Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ας το βλέπουν στη Μητρόπολη ΠΩΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαφορά προσέγγισης και φιλοσοφίας αλλά εν τέλει και αποτελέσματος. Στην πάνω φωτογραφία η σημερινή εικόνα των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Λέσβου. Στην κάτω φωτογραφία το σχέδιο ανάπλασής τους, που εκπονήθηκε με Προγραμματική Σύμβαση με τη Νομαρχία Λέσβου και επίκειται να ενταχθεί για χρηματοδότηση στα Ολοκληρωμένα Αστικά Προγράμματα.

Στη Χίο, δυστυχώς, η φιλοσοφία ανάπτυξης συνεργασιών περιορίζεται στις κατά καιρούς δωρεές, δεν απαντά όμως στο καυτό ζήτημα της αξιοποίησης της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας.

Αποτάξω το... ευρωπαϊκό πρόγραμμα;
ΠΩΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΝΩ ΕΔΩ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ

Την ίδια ώρα που η Μητρόπολη Χίου αποστρέφεται τις συνεργασίες, η Μητρόπολη Μυτιλήνης συνεργάζεται με φορείς και σχεδιάζει την αξιοποίηση των υποδομών της, όπου αυτό είναι δυνατό. 
Η εκκλησιαστική περιουσία στη Χίο παραμένει «άβατο», το οποίο δεν πρέπει να παραβιάζεται. Η νοοτροπία αυτή, ωστόσο, έχει ως αποτέλεσμα διαρκώς να καταρρέει, με αμφίβολη την αξία της σε ορισμένα χρόνια.
Στη Μητρόπολη Μυτιλήνης ξεπέρασαν τις αγκυλώσεις της συμμετοχής σε επιδοτούμενα προγράμματα και σε συνεργασία με την απερχόμενη νομαρχιακή αρχή εκπόνησαν μελέτη ανάπλασης των όψεων του κτιρίου των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης, που βρίσκεται έναντι του Ιερού Ναού Αγ. Θεράποντα.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Σεβασμιότατου και με Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Νομαρχίας και των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών μελέτη για το κτίριο που σήμερα στεγάζονται το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης, τα Γραφεία των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων, Υπηρεσίες της Ν.Α. Λέσβου και Υπηρεσίες του Δήμου Μυτιλήνης. Τώρα καταβάλλονται προσπάθειες το έργο να ενταχθεί στα Αστικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα.

Γιατί όχι εδώ;

Αν κάποιος δεν προλάβει τις εξελίξεις και το κλίμα της εποχής, οι ευκαιρίες θα τον προσπεράσουν. Αυτό συμβαίνει και με την εκκλησιαστική πραγματικότητα του νησιού μας, που αδυνατεί να κατανοήσει τη σημαντική συμβολή σειράς προγραμμάτων με δικαιούχους και τις ιερές Μητροπόλεις.
Είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό από την τοπική κοινωνία γιατί εδώ και χρόνια η Μητρόπολη Χίου δεν έχει συγκεντρώσει γύρω της μια ομάδα νέων ανθρώπων με διάθεση να καταθέσουν απόψεις και προτάσεις για την αξιοποίηση, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, όχι μόνο των δεκάδων ακινήτων της, αλλά ακόμα και επεμβάσεις επί των ναών. Κάποτε θα πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις.

Ν.Κ.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ 28/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: