: «Ο ουρανός καί η γη σήμερον ηνώθησαν τεχθέντος του Χριστού. Σήμερον Θεός επί γης παραγέγονε καί ανθρωπος εις ουρανούς αναβέβηκε».

"Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να δοθεί η δυνατότητα στον άνθρωπο να γίνει κατά χάριν Θεός, να θεωθεί. Σε όλες τις εποχές αυτή η πορεία υπήρξε δύσβατη, όχι όμως ακατόρθωτη. Γιατί αυτή η πορεία απαιτεί ο άνθρωπος να βγει από τον εαυτό του και την εγωπάθειά του. Να αναζητήσει και να συναντήσει τον άλλον άνθρωπο που δεν είναι η κόλασις, αλλά η χαρά του. Η Εκκλησία γι’ αυτό υπάρχει για να ενώνονται οι άνθρωποι «ίνα ώσι εν»",πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.

Ακόμη ανέφερε, ότι "Η τέχνη της μουσικής και η δημιουργικότητα του ανθρώπου ενισχύουν προς την πορεία αυτή. Γι’ αυτό και η σημερινή μουσική εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά όλοι μαζί τους χυμούς που έθρεψαν τις ψυχές των προγόνων μας και γέννησαν τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε."

"Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της κρίσης των ιδεολογιών, της ψευδεπίπλαστης διανόησης, του ευτελισμού της καλλιτεχνικής και της πνευματικής δημιουργίας και την υποταγή αυτών στον αδηφάγο καταναλωτισμό έχουμε αναπόδραστο καθήκον να συμβάλλουμε ως Εκκλησία στην παραγωγή πολιτισμού", συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος κλείνοντας.

Εκ μέρους του Μεγάρου Μουσικής ο πρόεδρος του, κ. Μάνος τόνισε ότι "πρόκειται για μια εκδήλωση ενότητας, με στόχο της ανάδειξη της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας, με στόχο να προβληθεί ο λόγος, ο σεβασμός και ο διάλογος και να αναδειχθεί στους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους ότι ο πολιτισμός ενώνει".

Στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και ιδιαιτέρα γύρω από την εκκλησία υπήρχαν αυξημένα μέτρα ασφάλειας, καθώς ακραία στοιχεία έξω από την εκκλησία νωρίτερα επεδίωξαν να δημιουργήσουν επεισόδια, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα κατά του αρχιεπισκόπου και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και παράλληλα προσπάθησαν και μέσα στο ναό να προκαλέσουν επεισόδια μετά το πέρας της ομιλίας του προέδρου του Μεγάρου Μουσικής.

Τη συναυλία παρακολούθησαν, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο προκαθήμενος της Αλβανικής Ορθόδοξης εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.
Πηγή: ΡΟΜΦΑΙΑ

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια: