Μία έκθεση ζωγραφικής και θρησκευτικών αντικειμένων, ένα Διεθνές Συμπόσιο, συναυλίες βυζαντινής μουσικής, σεμινάρια αρχαίας ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, με θέμα "Το Βυζάντιο" είναι οι φετινές εκδηλώσεις, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, που έχουν προγραμματιστεί για τους θερινούς μήνες.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, στην Πλάκα, η πρόεδρος του Δ.Σ και διακεκριμένη Βυζαντινολόγος- Ιστορικός, Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, ανέφερε χαρακτηριστικά για τη διεξαγωγή των φετινών εκδηλώσεων: "Παρά τα μειωμένα έσοδα που έχουμε, και την μειωμένη χορηγία σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (900.000 € τα προηγούμενα έτη, 750.000 € φέτος), έχουμε ένα πλουσιότατο πρόγραμμα, χάρη σε συνεργασίες που είχαμε με μεγάλους οργανισμούς, όπως το Μουσείο Μπενάκη, αλλά κυρίως χάρη στους φίλους και συναδέλφους οι οποίοι προσφέρθηκαν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα, ανιδιοτελώς".
«Το Βυζάντιο έχει την τιμή του ως πολιτικό, πολιτισμικό και καλλιτεχνικό μόρφωμα, μέσα στην ιστορική συνέχεια της Ελλάδας» δήλωσε η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, σχετικά με το θέμα των φετινών εκδηλώσεων.
«Οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται, όχι μόνο στο πλαίσιο ενός Διεθνούς Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο, αλλά και με κάποιες συναφείς εκδηλώσεις όπως η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη». Ο διευθυντής του Κέντρου και καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης αναφέρθηκε στα δέκα χρόνια διοργάνωσης σεμιναρίων αρχαίων ελληνικών σε καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο, παρά τις αντιξοότητες της σημερινής εποχής και παρά την έλλειψη χορηγιών.
Το Πρόγραμμα των θερινών εκδηλώσεων για το 2011, είναι το ακόλουθο:
28 Ιουνίου- 28 Ιουλίου
Έκθεση με θέμα: "Λατρεία και Προσκυνήματα μετά την άλωση μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη", οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το Μουσείο Μπενάκη, ενώ την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Η θρησκευτική ζωγραφική και τα λειτουργικά σκεύη ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, οι τοπικές λατρείες και τα προσκυνήματα των Ελλήνων, από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, αποτελούν τους άξονες της έκθεσης που θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Τα 66 εκθέματα που θα παρουσιαστούν προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, ενώ πολλά από τα αντικείμενα, έρχονται για πρώτη φορά "στο φως της δημοσιότητας".
8- 10 Ιουλίου
Διεθνές Συμπόσιο με θέμα:«Το Βυζάντιο στην Ιστορική Συνέχεια». Τη συνέχεια της μεγάλης χιλιόχρονης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην ιστορία, θα κληθούν να απαντήσουν είκοσι "Σοφοί" της Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού που θα βρεθούν τον Ιούλιο, στους Δελφούς. Την επιστημονική εποπτεία του Συμποσίου, έχει η Πρύτανις Ελένη Αρβελέρ, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Π.Κε.Δ.
Οι Θεματικές Ενότητες, στις οποίες θα αναφερθούν οι Πανεπιστημιακοί είναι:
1. Το Βυζάντιο και η Ελληνορωμαϊκή Αρχαιότητα
2. Ακτινοβολία του Βυζαντίου
3. Κατάλοιπα βυζαντινά στα Μεταβυζαντινά χρόνια
4. Το Βυζάντιο σήμερα
8 & 10 Ιουλίου
Συναυλίες Βυζαντινής Μουσικής. Στις συναυλίες αυτές παρουσιάζεται η Βυζαντινή μουσική παράδοση, όπως αυτή διατηρήθηκε μέχρι σήμερα μέσω της προφορικής και γραπτής παράδοσης, στο πλαίσιο του συμποσίου "Το Βυζάντιο στην Ιστορική Συνέχεια".
Την Παρασκευή 8 Ιουλίου, ο Βυζαντινός Χορός "Ηδύμελον", το χορωδιακό αυτό φωνητικό σύνολο με την έντονη δράση στην παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική, θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του με καλλιτεχνικό Διευθυντή και Χοράρχη τον Ιωάννη Τσάμη, ενώ την Κυριακή 10 Ιουλίου η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία (ΕΛΒΥΧ) με Χοράρχη τον Λυκούργο Αγγελόπουλο, θα παρουσιάσει στο ευρύ κοινό την παραδοσιακή Βυζαντινή Μουσική, αποδεσμευμένη από την επίδραση της Δυτικής μουσικής.
17- 27 Ιουλίου
Σεμινάρια Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας και Πολιτισμού, ξεκινούν τον Ιούλιο, με θέμα την επιμόρφωση καθηγητών στα Αρχαία Ελληνικά, των χωρών της Ευρώπης .Το φετινό πρόγραμμα απευθύνεται σε καθηγητές-φιλολόγους της Μέσης Εκπαίδευσης γυμνασίων και λυκείων της Πορτογαλίας και Βραζιλίας καθώς επίσης και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Επιμορφωτές θα είναι πανεπιστημιακοί καθηγητές κλασικών σπουδών από Ελληνικά Πανεπιστήμια, καθώς και από πανεπιστήμια της Πορτογαλίας και Βραζιλίας.
Οι εκδηλώσεις για το φετινό καλοκαίρι, ολοκληρώνονται με δύο θεατρικές παραστάσεις, την "Ανθρώπινη Φωνή" του Ζαν Κοκτώ (Σύνθεση μονόπρακτων :«Η ανθρώπινη Φωνή», «Η Ψεύτρα», «Το πανηγύρι» και άλλα.) από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη και τη "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη και ερμηνευτές τους Θύμιο Καρακατσάνη, Βασίλη Τσιβιλίκα, Γιώργο Κωνσταντίνου, Γιώργο Παρτσαλάκη, Βάσια Τριφύλη, Κώστα Βουτσά.
Πηγή: www.mkoapostoli.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου