Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ένα θεραπευτήριο "κόσμημα" στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου - (Video)

Πριν από 41 χρόνια με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίου, δημιουργείται το «Αννουσάκειο Θεραπευτήριο Κισάμου» το που υλοποιεί το όραμα της δημιουργίας αρχικά, μιας στέγης γηρατειών, για γυναίκες της επαρχίας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρώην Κισάμου: «Η πεποίθηση ότι η αληθινή πίστη δεν είναι μόνο ανάπαυση και γαλήνη, αλλά και προσπάθεια και αγώνας, τον οδήγησε να αλλάξει το τάσιμο ενός πιστού ανθρώπου της Επαρχίας Κισάμου και να το μεταφέρει από τις χρυσές εικόνες, στη δημιουργία μιας Στέγης Γηρατειών».

Σημερινός Πρόεδρος είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος παραλαμβάνοντας ένα σημαντικό ανθρωπιστικό έργο προσφοράς από τον προκάτοχό του κ. Ειρηναίο,συνεχίζει με την ίδια πίστη, την πορεία της διεύρυνσης και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών.

Στόχος του είναι το Αννουσάκειο Ίδρυμα να ανταποκρίνεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας μας.

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr» επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες το «Αννουσάκειο», όπου πραγματικά θαύμασε αυτό το σύγχρονο Γηροκομείο - Θεραπευτήριο της Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου.

Σήμερα, το Αννουσάκειο αγκαλιάζει περίπου 70 αδύναμους κοινωνικά και οικονομικά ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Οι φιλοξενούμενοί κατάγονται κυρίως από την Επαρχία Κισάμου και Σελίνου, αλλά και από την υπόλοιπη Κρήτη.

Τα κριτήρια, που τίθενται ως απαραίτητα, για την εισαγωγή ενός ηλικιωμένου στηρίζονται περισσότερο στο επείγον της κατάστασης, έχοντας ως πρώτο στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες μοναχικών και αδύναμων ατόμων που δεν έχουν την δυνατότητα του «ευ ζειν».

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Παρέχοντας ένα πολυποίκιλο έργο περίθαλψης και φροντίδας, το Αννουσάκειο Ίδρυμα έχει οργανώσει ένα ευρύ δίκτυο υπηρεσιών υγείας, που ανταποκρίνεται στις τρέχουσες κοινωνικές απαιτήσεις και ανάγκες.

Δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της Κλειστής και Ανοιχτής Περίθαλψης, συνδυάζοντας την τεχνολογική εξέλιξη και το σύγχρονο εξοπλισμό, με σεβασμό στην προσωπικότητα και τα δικαιώματα κάθε ατόμου.

Κεντρικός άξονας της οργάνωσής του Ιδρύματος είναι η σφαιρική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών των εξυπηρετουμένων του, στα πλαίσια της ανθρώπινης μεταχείρισης ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας.

Στον Τομέα της Κλειστής Περίθαλψης παρέχει στον ηλικιωμένο ένα ασφαλή θεραπευτικό περιβάλλον, σε μία μικρή κοινότητα αρμονικής συμβίωσης με ανθρώπινες συνθήκες και εξατομικευμένη προσφορά φροντίδας.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες αφορούν την ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη, τη συμμετοχή σε προγράμματα εργασιοθεραπείας, ψυχαγωγίας, κατασκηνώσεων, εκδρομών, καθώς και επαφών με την κοινότητα, αλλά και την φυσιοθεραπευτική και ψυχολογική υποστήριξη του ατόμου.

Για την εξυγίανση του συστήματος κλειστής περίθαλψης και τη διαμόρφωση ενός ζεστού περιβάλλοντος έχουν δημιουργηθεί χώροι ψυχαγωγίας, κυλικείων, καθιστικών, εργασιοθεραπείας, σύγχρονης κουζίνας, τραπεζαριών, καθώς και εξοπλισμένων προσωπικών χώρων.

Σύγχρονα βοηθητικά μέσα, όπως το γερανάκι έχουν λύσει πολλές δυσκολίες της ατομικής φροντίδας των ηλικιωμένων.

Στον Τομέα της Ανοιχτής Περίθαλψης, το δίκτυο υπηρεσιών υγείας ανταποκρίνεται σε διαφορετικούς στόχους, με κύριο άξονα τη φροντίδα του ατόμου στην κοινότητα.

Δύο Προγράμματα Κατ' οίκον Βοήθειας, που καλύπτουν τις Επαρχίες Κισάμου και Σελίνου δραστηριοποιούνται για την υποστήριξη του ατόμου στο οικογενειακό και φυσικό περιβάλλον, σκοπεύοντας στη διατήρηση, όσο το δυνατόν περισσότερο, της λειτουργικότητας τους.

Τρία Παραρτήματα Φυσιοθεραπείας πλήρως εξοπλισμένα, λειτουργούν σε απομακρυσμένες περιοχές, ώστε οι κάτοικοι να έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.

Η οργάνωση των διαφορετικών δομών περίθαλψης, που παρέχει, στηρίζεται σε σύγχρονες κοινωνικές αντιλήψεις, καλύπτει διαφορετικές ανάγκες και στόχους, σε αυτόνομες δομές, που πηγάζουν από τον ίδιο φορέα, ως Σύγχρονο Κέντρο Περίθαλψης, αποκατάστασης και κοινωνικής υποστήριξης.

ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι λειτουργεί και γραμμή τηλεφωνικής συμπαράστασης, για να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για επικοινωνία όσων νιώθουν μοναξιά, όσων δεν έχουν κάποιον να μιλήσουν, να συμβουλευτούν, όσων δεν έχουν κάποιον να τους ακούσει….

ΕΤΑΙΡΟΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Το «Αννουσάκειο» έχει ανοίξει διόδους επικοινωνίας με ομόλογους φορείς από το 1998, με Νορβηγία, Σουηδία, Βέλγιο, Γερμανία και Κύπρο για την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας.

Λίγες σκέψεις

Κατά την επίσκεψη μας στο «Αννουσάκειο» θαυμάσαμε την διακονία του προσωπικού στην τρίτη ηλικία, κάνοντας πράξη έναν από τους βασικούς στόχους του Γηροκομείου, το να παραμείνει ο ηλικιωμένος ευτυχισμένος…

Από την πρώτη στιγμή δίπλα μας ήταν ο Διευθυντής του Ιδρύματος π. Αντώνιος Αρετάκης, ο οποίος έχει δώσει την ψυχή του για το ίδρυμα για πάνω από 30 χρόνια.

Είδαμε ότι στο χώρο του Ιδρύματος υπάρχει το πανέμορφο Εκκλησάκι του Αγίου Θεράποντα, στο οποίο γίνεται εκκλησιασμός των ηλικιωμένων όπου κοινωνούν και των αχράντων μυστηρίων.

Κλείνοντας θα θέλαμε να μάθουν οι αναγνώστες μας ότι το Ίδρυμα «Αννουσάκειο», είναι δίπλα και στο λαό του Κισάμου….

Καθημερινά μοιράζονται 200 μερίδες σπιτικού φαγητού, ενώ ετησίως μπορεί να ξεπεράσουν και τις 10.000, και όλα αυτά με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

Το βίντεο - αφιέρωμα πραγματικά μιλάει από μόνο του:

Δεν υπάρχουν σχόλια: