Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Συναυλία ενότητας στον Αγιο Παντελεήμονα

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών επιδιώκει την ανάδειξη
των πολιτισμικών και πνευματικών αγαθών,
με σκοπό μέσω του πολιτισμού οι άνθρωποι να ανταλλάξουν
ιδέες και απόψεις για την καθημερινότητά τους.
Άλλωστε, ο πολιτισμός φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους», λέει ο πατέρας Μάξιμος Παπαγιάννης,
εφημέριος στον Άγ. Παντελεήμονα
Μουσική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό, η οποία συνδιοργανώνεται από το Μέγαρο Μουσικής και την Αρχιεπισκοπή. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Καμεράτα και ο Γ. Νταλάρας. Ιδιαίτερα θετική η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή -ως προς τον τόπο τέλεσής της- συναυλία, αφού θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών. Συντελεστές της θα είναι η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, η Χορωδία της ΔΕΗ, οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης και ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας. H συναυλία συνδιοργανώνεται από το Μέγαρο Μουσικής και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και Πάσης Ελλάδος υπό την αιγίδα της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή -ως προς τον τόπο τέλεσής της- συναυλία, αφού θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών. Συντελεστές της θα είναι η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, η Χορωδία της ΔΕΗ, οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης και ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας. H συναυλία συνδιοργανώνεται από το Μέγαρο Μουσικής και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και Πάσης Ελλάδος υπό την αιγίδα της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου.

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών επιδιώκει τη συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και ανθρώπους της τέχνης με σκοπό την ανάδειξη των πολιτισμικών και πνευματικών αγαθών, με σκοπό μέσω του πολιτισμού οι άνθρωποι να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για την καθημερινότητά τους. Αλλωστε, ο πολιτισμός φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους», λέει στο « Έθνος» ο πατέρας Μάξιμος Παπαγιάννης, εφημέριος στον Άγιο Παντελεήμονα, εξηγώντας το σκεπτικό, με το οποίο η Αρχιεπισκοπή ανταποκρίθηκε στην πρόταση του Μεγάρου Μουσικής.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας είναι θετική και ότι οι κάτοικοι αναμένουν τη συναυλία ως ένα σημαντικό γεγονός. Έτσι, την ερχόμενη Κυριακή στις 6 το απόγευμα σε μια γειτονιά που έχει βρεθεί πολλές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα στην επικαιρότητα λόγω των άγριων καταστάσεων που έχουν διαδραματιστεί στους κόλπους της, θα πραγματοποιηθεί μια συναυλία με μήνυμα την κοινωνική αλληλεγγύη. « Έχει και ο τόπος τη σημασία του, με την έννοια ότι εμείς προβάλλουμε τέτοια γεγονότα όσο είναι δυνατόν έναντι της υποβάθμισης της περιοχής.

Ως μικρή συμβολή στην ανάδειξή της», συνεχίζει ο π. Μάξιμος. « Άλλωστε, εμείς εδώ στον Αγιο Παντελεήμονα έχουμε τη διάθεση, όπως έχει φανεί και στο παρελθόν, να αναλάβουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Πρωτοποριακή είναι επίσης και η σύμπραξη πολλών και διαφορετικών ορχηστρών και μουσικών δειγμάτων, αφού θα συνυπάρξουν μια πολυφωνική χορωδία, μια μικρή συμφωνική ορχήστρα, μιααμιγώς βυζαντινή ορχήστρα, η χορωδία της ΔΕΗ και ο κ. Νταλάρας, ο οποίος προσεφέρθη αυτοβούλως να συμμετάσχει», προσθέτει ο π. Μάξιμος.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
Ποιοι θα συμμετάσχουν στη συναυλία

Το πρόγραμμα της μουσικής εκδήλωσης, την οποία θα ανοίξει η Τετράφωνη Χορωδία του Αγίου Παντελεήμονα, έχει ως εξής:
Καμεράτα: «Εν χορδαίς» του Μιχάλη Αδάμου με τη μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.
Καμεράτα: «Κοντσέρτο Γκρόσο των Χριστουγέννων» του Αρκάντζελο Κορέλι.
Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης με χοράρχη τον Αχιλλέα Χαλδαιάκη: Θα ψάλουν ύμνους της γιορτής των Χριστουγέννων
Γιώργος Νταλάρας: Βυζαντινός ύμνος με τη συνοδεία των Μαϊστόρων της Ψαλτικής Τέχνης.
Γιώργος Νταλάρας: Δοξαστικό από την «Κρεολή Λειτουργία» με τη συμμετοχή της χορωδίας της ΔΕΗ και υπό τη μουσική διδασκαλία του Κωστή Κωνσταντάρα.
Γιώργος Νταλάρας: «Της αγάπης αίματα» (από το Άξιον Εστί) του Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετέχει η Καμεράτα και η χορωδία της ΔΕΗ.
Μουσική διδασκαλία: Κωστής Κωνσταντάρας. Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ.

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
Προσωπική πρόσκληση σε Παπούλια

Το «παρών» στη συναυλία της Κυριακής θα δώσει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος προσεκλήθη προσωπικά από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τον πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής κ. Ιωάννη Μάνο και τον πατέρα Μάξιμο Παπαγιάννη.

«Η εκδήλωση έχει έναν σκοπό: να δείξει για άλλη μια φορά ότι ο πολιτισμός είναι εκείνος που ενώνει όλους τους ανθρώπους, τους καλλιεργεί και τους δίνει άλλη διάσταση και άλλο μέτρο για τη ζωή τους» είπε, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενώ ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε την πράξη σπουδαία, καθώς, όπως είπε, ο πολιτισμός ενώνει, και δεσμεύτηκε για την παρουσία του. Από την πλευρά του ο κ. Μάνος υπογράμμισε πως «πρόκειται για μία εκδήλωση αλληλεγγύης, σεβασμού, ανεκτικότητας, ειρήνης και κοινωνικής σύγκλισης».

Η είσοδος στη συναυλία, η οποία πραγματοποιείται με τη λογική ότι ο πολιτισμός -ειδικά σε περιόδους κρίσης- θα πρέπει να αποτελεί ένα στοιχείο κοινωνικής σύγκλισης, θα είναι δωρεάν για το κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μουσική εκδήλωση μέσα σε ναό συνιστά πρωτοπορία, αφού πρόκειται για κάτι που δεν συνηθίζεται. Για πρώτη φορά κάτι αντίστοιχο είχε πραγματοποιηθεί πριν από πέντε χρόνια, όταν μέσα στον μητροπολιτικό ναό της Αθήνας είχε παρουσιαστεί απόσπασμα έργου του Μίκη Θεοδωράκη.

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΡΟΒΒΑ στο ΕΘΝΟΣ (8/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια: