Επιστολή στην υπουργό Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων απέστειλε ο πάντοτε ευαίσθητος σε θέματα Παιδείας, Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος με αφορμή την στάση του υπουργείου έναντι του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας.
"Μέσα σ αὐτό το δυσοίωνο αποκαρδιωτικό κλίμα, λοιπόν, ανέμενα από την ελληνική πολιτεία, παράλληλα με τήν αναγκαία, αγωνιώδη και επίμοχθη προσπάθεια που καταβάλλει για την οικονομική διάσωση της πατρίδας μας, τουλάχιστον να μη συρρικνώνει και αποδυναμώνει ιστορικούς παιδαγωγικούς θεσμούς, όπως είναι η Θεολογική Σχολή του αρχαιότερου Α.Ε.Ι. της χώρας μας" σημειώνει ο Σπάρτης Ευστάθιος και σε άλλο σημείο της επιστολής του, αναφορικά με το ενδεχόμενο κατάργησης του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, τονίζει: "Η κατάργηση του εν λόγω πανεπιστημιακού Θεολογικού Τμήματος θα αποτελέσει κατάδηλη συνεισφορά εκ μέρους της Πολιτείας στην ολοκληρωτική άλωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και τελικά της κοινωνίας μας από έναν ανθρωπισμό δίχως το Θεό".
Ακολουθεί η επιστολή του Μητροπολίτη Ευσταθίου όπως αυτή δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης
Προσφιλεστάτη κ. Υπουργέ,
Βαθύτατη θλίψη και έντονο σκεπτικισμό προκαλεί και εις εμέ, ως επίσκοπο αλλά και ως Έλληνα πολίτη, η πρόσφατη απόφαση της υπηρεσίας σας να εξαιρέσει από το μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διαφαινόμενη, μάλιστα, προοπτική κατάργησης του εν λόγω τμήματος επιτείνει περαιτέρω την έκπληξη και την εύλογη ανησυχία μου για το μέλλον της παιδείας και εν τέλει της ηθικής διαπαιδαγώγησης του έθνους μας, προϋπόθεσης θεμελιακής για την ιστορική του επιβίωση, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή.
Στη σημερινή συγκυρία, ο άνθρωπος, εγκλωβισμένος στο εφιαλτικό δίκτυ του φόβου, παράγωγου του κατακλυσμιαίου ρεύματος του υλισμού, και χωρίς ισχυρές πνευματικές ρίζες αντικρίζει το “αύριο” αβέβαιο και προκλητικό. Πολλοί νέοι μας, σ αὐτόν τον υλόφρονα κόσμο, γαλουχημένοι, ήδη, με τα νάματα μιας νέας επελαύνουσας τεχνοκρατικής παιδείας, απονευρωμένης πνευματικά από τις ανθρωπιστικές αξίες της ελληνορθοδόξης παράδοσής μας, και όντας για αυτό «μεταφυσικά άστεγοι και κοσμοθεωριακά κενοί» κατά τον ακαδημαϊκό Ι. Θεοδωρακόπουλο, βυθίζονται διαρκώς στο τέλμα της εξαγρίωσης, της απόγνωσης και του παραλογισμού. Εν τέλει, χωρίς πρόθεση κινδυνολογίας, θα έλεγα ότι σήμερα διακυβεύεται το ποιοτικό και υπαρξιακό εν γένει μέλλον της πατρίδας μας.
Μέσα σ αὐτό το δυσοίωνο αποκαρδιωτικό κλίμα, λοιπόν, ανέμενα από την ελληνική πολιτεία, παράλληλα με τήν αναγκαία, αγωνιώδη και επίμοχθη προσπάθεια που καταβάλλει για την οικονομική διάσωση της πατρίδας μας, τουλάχιστον να μη συρρικνώνει και αποδυναμώνει ιστορικούς παιδαγωγικούς θεσμούς, όπως είναι η Θεολογική Σχολή του αρχαιότερου Α.Ε.Ι. της χώρας μας. Μία Σχολή που έχει πολλαπλώς καταξιωθεί, με τους άριστα καταρτισμένους και οτρηρούς καθηγητές και αποφοίτους της, καταδεικνύοντας εντός και εκτός Ελλάδος ότι μπορεί, με την καλλιέργεια της σωστής ορθόδοξης σκέψης, να ανοίξει δρόμους ελπίδας και προοπτικής για το λαό μας και όχι μόνο γι αὐτόν.
Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, πιο συγκεκριμένα, μέσω της θεολογικής, φιλολογικής, φιλοσοφικής, κοινωνιολογικής και γενικά ανθρωπιστικής μόρφωσης που παρέχει, προσφέρει στη χειμαζόμενη κοινωνία μας επιστήμονες -Θεολόγους, κληρικούς και λαϊκούς, ικανούς για διαλεκτική τοποθέτηση απέναντι στα θέματα που αφορούν τον άνθρωπο της σύγχρονης πολυδιάστατης κοινωνικής προβληματικής. Με όπλο το γνήσιο ορθόδοξο εκκλησιαστικό λόγο, σ αὐτή την κρίσιμη και τόσο οριακή καμπή του κόσμου, η ”κοινωνική θεολογία” υπηρετεί ανεκτίμητα και ευεργετεί το σύγχρονο άνθρωπο, ”λειτουργώντας” ως μοναδική δύναμη ελευθερίας και εγκράτειας, κρουνός ελπίδας, πηγή αγάπης στο συνάνθρωπο και στρόφιγγα συμπεριφοράς με ήθος, αξιοπρέπεια και σεβασμό στους θεσμούς.
Επομένως, η κατάργηση του εν λόγω πανεπιστημιακού Θεολογικού Τμήματος θα αποτελέσει κατάδηλη συνεισφορά εκ μέρους της Πολιτείας στην ολοκληρωτική άλωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και τελικά της κοινωνίας μας από έναν ανθρωπισμό δίχως το Θεό και άρα χωρίς ανθρώπινο πρόσωπο, αφού μόνο στα χέρια του Θεανθρώπου υπάρχει και διασώζεται ο άνθρωπος.
Με την ελπίδα ότι δε θα συνδεθεί η υπεύθυνη και καρποφόρα θητεία σας στον ευαίσθητο υπουργικό αυτό θώκο με μία τέτοια επιζήμια για την πατρίδα μας και το λαό μας απόφαση, διατελώ,
Μετά τιμής και ευχών
Ο ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
Γραφείο Ειδήσεων Amen.gr με πληροφορίες από Ι.Μ.Μονεμβασίας και Σπάρτης
Πηγή: www.amen.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου